Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami

5. 11. 2013

Účelem Transatlantického obchodního a investičního partnerství je odstranit regulační rozdíly mezi Spojenými státy a evropskými zeměmi. Umožní to velkým mezinárodním firmám porazit u soudů vlády, které se pokusí před nimi ochraňovat práva svých občanů, varuje v deníku Guardian George Monbiot. Umožní tajnému panelu podnikatelských právníků vynutit si rozhodnutí proti vůli parlamentů a zničit právní ochranu občanů v jednotlivých evropských zemích. Evropské vlády však proti tomuto nebezpečí nedělají nic.

Mechanismus, jímž bude tohoto dosaženo, se jmenuje "řešení sporů mezi investory a státy". V mnoha částech světa se už tohoto mechanismu používá s cílem zlikvidovat předpisy, které ochraňují lidi i živoucí planetu.

Australská vláda po rozsáhlé debatě v tamějším parlamentu rozhodla, že se cigarety v Austrálii budou prodávat v neatraktivních obalech s šokujícím zdravotnickým varováním. Toto rozhodnutí potvrdil australský Nejvyšší soud. Avšak tabáková firma Philip Morris použila obchodní dohody Austrálie s Hongkongem a přiměla zahraniční tribunál, aby donutil australskou vládu zaplatit jí obrovské odškodné za to, co firma Philip Morris označuje jako "ztrátu svých autorských práv".

Během své finanční krize a v reakci na hněv občanů nad rychle rostoucími cenami uvalila Argentina moratorium na ceny energií a vody. Úspěšně ji za to u mezinárodního tribunálu žalovaly globální energetické a vodárenské firmy a donutily jí zaplatit více než miliaardu dolarů odškodného. V El Salvadoru se místním komunitám podařilo zabránit otevření dolu na zlato, který hrozil zničit jejich vodní zdroje. Kanadská firma, která tam ten důl chtěla otevřít, nyní žaluje El Salvador o 315 milionů dolarů.

Mezinárodní obchodní tribunály, které rozhodují v těchto záležitostech, nemají záruky, jaké očekáváme u evropských nezávislých soudů. Slyšení a rozhodování jsou tajná. Soudci jsou podnikatelští právníci a většina z nich je zaměstnána firmami, v jejichž prospěch rozhodují. Občané, kteří se stávají obětí těchto rozhodnutí, nemají právo na odvolání. Nový systém má možnost zlikvidovat suverenitu parlamentu a rozhodnutí Nejvyšších soudů.

Jak varovalo Centrum pro demokracii, toto je "zprivatizovamný soudní systém, který prosazuje zájmy globálních korporací".

Toto je systém, který postihne i Evropu, pokud budou přijata transatlantická dohoda o obchodu mezi USA a EU. Pozor lidé, chystá se na nás podvod, varuje závěrem George Monbiot. Nadnárodní firmy si budou moci dělat, co chtějí, a nikdo je nezastaví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Transatlantická úmluva (TTIP) – boj o budoucnost Evropy

10.3. 2015

Představte si, že vlastníte krásnou zahradu. Je plná květin, keřů, je zde příjemně a vy si postavíte altán, který vám poskytuje stín. V tu chvíli vás zažaluje prodejce slunečníků, protože vám chtěl prodat své zboží. Speciální arbitrážní soud, ...

Dohoda TTIP zotročí evropské státy

14.1. 2015

Ano, dosud měla Británie štěstí, daleko větší štěstí než jiné země v Evropě, které už podle ustanovení o ochraně investorů byly žalovány 127krát. Česká republika, Slovensko a Polsko musely zaplatit na odškodném korporacím tolik peněz, že by za to ...

Podpořte europetici zdola proti dohodám TTIP, CETA

12.10. 2014

tisková zpráva Vážení občané obracíme se na vás s žádostí o podporu petice, kterou spustila Evropská občanská iniciativa Stop TTIP tento týden. Petici, kterou podepsalo v tuto chvíli již více než 450 000 občanů, podepište Z...

Evropská komise pohrozila Německu disciplinárním řízením

6.11. 2013

Evropská komise varovala Německo, že může čelit disciplinární akci, pokud bude dál realizovat rekordní obchodní přebytky ve vztazích k ostatním zemím Unie. Připojila se tak ke kritice formulované v nedávné době ministerstvem financí Spojených států a...

Obsah vydání | Úterý 5.11. 2013