Na Měsíci jsou zřejmě značné zásoby vody

16. 10. 2012

Povrchová vrstva měsíční horniny možná obsahuje daleko více vody, než si vědci dosud mysleli. Vyplývá to ze studie vědců ze tří amerických univerzit, kterou v neděli zveřejnil časopis Nature Geoscience.

Podle výzkumníků z University of Tennessee, University of Michigan a California Institute of Technology taveniny v měsíčních kráterech obsahují významné množství vody, která zřejmě pochází ze slunečního větru. Ten obsahuje vodíkové ionty, které se mohou slučovat s molekulami kyslíku na měsíčním povrchu, čímž vzniká voda.

Objev vděčí za svůj vznik infračerveným senzorům a spektrometrům, které analyzují vzorky měsíční horniny získané v projektu Apollo. V aglutinovaném skle byly zjištěny hydroxylové sloučeniny. Není ovšem jasné, jakým způsobem probíhá reakce slunečního vodíku s regolitem na Měsíci.

Měsíc byl dlouhou dobu považován za suché a pusté těleso, které poskytuje potenciální příležitosti k těžbě hornin, ale nikoliv vodu. Ale v roce 2009, když NASA objevila krystalky vody v kráteru poblíž jižního pólu Měsíce, vznikla naděje, že přinejmenším v minulosti mohla voda na Měsíci být.

Čerstvá studie nenaznačuje, že by na Měsíci bylo k dispozici velké množství snadno dostupné vody, ale může být schůdné těžit ji z horniny. Půl litru by ovšem při současných cenách a technologiích přišlo bratru na 25 000 dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Chaussidon, M.: Planetary science: Lunar water from the solar wind.ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.10. 2012