Řešení problémů: Udělat z toho problém někoho jiného

Česko není pevnost

8. 9. 2015 / Bohumil Kartous

Traduje se, že mentalita různých společností vede k odlišnému způsobu přístupu k problémům. Jsou společnosti, kde problém vede k tomu, že se lidé snaží najít co nejrychleji jeho řešení. Vedle toho jsou ale společnosti, které místo efektivního hledání řešení převládá snaha problém popírat, odmítat nebo odsouvat. To, co vidíme v souvislosti s uprchlickou krizí, velmi dobře rozděluje Evropu podle tohoto klíče. Zatímco Německo, Rakousko, Švédsko nebo Velká Británie vidí jako logicky neodvratnou nutnost pomoci lidem, kteří sem přišli, protože v jejich zemích je válka či teror, země Střední Evropy se podílet odmítají. Místo řešení preferují jejich politici servilní alibismus a doufají, že jim tento postoj umožní snížit reálný podíl na řešení krize, a tedy přízeň většiny voličů, kteří nic takového nechtějí. S ohledem na pravděpodobnost vývoje je to naprosto neudržitelné. Paradoxně mohou právě takové krize pomoci změnit kulturní mentalitu založenou na pasivní rezistenci. Je to jediný způsob, jak zvládnout krize mnohem těžší a složitější.

Policie ČR varuje:

Vaše xenofobní a rasistické výroky na internetu mohou vést k trestnímu stíhání

8. 9. 2015

Vyjádření Policie ČR k výrokům směřujícím proti běžencům

Již několik měsíců policisté přijímají prostřednictvím hotline, tedy kanálu na hlášení závadného obsahu na webu, i oznámení od občanů podněty, které na nevhodné příspěvky upozorňují. Za poslední dva měsíce přijali více než sedmdesát oznámení, která pečlivě prověřili a prověřují. Necelých třicet oznámení již bylo ukončeno s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin, ani přestupek.

Deset oznámení odkazovalo na stránky, či obsah stránek, který je již předmětem konkrétního trestního řízení. V několika případech nevedlo oznámení k zahájení trestního řízení, ale jako poznatek, který kriminalisté rozpracovávají, a může v dohledné době vést k dalšímu trestnímu řízení.

Podrobnosti ZDE

Maďarský biskup: "Papež se mýlí. Tohle je invaze!"

8. 9. 2015

Papež František v neděli apeloval na křesťany, že mají morální povinnost otevřít své kostely, kláštery a domovy jako útočiště pro uprchlíky. V pondělí se proti tomu postavil jihomaďarský biskup Laszlo Kiss-Rig: "Nejsou to uprchlíci. Je to invaze. Přicházejí sem s výkřiky 'Allahu Akbar'. Chtějí nás ovládnout. Naprosto souhlasím s premiérem Orbánem. Papež situaci nerozumí."

Podle Kiss-Riga je Evropa zavalována lidmi, kteří předstírají, že jsou to uprchlíci, ale ve skutečnosti vážně ohrožují evropské "křesťanské hodnoty".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bili nás a maďarské policii jsme museli platit úplatky

8. 9. 2015

Hassan Abu Walid, pětačtyřicetiletý otec dvou dětí ze zničeného syrského města Aleppo, se dostal po složité cestě, kdy musel platit úplatky a kdy ho bili, do Norimberku. Poskytl rozhovor deníku Guardian.

"Kdybych měl volbu, zažádal bych o azyl v Holandsku, ale německá policie mě zatkla okamžitě po příchodu na německou půdu a vzala mi otisky prstů. Tábor v Norimberku je přeplněný více než 750 syrskými, iráckými, súdánskými a albánskými uprchlíky. Muž bez rodiny může ve frontě na snídani čekat ráno až dvě hodiny. Turečtí zaměstnanci dávají vždycky přednost rodinám. "Musíte počkat, až se nasnídají rodiny, jinak vás pošleme zpátky do Sýrie," říkají.

Chtěl jsem dostat svou rodinu z Aleppa, než nás zabije náhodné dělostřelectvo anebo kulky od ostřelovačů. Nechtěl jsem ale s rodinou riskovat cestu do Řecka.

Jak si Slovensko vybírá uprchlíky

8. 9. 2015



Slovensko přijme jen křesťanské uprchlíky. Ale jak rozlišit ty ostatní?

Policista volá: "Ti, kdo dokáží řeku přejít po hladině, budou vpuštěni na Slovensko!"

O Evropě Aylana Kurdiho

8. 9. 2015

Ach, Evropo, Středozemí, kolébka civilizace, je vodní hrob. Na okraji rakouské dálnice zahyne 71 bezejmenných uprchlíků, udušených v moderní verzi pojízdné plynové komory. České úřady, ozbrojeny nesmytelnými fixy, ale naprosto nevědomé si významu historie, píší identifikační čísla na kůži 200 imigrantů. Jiné podvede maďarská policie přísliby "svobody" a zjistí, že se nacházejí v "recepčním" táboře (kde jim předpokládejme nabídli sprchu), píše v deníku New York Times Roger Cohen.

Německo "je schopno přijímat půl milionu uprchlíků ročně po dobu několika let"

8. 9. 2015

Německo je vstavu přijímat až 500 000 uprchlíků ročně "několik let", informoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Přes noc vypukly nové střety mezi policií a uprchlíky na řeckém ostrově Lesbos a tisíce lidí se shromáždily v chaotických scénách na řecké hranici s Makedonií.

