Zpráva MMF: Globální finanční systém je ve stejně labilním stavu jako v roce 2008

26. 9. 2012

Global Financial Stability Report, zpráva vydávaná dvakrát ročně Mezinárodním měnovým fondem, upozorňuje, že navzdory novým regulačním opatřením je mezinárodní finanční systém stále zranitelný. Banky jsou stejně veliké, navzájem propojené a stejně spoléhají na krátkodobé financování (spíše než na vklady středatelů), jako před finančním krachem v roce 2008. Ačkoliv některé země, zejména USA, podnikly kroky k omezení závislosti na krátkodobém financování, celková struktura systému se nezměnila.

V některých zemích - například v Británii - byly problematické banky převzaty konkurencí a trh je tedy ještě koncentrovanější než před rokem 2008. A právě velikost finančních institucí zůstává podle MMF zvlášť rizikovým faktorem, vedle vzájemného propojení. Používání některých finančních derivátů a zavádění nových by mohlo strukturu dále zkomplikovat a vést ke špatnému ocenění rizika.

MMF je také znepokojen potenciálními riziky dlouhodoého spoléhání na nízké úrokové sazby a další radikální opatření centrálních bank na obou stranách Atlantiku, které jsou výsledkem snah dostat ekonomiky z pokračující krize. Pokud nebudou tyto aktivity doprovázeny restrukturalizací nefunkčních segmentů finančního systému a řešením hluboce zakotvených problémů finančních institucí, mohou ochromit přizpůsobení struktury bankovnictví potřebám reálné ekonomiky.

Bankovní regulátoři by měli monitorovat nebankovní finanční instituce jako hedgeové fondy a podporovat banky, aby nabízely jednodušší finanční produkty. Také by mělo být zváženo, zda bankám některé rizikové aktivity vůbec nezakázat - misto toho, aby se doufalo, že je odradí zvýšená kapitálová náročnost, doporučuje MMF.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Global Financial Stability Report. October 2012 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.9. 2012