Snowden v Německu svědčit nebude a azyl nedostane

6. 11. 2013

Po dnešním mimořádném zasedání kontrolního výboru Bundestagu jeho předseda Thomas Oppermann oznámil, že se orgán rozhodl neprovádět výslech bývalého operativce americké zpravodajské služby NSA Edwarda Snowdena v Německu. Je však možné, že dojde ke kontaktování Snowdena za tímto účelem v Rusku. Tím že padly vyhlídky na cestu do Německa padl i projekt udělení azylu výměnou za svědectví.

Snowden se nyní nachází na ruském území a obdržel zde roční azyl.

Podle německého ministra vnitra Hanse-Petera Friedricha se vláda bude řídit doporučením výboru. Ministr také zopakoval, že Německo údajně nemělo možnost udělit Snowdenovi azyl.

Na jednání výboru byl přítomen šéf výzvědné služby BND Gerhard Schindler a šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Hans-Georg Maassen. Informovali zde o jednáních ve Washingtonu, která se částečně týkala navrhované dohody o zamezení vzájemné špionáži.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Deutsche Telekom lobbuje za bezpečné internetové služby

15.11. 2013

Největší německá telefonní společnost lobbuje u spolkové vlády za tvrdší pravidla ochrany soukromí. Té by mělo být dosaženo tím, že německý internetový provoz zůstane uvnitř národních hranic, místo aby emaily a data cestovaly přes zahraniční uzly. Sp...

Snowdenův ruský právník je napojen na Putinovu administrativu

7.11. 2013

Moskevský právník Anatolij Kučerena je veřejným zástupcem Edwarda Snowdena. Současně má ale také výborné kontakty v Putinově administrativě. Je to jen náhoda? Dvaapadesátiletý Kučerena představuje nejviditelnější spojení Edwarda Snowdena s vnějším...

Obsah vydání | Středa 6.11. 2013