Sigmar Gabriel zdůraznil, že ostatní evropské země musejí také přijmout férový podíl uprchlíků prchajících před válkou a chudobou na Blízkém východě.

Budou ale běženci Čechům věřit?

8. 9. 2015 / Petr Uhl

Evropská komise (EK) bude nyní po ČR chtít, aby podle počtu svých obyvatel přijala téměř tři tisíce běženců z oněch 120 tisíc, kteří v půlmiliardové EU už jsou.

Celkem bych jich tedy ČR měla letos přijmout 4300 i s těmi již dříve požadovaným 1300, které pražská vláda zatím odmítla a na kterých EK ale trvá. V Maďarsku a Řecku je jich totiž po 50 tisících, v Itálii 16 tisíc, a EU je založena na vzájemné solidaritě členských států (a ovšem i na solidaritě lidských bytostí obecně). Nejsou to ale ještě uprchlíci, nýbrž zatím jen žadatelé o azyl či o doplňkovou ochranu. Další miliony takových osob jsou v Turecku, Jordánsku, Libanonu i v samotné Sýrii.

Channel Four News

Kontrast mezi přijetím uprchlíků v Maďarsku a v Německu je ohromující

8. 9. 2015

Reportér: "Proč tady pomáháte?"

Starší německá paní: "Proč? Protože je to normální, přece. Pomáhám, já tady bydlím. My jsme bohatá země. Nemáme tady válku. Měli jsme tu válku. Druhou válku. Pocházím z té dnešní generace. Já vím, co to znamená mít v zemi válku."

Hosan: "Jsem stavební inženýr. Ve své zemi jsem přišel o všechno. Doufám, že tady budeme moci vést bezpečný život s manželkou a s mými dvěma dětmi. Chci začít život znovu. Nechci tu jen brát peníze od vlády a jen sedět a jíst. Ne. Podívejte se, tady, jako na téhle stavbě. To je moje práce. Takže když to vidím, tak jsem šťasten. Najdu si tu práci."



Reportér v Mnichově: Probíhá to, no, s germánskou precizností. V každém vlaku z Maďarska nebo z Rakouska přijíždějí další stovky lidí. Pro všechny je to poslední etapa dlouhých, často strašlivých cest. Úleva na jejich tvářích hovoří s obrovskou výmluvností.

Žena: Jsem Syřanka. Z Damašku.

Muž: Chceme říct všem tady, děkujeme, děkujeme. Vielen Dank pro všechny. Děkujeme, paní Merkelová. Děkujeme všem tady. Děkujeme vám, Německo.

Maďarská policie použila proti uprchlíkům pepřový sprej

8. 9. 2015

JČ: Novinky o tom "zapomněly" informovat, naštěstí existují západní sdělovací prostředky. Ty - na rozdíl od českých médií nezobrazují uprchlíky rasisticky jako "obtížný hmyz". Jestliže se Novinky rozčilují nad tím, že uprchlíci "kličkovali na dálnici", nenapadlo je, že maďarská vláda má podle mezinárodního práva povinnost jim pomoci? A že porušuje zákon, pokud jim záměrně nepomáhá a chová se k nim jako ke zvířatům? Novinky pokračují v tradici rasistického oblbování české veřejnosti.

Dejme slovo reportáži Channel Four News:

Reportérka: Maďaři tvrdí, že jsou jediní, kteří řádně policejně zajišťují hranice EU podle předpisů. Takže uprchlíky, ženy a děti, které cestují řadu dnů, Maďaři prostě odmítají pustit dál. Setkáváme se s rodinou Syřanů. Opustili obleženou čtvrť v Damašku. Maminka mi řekla, že má starosti o zdraví svých dětí. Na vratkých člunech cestou do Evropy se napolykaly mořské vody a od té doby jsou nemocné. Tohle je jejich jediný majetek.

Počkejte, až se do Evropy vydají z Libanonu miliony syrských uprchlíků, kteří tam už nemají co jíst

8. 9. 2015





Zatímco se Evropa hašteří ohledně toho, co udělat s několika málo desetitisíci uprchlíků, kteří tam přicházejí, v syrských uprchlických táborech vládne dětská otrocká práce.

Uprchlická krize? Měli byste vidět, jaké je to v Libanonu...! V Libanonu nad evropským strachem a hašteřením jen pokrčí rameny. Nebo se mu zoufale smějí.

Proč? Protože v Libanonu, který má 4 milionu obyvatel, nyní žije 2 miliony uprchlíků. A Západ se hašteří o pár desítek tisíc lidí? píše reportér Alex Thomson z Libanonu. V záhlaví článku uvádíme jeho televizní reportáž.

Rusko "se připravuje k vítězství v jaderné válce"

8. 9. 2015

V průběhu celého minulého týdne Raketová vojska strategického určení (RVSU) prováděla současně dvě cvičení velkého rozsahu, která sama o sobě představují odmítnutí známé teze o tom, že v jaderné válce nemůže být vítěze, uvedl editorial listu Nězavisimaja gazeta.

Jak velkým vojenským nebezpečím je "islámský stát"?

8. 9. 2015 / Karel Dolejší

V irácko-íránské válce vedené v letech 1980 - 1988 dětští bojovníci "islámské republiky" Írán s minimem výzbroje a výcviku tvořili podstatnou část miličních jednotek Basídž. Často umírali jen proto, aby při útoku prorazili vlastním tělem průchody v minových polích pro jednotky pravidelné armády nebo pár zbylých íránských tanků.

