Francouzští boháči emigrují do Belgie

29. 9. 2012

Francouzští boháči neoblibují politiku Francoise Hollandeho. Stále více jich míří do Belgie, kde jim daňový ráj slibuje štědřejší časy. Když předvolební průzkum poprvé ukázal vedení socialistického kandidáta, realitní agenti v Bruselu začali zaznamenávat až dvacet hovorů denně. Většina Francouzů se snažila najmout dům se čtyřmi nebo pěti ložnicemi v nejžádanějších bruselských čtvrtích s náklady kolem 3 500 eur měsíčně.

Hollande říká, že nemá rád boháče, ale Belgie "miluje podnikatele". Belgický daňový systém je tvrdý pro námezdní zaměstnance, ale k bohatým je velkorysý. Polovina těch kdo odcházejí do Belgie si přeje prodat svou firmu a obyčejně jde o lidi mezi čtyřicítkou a padesátkou. Tím že prodej uskuteční v Bruselu se vyhnou francouzské dani a shrábnou celý výnos. A často zůstávají v Belgii natrvalo.

Také darovací daň dosahuje v Belgii 30%, kdežto ve Francii je to 45%. Odchod z Francie je finančně zajímavý pro ty, kdo vlastní víc než 4 miliony eur, ale podle daňového právníka Dekeysera většinu klientů tvoří lidé s majetkem kolem 20 milionů a více.

Bohaté zklamal Sarkozy, ale levici považují za extrémisty, kteří žijí v minulosti. Z těch kdo emigrují do Bruselu se jich vrací nazpět jen velmi málo. Francouzi žijící v Bruselu tvoří významnou část publika opery a cestou tam bez obav předvádějí svá drahá auta. Zájem mají především o bydlení ve čtvrti Ixelles, ale populární je také Uccle poblíž Lycée Francais.

Další ze zemí, kam bohatí Francouzi emigrují, je Lucembursko; zde jsou také nízké daně, ale podle Deleysera většina z nich považuje tuto zemi za nudnou, stejně jako Švýcarsko - s výjimkou Ženevy. Další možnosti daňových úlev skýtá Británie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 27.9. 2012