A co daň z doma vypěstované mrkve?

Daň z domácí elektřiny

15. 10. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

Postavme se před zcela absurdní situaci. Máme zahrádku. Zasadili jsme si do ní na přelomu dubna a května mrkev. V září se koná slavnostní sklizeň. Mrkve jako stehna vyškubneme ze země, naskládáme je do přepravky a s hrdostí hledíme na svůj zahrádkářský um a štěstí. Když tu přepravku se sklizní zakryje stín. Pozvedneme oči. Nad námi se klene člověk úředního vzezření, v rukou lejstra a: „Pěkná úrodička,“ vece s mile nastrojeným úsměvem. „Daj to na váhu, bude se danit.“ Pokusíte se bránit: „Ale vždyť to je jenom na polívku, pro děti. Nakrájet do hrnce, povařit, přidat brambor a houby.“ Milý úsměv tuhne - „Nebráněj se liteře zákona, drahej pane, řeklo se danit, tak danit.“

Situace naprosto absurdní. Sami jsme si vypěstovali, sami si chceme zkonzumovat a státu je do toho tedy houbeles. Ale je taková situace skutečně absurdní?

Novela energetického zákona nově ustanovuje povinnost platit daně za elektřinu vyrobenou doma, pro vlastní potřebu. Potažmo – máme-li na střeše pár solárních panelů a doufali-li jsme v jisté osamostatnění se od státem podporované blbosti, máme smůlu. Vyrobenou elektřinu, kterou jsme sami vyrobili a sami spotřebovali, budeme státu platit prostřednictvím daní. Prozatím prý ne příliš. Jen symbolické výpalné za to, že nám stát, ta lačná chobotnice, dovolí existovat.

Není to trochu přes čáru? A jak dlouho bude trvat, než si nad vaši přepravku s mrkví stoupne úředně vypadající mafián a bude vyžadovat uhrazení poplatku za „ochranu“. Za „ochranu“ před kým? Snad právě před úředně vypadajícím mafiánem. Jen symbolicky, aby se vědělo, kdo je tu nadřízený a kdo podřízený. Aby se na to nezapomnělo.

A je skutečně v zájmu státu trestat svou pozorností občany, kteří se snaží, právě pod propagandou politické ekologie, chovat ekologicky? Ekologie v mnohém znamená úsporu. Ale evidentně nikoliv úsporu ve státních příjmech. Tam se spořit nebude a nebude a nebude a basta.

Možná by stálo za to zavést i daň za vodu ze studny či deště na zalévání zahrádky, daň za metan z žumpy na pohánění vašeho auta, daň za vítr nad vaší zahrádkou a kdoví co další. Budete-li to dělat postupně, žáby z hrnce nevyskočí.

Abyste to, soudruzi z parlamentu, s tou lačností nepřehnali. Cílem státu má být blaho občanů, nikoliv jejich dokonalé vydojení a ponížení. Když už jste jim propagandou dali svobodu, tak jim také nějakou nechte. Ono je to občanstvo sice značně nesourodé a mezi sebou nespolupracující, ale jakmile tu čáru skutečně překročíte, pokusí se lidé opět naučit létat bez křídel. Vás.


Vytisknout

Související články

Rakousko podá stížnost proti britské podpoře jaderné energetiky

24.6. 2015

Rakousko příští pondělí podá u Evropské komise stížnost, kterou avizovalo již v září 2014. Britský státem podporovaný projekt výstavby dvou reaktorů Hinkley Point v jižní Anglii je prvním svého druhu po katastrofě v japonské Fukušimě v roce 2011.

Klopýtání české energetiky

7.5. 2015 / Milan Šimoník

Tento týden má vláda na programu schvalování aktualizace státní energetické koncepce(SEK) a národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky. MPO sice už dávno dopředu vědělo, že chce stavět jaderné bloky a prolamovat limity na těžbu uhlí...

Obsah vydání | Čtvrtek 15.10. 2015