Při bohulibém počínání jich ve jménu "islámu" a "dobytí Jeruzaléma" zemřelo na sto tisíc. To je třikrát více vojáků, než kolik má vůbec dohromady celý dnešní "islámský stát".

Kupodivu v Evropě tehdy nevznikla masivní protiíránská ani protiislámská hysterie. Tento pozoruhodný rozdíl můžete připsat mimo jiné cílenému pouštění hrůzy, jednoduše řečeno PR "islámského státu".

NEUVĚŘITELNÉ:

Katolický arcibiskup šíří nahnědlou ideologii

8. 9. 2015

Zatímco papež František vyzval všechny farnosti v Evropě, aby každá přijala aspoň jednu uprchlickou rodinu, pražský archibiskup Dominik Duka šíří v rozhlase rekordně neinformovaným komentářem strach, podezřívavost a rasismus:

"Byli bychom ale asi dost překvapeni a to nemile, kdybychom pomáhali zraněnému a on se po naší obětavé pomoci domáhal našich peněz, či zakoupení mobilu, protože si potřebuje zavolat domů.

Pomysleli jsme někdy upřímně, jak jsme se v naší zemi vyrovnali s přítomností Romů, Vietnamců či dalších menšin? Budeme-li féroví, měli bychom přiznat,že k cizincům zaujímáme opatrné stanovisko.

Dovolím si tady nediplomaticky připomenout vývoz kriminálních živlů z Kuby do USA za Fidela Castra.

Stalinistické Československo během dvou let akceptovalo víc uprchlíků, než má přijmout demokratická ČR

8. 9. 2015 / Daniel Veselý

Bylo by to skutečně k popukání, kdyby nešlo o tak závažnou věc. Zatímco stávající česká vláda má problém přijmout zvýšenou uprchlickou „taxu“, nyní čítající zhruba tři tisíce lidí, současná a minulá hlava státu a jejich četní přívrženci by neprodyšně uzavírali hranice, podél nichž by snad i rozvinuli ostnatý drát, a znovu je strážili se zbraní v ruce, stalinistická vláda ministerského předsedy Antonína Zápotockého a prezidenta Klementa Gottwalda byla schopna během dvou let přijmout čtyřnásobný počet uprchlíků z válkou a terorem decimovaného Řecka.

Poslanci v britském parlamentu:

Nepřijmeme-li uprchlíky teď hned, budeme toho litovat po celý svůj život!

8. 9. 2015

Poté, co konzervativní premiér David Cameron odmítal přijmout uprchlíky do Británie (počet přijatých Syřanů je naprosto ostudný, jen asi 250!), oznámil v pondělí odpoledne, že Británie přijme celkem 20 000 uprchlíků, především dětí, ale jen přímo z Libanonu, ne ty, co už jsou v Evropě, a bude to během pěti let!! Toto rozhodnutí je ostudné, zvlášť proto, že deník Independent připomíná, že po dosažení 18 let budou tito uprchlíci deportováni. Proti Cameronově pokryteckému rozhodnutí protestují mnozí. V Dolní sněmovně, jak informoval rozhlas BBC, se dělo toto:

Czech police warns the public: Your hate speech on the web will be prosecuted

8. 9. 2015

Czech police has informed the public that over the past two months, its hate speech hotline has received more than 70 complaints from the public about anti-immigrant hate speech, published on Facebook and the internet generally. In 10 of these cases, the police has started criminal proceedings.

Czech police has warned the public that they should realise that if they publish hate speech on the web, they will be prosecuted.

Source in Czech HERE

Rozhovor Britských listů 21:

USA v České republice, aneb vlajka Konfederace v chatařské kolonii

4. 9. 2015




Proč nepřijímají Češi při svém obdivu k USA příslovečný protivládní kritický postoj amerických občanů? Bohumil Kartous hovoří Kryštofem Kozákem, vedoucím Katedry amerických studií Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity v tomto Rozhovoru Britských listů. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. září 2015.

Maďarská televize "dostala instrukce, aby nevysílala záběry uprchlických dětí"

6. 9. 2015

Zaměstnanci maďarské státní televize dostali příkaz, aby nevysílaly ve svých reportážích o uprchlících záběry uprchlických dětí. Vyplývá to z prozrazeného screenshotu editoriálních příkazů novinářům pracujícím v televizi M1.

Maďarská Rada pro televizní vysílání, MTVA, popřela, že státní média dostala příkaz omezovat veřejné sympatie vůči uprchlíkům. Argumentovala, že účelem memoranda bylo chránit děti, zatímco provládní novinář, který si přeje zůstat anonymní, uvedl, že toto byla jen jednorázová instrukce.

"Ukazují občas děti: počet dětí registrovaných v Maďarsku je letos docela nízký, takže v opozičních médiích jsou ukazovány poněkud přehnaně," řekl.

Proč přicházejí uprchlíci do Evropy?

O drastické situaci v Libanonu

6. 9. 2015



Syrský uprchlický tábor v Jordánsku

"Zažádali jsme o Kanadu. Odmítli nás. Když jsme byli v Damašku, zažádali jsme o Británii. Odmítli nás. Zažádali jsme už z Libanonu pětkrát o Rakousko, máme přátele v Rakousku, ti naším jménem pro nás tam zažádali pětkrát, byli také odmítnuti. Prostřednictvím jiného přítele jsme zažádali o Francii, a po čekání asi 45 dnů nás také odmítli. Oba z nás nesouhlasíme s cestou do Evropy pomocí pašeráků. Je to pro nás naprosto nepřijatelné. I kdybychom neměli děti. Neobviňuju lidi z toho, co dělají. Ale já sama to nedokážu."

