Byt Newyorčanky prohledán policií poté, co hledala na internetu, kde koupit papiňák

2. 8. 2013

Obyvatelka Long Islandu se stala obětí policejní razie kvůli tomu, co hledali na internetu její manžel a syn, a v důsledku své snahy "naučit se jak vařit čočku". Úřady uvedly, že policejní prohlídka jejího bytu se uskutečnila na základě občanského udání, nikoliv na základě analýzy internetových dat.

Žena z New Yorku si stěžovala, že zájem její rodiny o koupi papiňáku a ruksaku vedl k tomu, že jí byt prohledalo šest policistů, kteří požadovali informace o jejím zaměstnání, o původu jejího manžela a o tom, co je to quinoa, merlík chilský, nová módní potravina Newyorčanů.

Michele Catalanová, která žije na Long Islandu v New Yorku, uvedla, že její vyhledávání papiňáků na webu, internetové vyhledávání ruksaků, které uskutečnil její manžel a zájem jejího syna o webové informace o bombovém atentátu v Bostonu vytvořily kdesi v internetovém éteru "perfektní bouři teroristické profilace".

Ve středu provedlo v jejím bytě prohlídku podle jejích slov "protiteroristické policejní komando".

Catalanová byla v zaměstnání, ale její manžel seděl v obýváku, když se dostavila policie. Catalanová svědčila o svých zážitcích na serveru Medium.com. Vysvětluje policejní razii tím, že na internetu vyhledávala papiňáky - papiňák použili smrtícím způsobem bratři Carnajevové při svém bostonském atentátě.

Policie vysvětlila, že důvodem policejní razie bylo internetové vyhledávání papiňáků a ruksaků, které provedl ve svém bývalém zaměstnání člen její rodiny, totiž manžel Catalánové. Bývalý zaměstnavatel jejího manžela usoudil, že historie vyhledávání je podezřelá, a udal to policii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.8. 2013