EU pozastavila jednání s Ukrajinou

15. 12. 2013

Evropská unie pozastavila jednání s Ukrajinou o obchodní a asociační dohodě, protože nezískala "jasný závazek" prezidenta Viktora Janukovyče, že takovou dohodu podepíše. Oznámil to eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle. Toto oznámení odráží rostoucí frustraci Bruselu a nepochybně dále vyostří napětí na Ukrajině, kde už několik týdnů probíhají masové protesty proti prezidentovi. Ten dohodu s EU na ruský nátlak již jednou odmítl podepsat.

Janukovyč se pokusil uklidnit demonstranty prohlášením, že dohodu podepíše - ale nikoliv nyní. Avšak představitelé EU to označili za lest a hodlají v rozhovorech pokračovat teprve tehdy, až ukrajinské úřady prokážou zřetelné odhodlání smlouvu podepsat.

Jedním z požadavků opozice je, aby již vyjednaná dohoda byla okamžitě podepsána.

Aktuálně v Kyjevě probíhají paralelně demonstrace odpůrců Janukovyče ze západní Ukrajiny a příznivců z proruského východu země. Momentálně je klid, ale existuje riziko střetů.

Po posledním pokusu o vyklizení Náměstí nezávislosti opozice obklopuje prostor novými barikádami, aby zabránila dalšímu zásahu bezpečnostních složek.

Janukovyč namítá, že asociační a obchodní dohoda ohrozí mnoho podniků závislých na obchodu s Ruskem. Připouští tak, že je pod silným tlakem z Moskvy, která si přeje, aby se Ukrajina místo k EU připojila k jí vedené celní unii. Moskva už zavedla celní obstrukce a zakázala ukrajinskou čokoládu; existují obavy, že bude taková opatření stupňovat, pokud se Kyjev sblíží s Bruselem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Ukrajina: země dvojího lidu

25.1. 2014 / Oskar Krejčí

Pro současnou Ukrajinu jsou příznačné dvě skutečnosti. Tou první je radikalizace některých skupin orientovaných výhradně buď na západ, nebo na východ. Tou druhou je chorobný strach vlády prezidenta Viktora Janukovyče z toho, že ji na Západě ozna...

Obsah vydání | Pátek 13.12. 2013