JČ: Čtenáři často poukazují na to, že v ČR nikdo neví, proč uprchlíci přicházejí a co je k tomu vede. V neděli v poledne vysílal rozhlas BBC svou hlavní zpravodajskou relaci přímo z Libanonu, z Bejrútu, kde jeho reportér Mark Mardell hovořil s celou řadou syrských uprchlíků a místních vládních činitelů. Odhalil tím naprosto otřesnou situaci. No, posuďte sami:

Reportér Mark Mardell: Lidé chtějí odsud odejít, život je tu stále těžší. Potravinová pomoc se neustále snižuje. Hranice jsou uzavřeny. Táborům je odmítáno povolení se rozšiřovat. Pracovní povolení se neudělují. Byl jsem v údolí Bekka a nejprve jsem tam hovořil s lidmi v Isad Adris:

BBC: Děti, které uprchly z pekla

7. 9. 2015

V Británii je jeden komunální úřad, ten v Kentu na jihoanglickém pobřeží, který se stará o většinu dětských uprchlíků, kteří přicházejí do Británie bez dospělých. Za poslední čtyři měsíce se jejich počet více než zdvojnásobil a komunální úřad nyní poprvé dovolil reportéru, aby s dětmi v jejich uprchlickém středisku hovořil. Reportér BBC Andrew Bomford tam byl. Jeho exkluzivní reportáž vysílal rozhlas BBC v pondělí ve své polední zpravodajské relaci:

Excitovaní chlapci se loučí se čtyřmi kamarády, kteří odcházejí do svého vlastního bytu. Je to vyvrcholením děsivých cest. Těmhle klukům je teprve šestnáct, ale byli donuceni stát se dospělými velmi rychle. Jeden z těch, kteří dnes odcházejí, že Shastley, šestnáctiletý chlapec ze Súdánu:

Maďarský činitel přiznal, že jeho vláda záměrně vyvolává nenávist vůči uprchlíkům

7. 9. 2015



Činitel maďarské vlády nepřímo přiznal, že cílem billboardové protiimigrantské kampaně, kterou loni v létě nařídila maďarská vláda, bylo vyvolat proti nim v maďarské veřejnosti nenávist.

Na billboardech, které jsou v maďarštině, a uprchlíci jim tedy nemohou rozumět, jsou nápisy jako "Když přijedete do Maďarska, nemůžete brát Maďarům práci!" a "Když přijedete do Maďarska, musíte respektovat naši kulturu!"

Gergely Prőhle, náměstek státního sekretáře pro záležitosti EU na ministerstvu pro lidské zdroje konstatoval, že maďarská společnost projevuje s uprchlíky obrovské množství solidarity "a kdyby naše billboardová kampaň měla žádoucí dopad na naši společnost, tak by tomu tak nebylo."

Uprchlíci, většinou ze Sýrie, zablokovaní u budapešťského nádraží Keleti, si stěžovali na špatné zacházení od maďarských úřadů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Maďarské ozvěny nacismu z druhé světové války v dnešní uprchlické krizi

7. 9. 2015

Zvláštní jakou korouhvičkou se stává druhá světová válka v rukou politiků a novinářů. S vážnou tváří se nám sděluje, že čelí Evropa největší uprchlické krizi od let 1í39-1945. A pak stojí maďarská policie před davy ubohých a zoufalých duší - většina z nichž jsou muslimové - před hlavním nádražím v Budapešti, kde nesměly do vlaků nastoupit ani lidé, kteří si zakoupili jízdenky. Zvláštní, jak to se vzpomínkami na minulost vůbec nerezonuje. Protože před 71 lety donutila maďarská policie desetitisíce židů nastoupit do vlaků do Osvětimi, nutně potřebovali, aby tam dorazili včas. Předpisy určil Adolf Eichmann, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Orbán: "Nejsou to uprchlíci, ale ekonomičtí migranti. Ohrožují evropské křesťanské hodnoty"

7. 9. 2015

Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová oznámili, že budou energicky prosazovat v rámci EU povinný systém rozdělování uprchlíků podle kvót. Hollande uvedl, že Francie přijme 24 000 uprchlíků. Merkelová uvolní šest miliard euro na pomoc uprchlíkům v jednotlivých regionech Německa. Do Německa přes víkend přišlo 18 000 lidí. Merkelová nedává žádný limit na počet uprchlíků. Avšak rakouský kancléř Werner Faymann varoval, po nedělních rozhovorech s Merkelovou a Orbánem, že se Rakousko "postupně vrátí k normálu" a nebude vpouštět na své území přes hranici lidi bez dokumentů.

Portrét

7. 9. 2015

Hassan Mohammed se svou pětiletou dcerou Tasmeen. Jeho manželku a osmiletou dceru před dvěma měsíci usmrtil letecký úder prezidenta Assada, píše mimořádný ředitel Human Rights Watch Peter Bouckaert

Uprchlíky bychom lehce mohli být my

7. 9. 2015

Problém je, že si to Středoevropané kupodivu nějak neuvědomují, uvažuje historička Muriel Blaivová nad tímto článkem Nicolase Kristofa v deníku New York Times:

Jestliže nevidíte sami sebe nebo příslušníky své rodiny v těch záběrech dnešních uprchlíků, potřebujete transplantaci empatie.

