Francie nařídila, aby byly ženám odstraněny nebezpečné implantáty prsu

21. 12. 2011

Francouzská vláda přijala "v principu" rozhodnutí, aby byly všem ženám ve Francii odstraněny implantáty prsu od firmy Poly Implant Prothèses (PIP). Implantáty vyrobila francouzská firma z nekvalitního silikonu. Vyvážela je do celého světa. Implantace jsou spojovány s osmi případy rakoviny, včetně jednoho úmrtí. Implantáty, které patří k nejlevnějším na trhu, byly vyplněny silikonem pro výrobu matrací a nikoliv pro lékařské použití. Považuje se to za lékařský podvod. Firma prováděla až 100 000 implantátů prsou za rok a ušetřila údajně ročně až 1 milion euro tím, že pro ně používala nekvalitní silikon. Ve Francii v této věci probíhá trestní vyšetřování.

PIP bývala jednou z největších zdravotnických společností tohoto druhu na světě. Udělala nyní bankrot a prokurátoři v Marseille vyšetřují podvody a obvinění ze zabití. Obdržely oficiální stížnosti od 2172 žen. Na prokurátory se také obracejí ženy ze Španělska a z Itálie.

Odstranění implantátů uhradí francouzský stát, ale nové implantáty stát ženám zaplatí jen v tom případě, pokud se původní operace konala ze zdravotních důvodů.

Z testů vyplývá, že silikon zřejmě nezpůsobuje rakovinu, avšak francouzský regulační úřad Afssaps uvedl, že gel implantátů tkáně "irituje" a může být spouštěčem rakoviny. Britská asociace estetických plastických chirurgů konstatovala, že je rozumné, aby i ženy v Británii si nechaly implantáty vyjmout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.12. 2011