Britská vláda:

Špehování sociálních sítí je "legální"

17. 6. 2014

Masové špehování sociálních sítí, jako je Facebook, Twitter a YouTube, výzvědnými službami je legální, protože to je "externí komunikace", argumentuje nejvyšší bezpečnostní činitel britské vlády.

Charles Farr, generální ředitel britského Úřadu pro bezpečnost a protiteroristické operace vydal první podrobné ospravedlnění činnosti britských výzvědných služeb, která "nepotřebuje individuální soudní příkazy k prohlídkám".

Vládní ospravedlnění masového špehování občanů na sociálních sítích bylo vydáno jako součást vládní obhajoby proti žalobě, kterou u Tribunálu pro vyšetřující pravomoci (který se zabývá stížnostmi proti výzvědným službám) podaly organizace hájící lidská práva Privacy International, Liberty, Amnesty International a další občanskoprávní společnosti.

Stížnost byla podána poté, co americký whistleblower Edward Snowden odhalil, že britská výzvědná organizace GCHQ a americká NSA masově špehují občany prostředníctvím programu Tempora. Podle britského zákona Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA) vyžaduje odposlouchávání jakýchkoliv domácích komunikací individuální soudní příkaz. To je právní záruka, o níž se dosud usuzovalo, že platí pro všechny uživatele.

Farr líčí v osmačtyřicetistránkovém dokumentu historii monitorování internetových komunikací. Konstatuje: "Režim,který by dovolil pouze odposlechy a monitorování ve vztahu k jednotlivým osobám či místům, by neumožňoval získávat dostatečné množství výzvědných informací a nesplnil by požadavky výzvědné práce na ochranu bezpečnosti státu."

Podle paragrafu 8(1) zákona RIPA smějí být interní komunikace mezi britskými občany ve Spojeném království odposlouchávány pouze na základě individuálního soudního příkazu. "Externí komunikace" však mohou být odposlouchávány podle paragrafu 8(4) na základě všeobecného soudního příkazu.

Eric King, náměstek ředitele organizace Amnesty International, konstatoval: "Výzvědné služby nejsou podřízeny kontrole parlamentu a veřejnosti, jimž slouží, pokud je jejich činnost zamlžována tajnými interpretacemi byzantských zákonů."

James Welch, právní ředitel Liberty, zdůraznil. "Bezpečnostní služby si myslí, že mají právo číst, poslouchat a analyzovat všechny naše komunikace na Facebooku, Googlu a na dalších platformách, umístěných v Americe. Pokud existovaly ještě nějaké pochybnosti, že je zapotřebí radikální změny našich špehovacích zákonů, ty pochybnosti zmizely. Výzvědné agentury fungují v právním a etickém vakuu. Proč to ohlušující ticho od našich volených zástupců?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.6. 2014