Když se dívám na děsivé záběry syrských uprchlíků snažících se dosáhnout bezpečí, myslím na další uprchlíky. Albert Einstein. Madeleine Albright. Dalajláma. A na svého otce, píše Nicholas Kristof.

Po druhé světové válce přeplaval můj otec Dunaj ve snaze uprchnout z Rumunska a stal se součástí vlny uprchlíků, o něž nikdo moc neměl zájem. Naštěstí jedna rodina z města Portland v Oregonu sponzorovala jeho cestu do USA, takže nyní můžete číst tento sloupek.

Nelehké vládnutí

8. 9. 2015 / Jan Sláma

Před nějakým časem mi můj přítel vyprávěl jeden zážitek ze svých častých návštěv v Německu. Jezdil tam rád a byl tam jako doma se svoji výbornou němčinou. Protože byl velmi šetrný, tak majiteli jednoho penzionu, kde se chtěl ubytovat, nabídl obchod. „Nechci žádný doklad, a tak bych chtěl slevu.“ Potázal se ale se zlou. Majitel se na něho obořil -“Co si to o mě myslíte! Takovéhle věci nedělám!“

Czech Euro MP Petr Mach: If you force refugee quotas on the Czech Republic, Czechs will want to leave the EU

8. 9. 2015

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) dnes vystoupil na plénu Evropského parlamentu s kritikou přerozdělování uprchlíků do...

Posted by Strana svobodných občanů on Tuesday, September 8, 2015


"To demand the imposition of compulsory refugee quotas on the EU countries ignores the fact that all the immigrants want to go to Germany, to which they are attracted by the high living standards and high social welfare payments. It also ignores the fact that no one wants the refugee quotas in the Czech Republic and in other countries. I guarantee to you that if quotas are imposed on the Czech Republic by voting here, the effect of this will be that a majority of Czech public will not want their country to remain in such a European Union," said Czech Euro MP Petr Mach in the European parliament today.

Petr Mach is the chair of the right wing "Free Citizens" party.

Czech anti-immigration parties have created a joint platform for the forthcoming elections

8. 9. 2015

The Czech extreme right-wing party "Dawn of Direct Democracy" (which has now be renamed "Dawn - National Coalition") is joining hands with Martin Konvička's "Anti-islamic Bloc" and with another extreme right wing organisation, Strana Svobodných (The Party of the Free) for the forthcoming regional and Senate elections in the Czech Republic. "Konvička will be our super leader and speaker of our grouping for next year's elections," said the party's spokesperson.

The new grouping will set up a joint team which will be lead by sociologist Petr Hampl, who, just as Konvička  has been making grossly offensive anti-immigration public statements. Petr Hampl will stand for the post of the leader of Strana svobodných. Our programme has two main points. On the one hand, we defend the right of everyone to profess his own faith, on the other we demand zero tolerace to the politicisation of islam in the Czech Republic," said Konvička, adding, "We will not be saved from the invasion of the immigrants by talking in the media, but by serious pressure applied on the government in Parliament."  

Czech "Mayors and Independents": EU must quickly strengthen its deportation procedures

8. 9. 2015

"We fully support the values of the European civilisation. If a person arrives in the EU whose life is threatened, it is our duty to give him/her help. However, Europe must be capable of determining unambigously who are the persons that really need help," says the Czech "Mayors and Independents" Party in its press release on Tuesday. It continues: "The EU must adopt reformed asylum procedures which would allow a fast deportation of all ineligible immigrants. At the same time, powers of the national governments regarding the asylum procedures must be strengthened. Asylum must not be seen as a legal right. The EU must insist that asylum may be granted only to those applicants who do not break our laws. The "Mayors and Independents" have written to Donald Tusk, the Chair of the Council of Europe, to demand the creation of a system which would help people in need and at the same time assume an uncompromising attitude to all those who are trying to abuse the asylum system in Europe. EU must also take effective action against people smugglers. It must start destroying their boats. The EU must also put pressure on the Gulf States to make them participate in the solution of the refugee problem."

The Czech "Mayors and Independents" Party is primarily made up of Mayors from Czech towns and villages. It was a part of the Czech right of centre government coalition in 2009-2013. In the 2014 euroelections, the Czech "Mayors and Independents" Party won, jointly with its allies, the "TOP 09" Czech political party, 15,95 per cent and aquired four euro MPs.

Prague Catholic Archbishop Dominik Duka: Beware of refugees, they may be dangerous

7. 9. 2015

"We would be very unpleasantly surprised if, like a Good Samaritan, we helped a wounded person and he, after our selfless act of assistance, would demand our money or would want us to buy him a mobile phone because he needs to phone home. There is a danger that enemies will infiltrate our country amongst the immigrants. We know very well how they can use young people, even children, for terrorist acts. Hence we should have open arms, but at the same time be vigilant. These days, it is not permitted to cross the borders of a country without documents and without identification of those who are coming. The incomers must be screened. If someone says that to ask about the religious belief of these immigrants is not important, or that by asking about it we would infringe their human rights, I would like to say that the right to life and security of Czech families and citizens are superior to all other rights. Have we ever heard of any Christians or Jews who have become terrorists?," said the Prague Catholic Archbishop Dominik Duka in his speech, broadcast today by the Catholic radio station Proglas. He continued:

"Prophet Jeremiah appealed to the inhabitants of Jerusalem that they should not leave their native land even though they might find themselves in a difficult situation. It looks as though it is an organised campaign when many refugees chant Hungary no good and want to reach some other countries. Responsible governments must be aware of the danger of chaos. We must be not only human, but also firm and responsible.

