Mezi žadatele o azyl "se vmísily tisíce válečných zločinců z řad Asadových milic"

7. 3. 2016


Mezi žadatele o azyl v Evropě se vmísily tisíce příslušníků Asadových milic šabíha, kteří se dopustili válečných zločinů. Syrští aktivisté hovoří o nejméně 5 000 takových případů v Evropě, z toho polovina se skrývá v Německu.


Švédská prokurátorka Reena Devdun si je jista: Jednatřicetiletý Muhammad Abdalláh, který přišel jako žadatel o azyl do Skandinávie v červenci 2015, je ve skutečnosti bojovníkem režimu prezidenta Bašára Asada. Abdalláh byl nedávno zatčen v centru Stockholmu a nyní s ním probíhá vyšetřování za zavřenými dveřmi. Jde o první případ vyšetřování násilníka, který se infiltroval mezi syrské uprchlíky.

Na stopu se přišlo na základě snímků publikovaných na internetu. Vyšetřovaný připouští, že bojoval v Asadově armádě, ale popírá, že by se dopustil zločinů. Z jedné strany je vyšetřování obtížné, protože neexistuje spolupráce syrských orgánů. Na druhé straně je případ dobře zdokumentován fotografiemi a videozáznamy.

Lví podíl žadatelů o azyl v Evropě přijaly Švédsko, Německo a Rakousko, včetně 600 - 700 000 Syřanů. A tak jsou také v německých uprchlických centrech pravděpodobní váleční zločinci - mimo jiné v Hamburku, Kolíně nad Rýnem, v Karlsruhe, Dortmundu, Rostocku a Berlíně.

Syrská liga pro lidská práva, jejíž lídr Abdal Karím ar-Riháví žije ve Frankfurtu, předala policii čtyři seznamy se 150 jmény podezřelých, které dodali lidé ze Sýrie. Většinu tvoří příslušníci obávané režimní milice šabíha, hrdlořezové angažovaní v masakrech, popravách vězňů nebo při jejich umučení.

Jedním z podezřelých je Džáfar B., který požádal o azyl v Hamburku. Měl se 5. ledna 2014 zúčastnit masakru ve městě Jalda jižně od Damašku. 20 mladých mužů tam bylo upáleno před očima svých rodin, 40 žen znásilněno před očima manželů.

Avo K. je syrsko-arménský křesťan z Aleppa a zdržuje se v Berlíně. Jako člen tzv. Jeruzalémského sboru zanechal v třiadvaceti letech na internetu snímek, na němž se samopalem hrozí všem odpůrcům Asada zastřelením.

Muhammad T., přítomný v uprchlickém táboře v Karlsruhe, je jedním řezníků na fotografii zachycující mučení režimu, kterou propašoval ze země bývalý fotograf známý pod přezdívkou Caesar. Snímky zachycují 6 800 na kost vyhublých mrtvol. Některé z nich mají ploché otevřené rány. Jiní byli zabiti výstřelem do hlavy, zaškrceni, nebo připraveni o život elektrickým proudem.

Syrští aktivisté jako Abdalkarím ar-Riháví a Umar al-Chatíb zveřejňují v Berlíně na svých internetových stránkách "Jsou to zločinci, ne uprchlíci" důkazy proti žadatelům o azyl, kteří se měli dopustit zločinů. Hovoří o nejméně 5 000 takových případech v Evropě, z toho polovina se má zdržovat v Německu. Milice šabíha je tvořena nejbrutálnějšími přisluhovači diktátora a řídí ji dva Asadovi bratranci.

Eskadry smrti se dopouštějí zvěrského zabíjení civilistů, jako v květnu 2012 v Húle, v srpnu 2012 v Diráa a v květnu 2013 v Banijásu, kde bylo zavražděno více než 500 mužů, žen a dětí. V jejich řadách jsou převážně bývalí těžcí zločinci a příslušníci alávitské menšiny, ale také křesťané, kteří jsou s režimem do značné míry loajální. Mnozí se odešli "rekreovat" do Evropy, ale zůstaly po nich fotografie, které je usvědčují. Mnozí dnes nosí falešná jména a mají falešné pasy.

Údajní pachatelé vše popírají a tvrdí, že jsou neškodnými uprchlíky. A publikují pouze fotografie, na nichž s úsměvem procházejí německé obchodní domy, pěší zóny a městské parky.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.3. 2016