Asadova armáda nemá vojáky a nedokáže využít výhod ruského bombardování

21. 12. 2015

"Kde jsou ti rozumní Rusové, s nimiž se údajně Kerry dohodl?" zeptal se lékař v nemocnici v Idlibu, když ošetřoval osoby zraněné ruskými nálety. "Bašarova letadla nás nikdy nebombardovala tak intenzivně, jak to dělají Rusové. Islámský stát nás nikdy takhle nepronásledoval."



Když Rusko zahájilo letecké údery na podporu Bašara Asada, předpokládalo, že Asadova pozemní armáda práci dokončí. Avšak o více než 12 týdnů později Asadova armáda a šiitské neregulérní vojenské jednotky, které ji podporují, nedokázala získat skoro žádné území. Mezitím ruská letadla masakrují obyvatelstvo. Podle zpráv vyvraždila dalších 600 civilistů, včetně 70, které zmasakrovala v neděli v městě Idlib.

Na severu Sýrie a v těch částech měst Hama a Damašek, které ovládá opozice, bylo ničení civilní infrastruktury za posledních čtrnáct dní daleko intenzivnější než za posledních pět let války.

Spojené státy nyní tvrdí, že se sblížily s Ruskem ohledně toho, jak syrskou válku ukončit. Rusko i USA minulý týden podpořily mírový proces pro Sýrii.

Vzbouřenci v samotné Sýrii však v pokrok nevěří."Kde jsou ti rozumní Rusové, s nimiž se údajně Kerry dohodl?" zeptal se lékař v nemocnici v Idlibu, když ošetřoval osoby zraněné ruskými nálety. "Bašarova letadla nás nikdy nebombardovala tak intenzivně, jak to dělají Rusové. Islámský stát nás nikdy takhle nepronásledoval."

Škody způsobované ruskými nálety sílí, avšak Asadovy pozemní jednotky toho nedokáží využít.

Syrská síť pro lidská práva zaznamenala, že Rusové opakovaně bombardovali mešity, pekárny, obytné budovy, školy, elektrárny a vodárny. Vypracovala seznam 570 civilistů, včetně 152 dětí, které usmrtila ruská letadla.

"Nikdy nás takhle nikdo ještě nebombardoval," uvedl Issa Khaled, jeden z 300 000 obyvatel ve východní Ghoutě, kde došlo v srpnu 2013 k jednomu z několika katastrofálních útoků chemickými zbraněmi. "Kamkoliv jsme pohlédli, byly tam mraky jako houby. Ničení bylo neuvěřitelné."

Harith Abdul Baqi, 34, vojenský velitel na dalekém syrském severu, uvedl: "Cílem Ruska je zjevně zlikvidovat revoluci. Používají Kurdů jako pozemních jednotek, protože syrská armáda není schopná bojovat. To Rusy překvapilo. Ocitli se ve slepé uličce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2015