"We should take care of children and their mothers and helpless women. Only then it is the others' turn. We must demand of the men from these countries to defend their countries, to defend their homes and their families.

"Short term solutions are evidence of the failure of immigration policy in France, Germany and partially also in the United Kingdom. Our first step must be to provide finance for the Christians in prisoner-of-war camps. In line with international law and the Czech state institutions we appeal to those individuals who want to find refuge in our countries to become part of our democratic society."

Source in Czech HERE

Slovak President Andrej Kiska: Stop spreading fear of refugees and let us help Europe

7. 9. 2015

The Slovak President Andrej Kiska has made an urgent appeal to the Slovak public to stop spreading the fear of refugees. He said that his compatriots should realise that it will not be a burden for Slovakia to accept several hundred or several thousand refugees. He also warned the Slovak nation to beware of a rise in extremism and xenophobia which can be on the borderline of fascism. "Compassion and understanding must be permanent values of Slovakia," said the Slovak President.

Source in Slovak HERE

Czech extremist Adam Bartoš: Put the refugees in a former Nazi concentration camp

7. 9. 2015



Why should the Czech government be bothering to build tent camps for the intruders near [the South Moravian border town of] Břeclav and thereby stress and frighten the local people? We have a beautiful fortress town called Teresienstadt (it is much safer that a tent camp) and the intruders could be concentrated there before they are deported, says Czech right wing extremist Adam B. Bartoš and chairman of the "National Democracy" group on Facebook. Czech police have started investigating Bartoš's statement.

Source in Czech HERE

BBC: V Makedonii uprchlíky bijí

7. 9. 2015

Proud přicházejících uprchlíků pokračuje. Reportérka BBC hovořila v Makedonii v rozhlase BBC v pondělí v poledne s jedním s tisíců uprchlíků, který se tam právě dostal z Řecka. Uprchlík: "Když se tady porozhlédnu kolem, připomíná mi to hodně... Panebože, divoká zvířata, džungle..."

Reportérka: "Lidi tady sedí na zemi ve vyštěrkované jámě. Mezi keři. Je to velmi nepohodlné.

Uprchlík: "Ani není kde si sednout. Je tu plno kamení. Nejsou tady záchody. Prodává se tady předražené jídlo, předražené nápoje. Vůbec tady nejsou žádná hygienická zařízení. Tohle není způsob, jak by lidé měli zacházet s jinými lidmi."

Zeman chce do škol vrátit Partyzánský samopal, Klaus si buduje soukromou armádu. Cílek redefinoval termín černá zvěř: prase a imigrant

Vlast volá: Buď připraven!

6. 9. 2015 / Bohumil Kartous

Strašná vlna imigrace, která zasáhla ČR, prověřila akceschopnost českého národa více než dobře. A můžeme být na sebe hrdí! Dvě stovky imigrantů, které hrozily vážně destabilizovat český stát, vyvolaly reakci na všech úrovních společnosti. Jako blaničtí rytíři vyrazily zdánlivě zapomenuté, spící hodnoty na zteč, aby ochránily naši milovanou vlast, naši jedinečnou kulturu a naši civilizaci, ve jménu svobody a lidských práv. Jedinečná atmosféra, připomínající jiná období heroického vzedmutí národního ducha v našich dějinách, nenechala spát ani politiky. Napříč politickým spektrem byly okamžitě započaty nutné kroky na ochranu naší současnosti i budoucnosti. Novodobí Husové konečně povstali.

Rada bezpečnosti OSN nechala Sýrii na holičkách, přiznal Pan Ki Moon

7. 9. 2015

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon přiznal, že Rada bezpečnosti OSN nechala Sýrii na holičkách, protože rozbroje mezi mocnostmi zabránily jakékoliv akci na ukončení tohoto konfliktu, který si vyžádal statisíce mrtvých a vyhnal miliony lidí do zahraničí.

Pan Ki Moon zdůraznil, že Rusko a Čína by měly přestat prosazovat jen své státní zájmy a měly by přestat blokovat jakoukoliv akci Rady bezpečnosti OSN v této věci, zatímco vlna uprchlíků do Evropy dosahuje bezprecedentní výše.

Brněnský policista: "Lidskost by nás neměla zaslepovat"

7. 9. 2015

Sedím na lavičce na Svoboďáku, vedle mě podřimuje pán, pravděpodobně bez domova. Přichází městský policista. Třikrát jej relativně silně udeří do ramene vysílačkou a volá: "Co je s tebou? Spíš?" .... Pán říká, že nespí, policista do něj znovu několikrát zabouchá a svou otázku zopakuje...... Zeptám se pana strážníka, proč do toho muže buší, když mu dal najevo, že ho vnímá a proč mu tyká....Policista ihned spolehlivě kontruje odpovědí: "Tak si ho vemte domů". Následovala krásná půlhodinová diskuze, o bezdomovectví, koupání ve fontánách etc.. Utkvěla mi z něj věta, cituji: "Lidskost by nás neměla zaslepovat v tom mít hezké a čisté město".........(Pointu to žádnou nemá, jen jsem se z toho chtěl vypsat), píše Martin Freund na Facebooku...

