Španělský premiér pochválil "mlčící většinu", která neprotestuje

27. 9. 2012

Španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi se nelíbí, že jeho americká kampaň zaměřená na obnovení důvěry ve španělskou ekonomiku byla zničena obrazy policejního násilí proti demonstrantům u budovy kongresu a že se kampaň katalánského prezidenta Artura Mase podepsala na trzích s dluhopisy. V této souvislosti kritizoval hnutí Indignados a ocenil "mlčící většinu" Španělů. Mezitím však protesty pokračovaly druhým dnem, byť s nižší účastí než 25. září.

Rajoy odpoledne využil tiskové konference v Americké společnosti zaměřené na rozvoj vztahů s hispánským světem a vystoupil proti organizátorům protestů. Podle něj "mlčící většina" přijímá oběti bez stížností, zatímco někteří kladou "krátkodobé zájmy" před společné úsilí o překonání krize.

Avšak premiér neomezil svou kritiku jen na demonstranty. Celá společnost se podle něj musí udržet na úrovni historického okamžiku a ne dělat "nepořádek" kvůli krátkodobým zájmům.

Při střetech v madridských ulicích bylo v úterý zatčeno 35 osob a 64 zraněno. 27 zraněných představují policisté, na něž zaútočila skupina radikálů oddělená od pokojné odborářské demonstrace. Policejní zásah však směřoval proti všem demonstrantům.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 27.9. 2012