Debata prezidentských kandidátů Demokratické strany:

Clintonová převládla, Sanders klopýtal

14. 10. 2015

Během první televizní debaty v rámci demokratických primárek si Hillary Clintonová si potvrdila svůj status jako hlavní kandidátka z Demokratické strany na funkci amerického prezidenta. Vypadala, že ji nijak neotřásly kontroverze, pronásledující její kampaň, včetně toho, že jako ministryně zahraničí používala soukromý, nezabezpečený, emailový účet. Clintonová kontroverzi odmítla jako něco účelového, co vytvořili její oponenti a trvala na to, že svou kandidaturu nestáhne.

Naproti tomu Bernie Sanders hovořil zmateně o své minulé strategii ohledně omezování práva nosit zbraň a v klíčovém momentu debaty dal za pravdu Clintonové. Podpořil ji v jejím tvrzení, že útoky zaměřené na ni kvůli soukromému emailovému účtu jsou nesmysl. Postavení Clintonové v debatě to výrazně posílilo.

Z televizní debaty vyplynulo, že Clintonová - jediná žena mezi kandidáty a kandidát s jedinečnými zkušenostmi z nejvyšších kruhů americké vlády - je jasným favoritem Demokratické strany.

Clintonová v debatě sebevědomě hovořila o obchodu, globálním oteplování, hnutí "Na životech černochů záleží" a o válce v Sýrii. Vylíčila se jako zkušená politička s pragmatickým smyslem pro realitu.

"Jsem pokrokářka, ale pokrokářka, která chce věci uskutečnit," řekla Clintonová. "Vím, jak dosahovat kompromisů a vím, jak neustupovat. A dokázala jsem to ve všech funkcích, které jsem kdy zastávala, i když jsem jednala s Republikány, kteří pro mě nemají jediné dobré slovo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.10. 2015