REKORDNÍ SPROSTOTA:

Parlamentní listy se opět projevily jako sprostá žumpa a porušily ty nejzákladnější normy novinářské etiky

7. 9. 2015 / Jan Čulík

Parlamentní listy normálně publikují většinou jen bezobsažné a nevěcné bláboly s gramatickými chybami, které se ani nedají věcně shrnout, protože nemají kromě sprostoty vyvolávání paranoidních emocí insinuacemi a patologickými konspiračními teoriemi vůbec žádný věcný obsah. Nicméně mě zaujalo, že nyní Parlamentní listy publikovaly opravdu rekordně sprostý článek, zřejmě záměrně vyvolávající rasistickou nenávist vůči uprchlíkům, kteři se vinou tvrdě rasistické a nepřátelské vlády v Maďarsku dostali do naprosto nezáviděníhodné situace. Parlamentní listy úspěšně přispívají k fašizaci primitivnější části české veřejnosti a jsou už opravdu na úrovni někdejšího Árijského boje. Přiznám se, že jsem je začal kontrolovat, protože tam člověk najde ty nejhorší sviňárny a stojí za to s nimi v angličtině seznamovat světovou veřejnost. Lidé mimo ČR ještě většinou totiž nevědí, že taková sprostota je vůbec možná. Jejich zaměstnancům by slušný člověk opravdu nepodal ruku. Nepodal bych dnes ruku už ani nikomu, kdo jim poskytuje rozhovory, protože tím přispívá k rychlé fašizaci české společnosti.

Lidi v ČR jsou "upracovaní, chudí a manipulovatelní"

7. 9. 2015

Chtěla bych reagovat na Váš článek týkající se “Parlamentních listů”, konkrétně jejich článku o uprchlících. Musím si znovu položit otázku, zda někdo tyto protiuprchlické nálady nevyvolává úmyslně. Myslím, že je celkem obecně známá ochotná pomoc našich lidí při katastrofách jako byly povodně či cunami, ale opět na tomto měla obrovský podíl média, píše Michaela Neckářová. V okamžiku kdy by média rozpoutala kampaň, uvedu příklad - "můžou si za to sami - neměli stavět u vody", myslím si, že by to dokázalo valnou většinu národa zcela ovlivnit.

Musím znovu opakovat: jsme manipulovatelní a lidé jsou zavalováni negativními, strach vyvolávajícími informacemi, nevím kolik z nich čte například BL nebo využívá jiné zdroje.

USA, Kanada, Austrálie, bohaté země Perského zálivu, ti všichni by měli začít pomáhat

Uprchlická krize není jen problém Evropy

7. 9. 2015

Díváme se na neuvěřitelné záběry z nádraží Keleti v Budapešti, tělo batolete vyplavené na turecké pobřeží, obrázky zoufalých Syrských rodin dávajících všanc své životy na nočních plavbách k řeckým ostrovům. A stále si necháváme namlouvat, že je to evropský problém. Syrská krize zplodila na 4 miliony uprchlíků. USA jich přijaly okolo 1 500. USA jsou ve válce s Islámským státem. Dobře, všichni souhlasí, že jde o hrozbu, ale nemáme odpovědnost vůči těm,  kdo utíkají před válkou?, píše pro NY Times Michael Igntieff, profesor na Harvard Kenedy School, fakultě mezinárodních vztahů Harvard University.

Klimatická, nikoliv migrační krize

7. 9. 2015

Zatímco umírají další stovky migrantů, představitelé NASA varovali, že stoupající hladiny moří, což je důsledek globální změny klimatu, zasáhnou pobřežní oblasti, včetně 150 milionů jejich obyvatel v Asii žijících ve výšce "do jednoho metru" nad mořem.

Skotská ministerská předsedkyně ubytuje uprchlíka ve své rezidenci

6. 9. 2015

Skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová a Yvette Cooperová, kandidátka na šéfku Labouristické strany, oznámily, že ubytují syrské uprchlíky ve svých rezidencích.

Sturgeonová, šéfka Skotské nacionalistické strany, řekla v neděli v televizi Sky News, že "s velkou radostí" ubytuje uprchlíka ze Sýrie. Znamená to, že bude ubytován v edinburském Bute House z 18. století, oficiální rezidenci skotských ministerských předsedů.

Jsem ráda, že žiju ve městě, kde uprchlíci jsou vítáni a ne zavíráni za ostnatý drát

6. 9. 2015

Byla jsem se přihlásit jako pomocník na Západním nádraží ve Vídni, kam dojíždějí vlaky z Maďarska a z rakouských hranic, píše na Facebooku Zuzana Brejchová. Všude dobrá nálada, klid, hloučky Syřanů, na kterých je vidět absolutní vyčerpání. A spousty Rakušanů, kteří nosí oblékání, vodu, jídlo, a dávají peníze na jízdenky do Německa. Město Vídeň se postaralo, aby dnes v noci - přijel vlak o kterém se až teprve od hranic vědělo - a nikdo nemusel spát na zemí bez přístřeší. Šéf Rakouských drah řekl, že teď se prostě nedá pracovat podle nějakých předpisů a zaměstnanci drah mají pochopení.

