Rozvojový model:

Etiopská "socialistická" vesnice mimořádně prosperuje

16. 10. 2013

Po desítky let se západní vlády a neziskové organizace snažily objevit způsob, jak zlomit závislost na zahraniční pomoci ve velké části postkoloniální Afriky. Takže když vesnice Awra Amba s 500 obyvateli na severu Etiopie našla ten správný vlastní recept, jak omezit chudobu a podpořit rozvoj, objevil se velký zájem o to, jak toho dosáhla.

Awra Amba prostě funguje jinak, než její konzervativní okolí, s nímž má mimochodem vážné problémy. Je připravena se adaptovat. Vznikla v roce 1972; založil ji nevzdělaný farmář Zumra Nuru jako lepší alternativu k většinové etiopské společnosti. V Awra Ambě je genderová rovnost samozřejmostí, organizovaná náboženství jsou zakázána a práci a rozvoji se přikládá mimořádný význam.

Staří a mladí sdílejí stejná práva, která za hranicemi obce nejsou uznávána. Vesnici řídí výbory, které rozhodují hlasováním prostou většinou.

Vesnice provozuje textilní dílny, mlýn, turistický hostel, školu a knihovnu. Většina obyvatel je zaměstnána obcí, takže peníze se vrací do obecní pokladny a zisky jsou rozdělovány rovným dílem.

Čtyřicet let po založení rodinné rozpočty, úroveň gramotnosti, naděje na dožití, genderová rovnost a ekonomický růst zdaleka převyšují národní průměr, třebaže obec nikdy nečerpala zahraniční pomoc.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.10. 2013