Co čeští učitelé neznají: Skutečný sociální konflikt

2. 6. 2014 / Karel Dolejší

Učitelé v kanadské provincii Britská Kolumbie už rok bojují s místními úřady. Požadují, aby platy byly dorovnány na úroveň ostatních kanadských provincií. V lednu učitelé vyhráli u Nejvyššího soudu Britské Kolumbie proces, v němž šlo o ústavnost postupu vlády při zrušení některých ustanovení jejich pracovních smluv. Přesto spor pokračuje. Učitelé provinční vládu obviňují, že chce zničit státní školství, a vyhlásili stávku. Vláda jim za trest zakázala vstup do škol a omezila výplatu mezd...

Zkouším si od ledna, kdy jsem se o protestech kanadských učitelů dozvěděl, představit situaci, kdy čeští učitelé z libovolného kraje v libovolné situaci poženou exekutivu k soudu, vyhlásí stávku a vyjdou do ulic, aby demonstrovali za svá práva. Ale prostě to nejde. Tak velkou imaginaci nemám. Vždycky skončím u učitele průměrného rakousko-uherského pedanta a hlasatele disciplíny, který veřejné protesty považuje za šamanské zvyklosti jakéhosi cizího, zaostalého kmene, zatímco on, učitel, je přece strážcem loajality k řádu, a basta... Vždy se nakonec identifikuje s těmi, kdo vládnou.

Učitelé, kteří se nedovedou brát ani za svá vlastní práva, pak vychovávají budoucí generace konformistů, jež český marasmus nechají dál spokojeně vyhnívat.

Třikrát čest nepočetným výjimkám.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 2.6. 2014