Jsem ráda, že žiju ve městě, kde uprchlíci jsou vítáni a ne zavírání za ostnatý drát. Nikdo jim nebere mobily, lidé jim kupují karty. Ovšem pohled do těch strhaných tváří syrských uprchlíků nikdy nezapomenu. A pak ty děti, které k sobě tisknou nové plyšáčky...

Proč nepřinášejí české televize osobní příběhy uprchlíků?

6. 9. 2015

JČ: Hodně se píše v západních sdělovacích prostředcích v těchto dnech o šokujícím zjištění, že velké části obyvatelstva bývalých postkomunistických zemí chybí milosrdenství a empatie s uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy. Lidé ve světě s překvapením zjišťují, že kultura postkomunistických zemí je značně jiná než kultura jinde ve světě.

Sám nedokážu pochopit z čeho pramení u velké části obyvatelstva České republiky jejich nenávist a strach. Do určité míry za to jistě mohou sdělovací prostředky, především televize, které prostě nepřinášejí informace o osobních příbězích uprchlíků. Mezi Čechy kolují nesmyslné mýty o tom, že uprchlíci jsou nevzdělaní, že jsou to převážně mladí muži, že jsou to "teroristé". Je to jako byste za druhé světové války obviňovalI židy prchající před nacisty ze zakládání koncentračních táborů a provozování plynových komor.

Proč nevysílají české televize osobní příběhy uprchlíků? Proč neslyšíme v českých médiích jejich hlas?

Níže publikujeme osm příběhů uprchlíků z budapešťského nádraží Keleti.

Papež František vyzval katolické farnosti, aby poskytly útočiště uprchlíkům

6. 9. 2015

Papež Frantíišek požádal věřící po celé Evropě, aby poskytli útočiště uprchlíkům prchajícím před válkou a hladem. Uvedl, že dvě farnosti ve Vatikánu přijímají dvě uprchlické rodiny. Dodal, že "nestačí říkat staatisícům uprchlíků, kteří jdou směrem k "životní naději" "mějte odvahu, vydržte". Papež apeloval na všechny katolické farnosti, kláštery a útočiště v Evropě, aby přijaly uprchlickou rodinu a požádal biskupy po celé Evropě, aby učinili totéž.

Podrobnosti v angličtině ZDE

EU: Pět kroků jak vyřešit uprchlickou krizi

6. 9. 2015

Zásadní tiskové prohlášení organizace Human Rights Watch

Evropská unie a jejích 28 členských zemí by měly okamžitě jednat a řešit lidskoprávní krizi, která vznikla z mnoha let špatné správy přistěhovalectví a azylového systému. Na řeckých ostrovech zuří humanitární krize, Maďarsko má zcela nefunkční azylový systém, tisíce nových příchozích potřebují ochranu a mnoho lidí u hranic Evropské unie umírá. Proto je zapotřebí, aby vrcholná schůzka EU dne 14. září učinila rozhodné kroky.

Dvojí tvář Maďarska: bití uprchlíků i nezištná pomoc

6. 9. 2015

Je to příběh dvojího Maďarska. Oficiální maďarská média zakázala záběry uprchlických žen a dětí v televizi, aby to nevyvolávalo mezi obyvatelstvem soucit a aby se udržovala představa, že jde o invazi mužské cizácké armády. Mladý syrský architekt mi řekl dnes na budapešťském nádraží Keleti, že v internačním táboře Roecske nedaleko Szegedu, kde ho drželi tři dny, maďarští zřízenci bili mnoho uprchlíků a dávali jim k jídlu vepřové. Ukázal mi na svém telefonu fotografie tábora - jeden velký a špinavý stan, který poskytoval jen základní střechu nad hlavou, píše z Budapešti Paddington Tucker.

Město Vídeň uprchlíkům: U nás jste v bezpečí

5. 9. 2015


Vítáme vás

Připravili jsme se na vaši podporu během vašeho pobytu a během pokračování vaší cesty.

Pracovníci Rakouských federálních železnic (OeBB), Cartas, vídeňských paramediků a policisté jsou zde na nádraží, aby vás přivítali.

Všechny členy pomocného týmu poznáte podle jejich speciálního oděvu. Pokud máte nějaké dotazy, prosíme, neváhejte se zeptat.

Při tom, jak vám rozdáváme potraviny a vodu, nás podporuje mnoho Vídeňanů. K dispozici jsou také překladatelé a tlumočníci. Pokud potřebujete zdravotní pomoc, je tu k dispozici.

Snažíme se vám zorganizovat pomoc ze všech našich sil.

Jste v bezpečí

Město Vídeň

Stařecký patos a sentimentální vlastenectví

6. 9. 2015

Následuje stařecký patos a sentimentální vlastenectví, píše na Facebooku Barbora Atomová:

Když celej den přebíráte hromady oblečení, bot, hraček, spacáků, dek a jídla, můžete nad tím přemýšlet až do zblbnutí.

Posledních pár dní ukázalo, že jsme jako národ (ať už to znamená cokoli) naprosto v cajku. Ty kopy hnoje na netu jsou jen optický klam. Ve skutečnosti se lidi můžou přetrhnout, aby pomohli lidem, kteří jsou v evidentním průseru - stejně jako kdysi u povodní se normální člověk neptá, proč si lidi staví baráky v záplavovém území, ale pošle jim holínky, dezinfekci a prachy. (Poprvé jsem takovou plíživou samozřejmost zažila v listopadu 89, kdy na fildu lidi z ničeho nic začali nosit hromady buchet a kotle guláše.)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák