Glenn Beck bude v Jeruzalémě demonstrovat proti mírové dohodě s Palestinci

24. 8. 2011

Glenn Beck, americký televizní komentátor, jehož pravidelný pořad v pravicové televizi Fox News byl zrušen, protože byl přehnaně pravicový, se ve středu chystá uspořádat demonstraci ve Starém městě v Jeruzalémě. Cílem demonstrace je "ukázat světu, že Izrael není sám".

Jeho demonstrace se budou zřejmě účastnit především američtí křesťané, který si zakoupili balík obsahující let do Izraele z USA a tři Beckovy akce, které se tento týden budou konat v Izraeli. Mnoho účastníků budou křesťanští sionisté, jejichž nadšená podpora pro izraelský stát je založena na víře, že shromáždění židů ve Svaté zemi je podmínkou pro druhý příchod Mesiáše. Avšak tito křesťané trvají na tom, že židé musejí konvertovat na křesťanství, což zjevně není v Izraeli zrovna populární.

Beck je znám svými kontroverzními výroky. Mimo jiné šířil v televizním vysílání antisemitské konspirační teorie a vyjadřoval se o holocaustu.

Cílem demonstrace má být, podle Beckova týmu, "postavit se po bok židovskému lidu" proti mírové dohodě s Palestinci, která by, jak se Beck domnívá, zabránila světuv přístupu k svatým místům v Jeruzalémě.

Beck také kritizoval lidové demonstrace v Izraeli zaměřené proti příliš vysokým činžím. Podle jeho názoru jsou účastníci těchto demonstrací jako "komunisté sovětského stylu".

Beckových akcí se mají také účastnit někteří z 81 amerických kongresmanů, kteří pobývají letos v létě v Izraeli jako hosté Americko-izraelské vzdělávací nadace, které je součástí proizraelské americké lobbistické organizace Aipac.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.8. 2011