Zrušil jsem zbytky opozice. A pozdravujte Donalda

23. 12. 2015 / Karel Dolejší


Včera ráno začaly ruské bezpečnostní složky se systematickými raziemi proti všem členům opozičního hnutí Otevřené Rusko ZDE. Údajným důvodem má být kauza privatizace těžební společnosti a výrobce hnojiv Apatit, s níž měl být údajně spojen Michail Chodorkovskij, iniciátor a faktická hlava hnutí. Tato kauza ovšem pochází z roku 2003 a již byla dávno vyšetřena i soudně uzavřena.


Chodorkovskij si v jiné kauze v Rusku (po dvou procesech týkajících se téže věci) odseděl přes deset let. Organizace Amnesty International ho v roce 2011 označila za vězně svědomí ZDE. Od roku 2014 žije ve Švýcarsku.

Proč se nyní putinští orgáni tak pustili do organizace vzniklé v září 2014 a v samotném současném Rusku nepříliš politicky vlivné?

Jednou z možných odpovědí je fakt, že Chodorkovskij v září ve Španělsku publikoval rozsáhlé obvinění ruského režimu z vazeb na organizovaný zločin, spolu s údajnými souvislostmi týkajícími se kauz zavraždění Alexandra Litviněnka a smrti Sergeje Magnického. Dokumentace má více než 400 stran ZDE (pdf).

Upozornění na vazbu putinského režimu s mafií je samozřejmě v mnoha ohledech nepříjemné. Putin kromě jiného žije z legendy, že jelcinovský organizovaný zločin potlačil. Jenže pravdě spíše odpovídá, tak jako u oligarchů, poněkud jiná verze: Potlačil všechny, kdo nebyli ochotni s ním poslušně spolupracovat.

Nemilé je ovšem i to, že nedávno došlo k opětovnému otevření kauzy vysokého mafiánského poradce amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa ZDE. Od něj se Trump po odhalení kriminální minulosti naoko distancoval, ale nyní vyšlo najevo, že to bylo pouze dočasné opatření ZDE.

Trumpův poradce a finanční podvodník Felix Sater pochází z Moskvy a jeho rodina emigrovala do USA. Je znám, kromě svých kriminálních aktivit v USA, za něž skončil ve vězení, také vazbami na ruskou mafii ZDE.

Když si dva politici zemí, jejichž vztahy jsou dosti špatné, notují jako dvě holubičky a vyměňují si přes média zamilované komplimenty, opravdu zamrzí, že jsou také oba podezřelí z úzkého spojení na jednu a tutéž síť organizovaného zločinu.

Zatracený Chodorkovskij!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2015