ZASE DILETANTISMUS ČESKÉ TELEVIZE:

Kde bude vystaven český rybník?

16. 12. 2013 / František Řezáč

Pokud se vám podaří z této zprávy zjistit, kde bude světová výstava Expo 2015, můžete dál porovnávat. Je to tam, mihne se to ale jen krátce. Autoři zprávy podle pravidla insiderů předpokládali, že o tom všichni dávno vědí. Omlouvám se, že jsem to nevěděl a čekal dlouhé minuty (ve stopáži od minuty 48, vteřin 30), než se ozve, kde ta světová výstava roce 2015 bude.

Neozvalo se, ale jen mihlo. Třeba je to jen taková hra...

Reportéři se s chutí pustili i do jakéhosi "retro" pohledu. Přitom popletli tzv. Bruselský pavilon z roku 1958 s restaurací Praha, která dlouho po návratu z Bruselu fungovala a dlouho pak po roce 1989 skomírala ve stráni nad Vltavou.

Samotný Československý (ve zprávě "český"???) bruselský pavilon vyhořel kdysi na okraji holešovického výstaviště Juldy Fuldy.

Ještě předtím v červnu 1989 poskytlo toto "komunistické reziduum" velkou výstavou prostor pro prezentaci "neortodoxních umělců", mezi nimi i studenta pražské umělecké průmyslovky D.Č.

Měl tam jakési prostorové řezy lidskými hlavami z plexiskla, barevně a technicky docela dobře provedené, inu Umprum...

Dneska si takové hrátky umějí dělat děti na počítači a "umělec" se může věnovat vyššímu angažovanému umění vztyčováním fialových prstů z umělé hmoty na Vltavě...

Pan architekt Miroslav Řepa nám v reportáži ČT slibuje "neuvěřitelnou pohodu" na břehu českého rybníka (bazénu u pavilonu, jak neotřelé!) podle vzoru expozice USA v Bruselu 1958, kde se návštěvníci osvěžovali poté, co si v české expozici pochutnali v restauraci Praha na vepřové s knedlíky a zelím, zalitými plzeňským. Zmatenost historického pohledu, povrchnost výběru ze tří návrhů, to by si zasloužilo fundovanější rozbor. Proč taková bída?

v Nikdy nevstoupíš do stejného českého rybníka (Kurt Gebauer, Vojanovy sady 2000). I mě se stalo, kdesi u Horažďovic, že jsem v lesích místo čisté vody, zvoucí ke koupeli, nalezl po letech smradlavou louži... Hemžila se kapry, kapříky. Ach, ta paměť...

Expo 58

Bruselský pavilón na Výstavišti v Praze

Příběh slavné restaurace, která se z Bruselu stěhovala na Letnou

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.12. 2013