V Montreux začaly rozhovory o Sýrii

22. 1. 2014

Ve středu byly zahájeny v Montreux mezinárodní rozhovory o konfliktu v Sýrii. Není naděje, že by došlo k politickému řešení, ale existuje určitá naděje, že by mohlo dojít k dohodě o opatřeních k vytváření důvěry z obou stran a pro zlepšení přístupu pro humanitární pomoc pro miliony trpících lidí.

Pokrok na rozhovorech závisí na spolupráci mezi USA a Ruskem. V úterý informoval Kreml, že barack Obama a Vladimír Putin vedli "věcný a konstruktivní" telefonní rozhovor o Sýrii. Jejich ministři zahraničí, Sergej Lavrov a John Kerry, se později mají setkat v Montreux. Dohoda mezi oběma zeměmi o likvidaci chemických zbraní Sýrie byla jedním z mála diplomatických úspěchů v této krizi.

Íránský prezident Hassan Rouhani napsal na svém webu, že se domnívá, že rozhovory budou neúspěšné. "Vzhledem k tomu, že se schůzky neúčastní vlivní hráči, pochybuju, že ženevská schůzka bude schopna vyřešit syrskou krizi."

Schůzce předsedá Pan Ki Moon, generální tajemník OSN. V pondělí byl donucen stáhnout pozvání Íránu na schůzku, a to z oficiálního důvodu, že Írán nesouhlasí s cílem konference vytvořit provizorní vládní těleso, které by mělo převzít vládu od prezidenta Bashara al-Assada. S účastí Íránu nesouhlasily USA a hlavní organizace syrských vzbouřenců, Syrská národní koalice, kterou podporuje Západ. Schůzky se účastní Kerry, Lavrov, z Británie ministr zahraničí William Hague a četní ministři zahraničí arabských zemí. Schůzky se účastní i syrský ministr zahraničí Walid al-Muallem.

Odhaduje se, že v syrském konfliktu zahynulo od r. 2011 až 136 000 osob. Dva miliony Syřanů jsou nyní uprchlíky a miliony dalších přišly o přístřeší.

Blízký východ byl destabilizován konfliktem, který otřásl jedním z nejautoritářštějších režimů v regionu, avšak režim nepadl a vznikla vražedná vlna sektářství. Zveřejněna byla dokumentace o organizovaném vraždění a mučení v syrských věznicích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.1. 2014