EGYPT:

Demonstranti požadují odložení voleb

24. 11. 2011

čtvrtek 9.00: Egyptská armáda se omluvila za smrt demonstrantů v potyčkách s policií. Protesty v Káhiře a v dalších egyptských městech však pokračují už šestý den. Vrcholná rada armádních sil konstatovala, že lituje "smrt mučedníků z řad loajálních synů Egypta". Od pátku bylo při obnovených demonstracích v Egyptě usmrceno nejméně 35 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Demonstranti na káhirském náměstí Tahrir požadují odložení pondělních všeobecných voleb a nahrazení vojenských vládců země civilní radou starších. Vojenská vláda však ve středu znovu poslala bezpečnostní jednotky proti stále silnějším demonstrantům v egyptských ulicích.

Obnovení povstání je dnes široce považováno za druhou - a rozhodující - fázi revoluce, která začala 25. ledna a vedla o tři týdny později ke svržení prezidenta Hosniho Mubaraka.

Demonstranti ve středu skandovali na náměstí Tahrir tatáž hesla jako před 11 měsíci. Tentokrát byla zaměřena proti vojenskému vládci polnímu maršálovi Husseinu Tantawimu.

Provizorní nemocnice kolem náměstí Tahrir ošetřují množství demonstrantů, zraněných policií. Lidé, kteří vdechli slzný plyn, používaný policií, trpí velkými křečemi. Jedna lékařka z provizorní nemocnice po vdechnutí plynu zemřela.

Mohammed al-Baradei rozeslal zprávu na twitteru, že policie údajně používá namísto slzného plynu jakýsi nervový plyn. Egyptské úřady to popírají. Používají však zvlášť koncentrovanou formu slzného plynu.

Na kanistrech se slzným plynem, střílených egyptskou policií po městě, je nápis: "Vyrobeno v USA".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.11. 2011