Balkánskou trasu stále využívají tisíce uprchlíků, dobrovolníci slaví Vánoce v Srbsku i v Řecku

23. 12. 2015

Tisková zpráva organizace Pomáháme uprchlíkům

Očekávané snížení počtu uprchlíků po summitu EU-Turecko se na Balkánské trase zatím neprojevilo - podle UNHCR jich nyní projde zhruba 3 tisíce denně. Podmínky jejich cesty se postupně zlepšují, čeští dobrovolníci však stále zůstávají na několika místech v Srbsku a také na ostrově Lesbos. Zhruba 50 českých dobrovolníků tedy bude s uprchlíky slavit i Štědrý den.

Vánoce v Sidu

Nejvíc českých dobrovolníků je stále v Srbsku - stabilní posádka Czech teamu o počtu 15-20 dobrovolníků působí od 7. listopadu u města Sid/Adaševci. Dobrovolníci jsou zde po domluvě a ve spolupráci s UNHCR a srbským komisariátem. Jejich úkolem je především starat se o uprchlíky, kteří čekají v Adaševci až 16 hodin na autobusy, které je pak vezou dále na vlak právě do Sidu. Na místě pomáhali například i čeští skauti, dva evangeličtí faráři, senátor Zdeněk Papoušek a další - teď už desítky Čechů. Vánoce tu bude slavit 12 dobrovolníků. Hodně jich ale přijede mezi svátky. “Vzhledem k tomu, že Srbové slaví pravoslavné Vánoce až v lednu a muslimští uprchlíci je neslaví, máme výzdobu jen v domě, kde přespáváme,“ glosuje nynější terénní koordinátor na místě Jan Zeman, “Ale rádi bychom spojili naši vánoční tradici s jednou krásnou srbskou - při důležité události Srbové zasadí strom. Takže ten náš vánoční máme i s kořeny a až trochu povyroste a bude tepleji, zasadíme ho na přechodu v Bapske, kde bylo Čechů nejvíc.” doplňuje Zeman.

Náplní jejich práce je hlavně distribuce hygienických prostředků a teplého oblečení. “Ponožky jsme nakupovali po tisících,” dodává koordinátor Jan Skalík, “Hlavní práce je ale v informování lidí, kde jsou, co se s nimi dál bude dít.” Na místě se vydávají i věci, které zbyly ve skladišti z činnosti českého týmu na už zrušeném přechodu Berkasovo-Bapske a materiální pomoc byla podpořena také z prostředků Ministerstva zahraničí skrze organizaci Člověk v tísni. “Z prostředků poskytnutých Ministerstvem zahraničních věcí ČR ve výši 1,2 milionu korun nakoupila organizace Člověk v tísni potraviny, ponožky, rukavice a čepice. Zásoby budou distribuovány v následujících dnech podle aktuálních potřeb českými dobrovolníky uprchlíkům nacházejícím se na území Srbska,” říká Zděnek Ralík z Člověka v tísni, který je zároveń také jedním z koordinátorů Czech Teamu.

Nově pracují čeští dobrovolníci v Adaševci non-stop - ve třech směnách. Denně tudy projde až 3 tisíce uprchlíků, někteří jedou rovnou do Šidu. Tam dobrovolníci pracují zatím nárazově - podle potřeby. V Šidu také srbský komisariát buduje další kapacity pro zimní počasí, protože současné zázemí by pojalo jenom asi desetinu všech procházejících. V Adaševci tak vznikne místo pro 1 000 uprchlíků, kteří zde mohou přečkat zimu. UNHCR stany vybavuje topením a nábytkem, čeští dobrovolníci dohlíží na montáž. Zatím ale počasí lidem přeje, na místě je v poledne okolo 16 stupňů Celsia. Od listopadu tam také nesněžilo.

Dalších cca 20 Čechů je součástí mezinárodních týmů v Miratovaci a Dimitrovgradu také na srbském území.

Čeští dobrovolníci na Lesbu pomáhají nejen uprchlíkům, ale i místním

Jen v letošním roce přišlo do Řecka přes 750 tisíc migrantů. Během prosince se průměrný počet migrantů procházejících tzv. Balkánskou trasu snížil z říjnových více než 6 tisíc denně ke 3 tisícům denně. Počty uprchlíků v Řecku jsou však stále tak vysoké, že místní vláda a neziskové organizace stále nemají situaci pod kontrolou. Především na řeckých ostrovech operují desítky až stovky dobrovolníků z celého světa včetně zástupců Czech teamu na ostrově Lesbos. Stabilně je na ostrově 5 - 10 českých dobrovolníků.. Z peněz od dárců jim iniciativa Pomáháme lidem na útěku pronajímá auto a dům na severu ostrova ve vesnici Petra. Čeští dobrovolníci mají také ve správě jeden ze skladů, odkud distribuují oblečení. Spolu s dalšími dobrovolnickými skupinami se dělí o směny na pláži v Eftalou, kam uprchlíci připlouvají. Po zásazích turecké policie vypravují pašeráci lidí větší lodě a za tmy - o to je situace nebezpečnější. “Nejčastěji jsme tu právě v noci. Třeba pondělí bylo za poslední dobu rekordní - na severní části ostrova přistálo 17 lodí, na jižní dokonce 46. Lodě jsou spíš větší a pevnější - pro desítky lidí. Moře je klidné, tím pádem se počty uprchlíků zase zvyšují.” říká dobrovolník Jan Kundrát. Dobrovolníci poskytují uprchlíkům suché oblečení, jídlo a pití, a ve spolupráci s místní policií pomáhají s dopravou uprchlíků na tranzitní autobusovou základnu, odkud se uprchlíci rozvážejí do kempů. Spolupracují i s místními obyvateli - podpořili například vánoční bazar, jehož výtěžek šel na místní školu. “Do dobročinného prodeje jsme dali některé věci ze sbírek, které nebyly vhodné pro uprchlíky - například velké plyšové hračky, které si děti na cestu nemohou vzít. Takhle udělaly radost nějakým jiným dětem,” popisuje koordinátorka dobrovolníků na Lesbu Renata Blažková.

Další informace ZDE

Vytisknout

Související články

Vánoce jako obrat k lepšímu

24.12. 2015 / Bohumil Kartous

Vánoce v sobě nesou stopu svých původních významů, které se měnily společně s civilizací. Co jim zbylo, je rituál obnovování společenského pouta a v každém novoročním přání ujištění, že si vzájemně přejeme, aby v tom dalším roce bylo vše jen dobré, c...

Obsah vydání | Středa 23.12. 2015