SVĚDEK Z NOVÉHO BORU:

Dělnická strana chystá pochod v Novém Boru

24. 8. 2011

Jsou to zhruba tři týdny, co se v Novém Boru v baru Pivní pomoc odehrál agresivní útok. O čtrnáct dnů později se odehrál útok další v nedalekém Rumburku. Oba útoky vzbudily mediální pozornost po celé České republice, a to především z jednoho důvodu: média bezprostředně po útocích zdůrazňovala fakt, že se jednalo o útočníky z řad romského etnika. Naopak přešla mlčením skutečnost, že trestné činy včetně ozbrojených napadení v prostředí heren jsou dlouhodbě neřešenou otázkou související s nedostatkem vůle politiků hledat systémová řešení v regionech s vysokou nezaměstnaností, a tudíž sociálně problematických. Komunální politikové příznačně navrhují do budoucna pouze posílení represivních prostředků: policejní složky a kamerového systému.

Autorem článku je občan z Nového Boru - z bezpečnostních důvodů jsme se rozhodli nezveřejnit jeho jméno.

Romové jsou Češi

24. 8. 2011 / Jan Čulík

Na samé jádro problému násilí v současné české společnosti poukázal jeden anonym, když napsal:

Reaguji na váš článek napsaný anonymem z Nového Boru. Já už snad věřím, že místní lidé se sami posekali v baru mačetami i že se sami mladíci napadli a polámali si kosti.

Reakce anonyma velmi přesně vystihuje princip vylučování lidí z národa - Romové podle rasistů nejsou lidi, nejsou Češi, nejsou "místní".

Samozřejmě, že Romové jsou místní - jsou to čeští občané jako kdokoliv jiní. Jsou normální, integrální částí českého národa.

Ano, místní lidé, tedy čeští občané, se navzájem posekali v baru a místní, tedy čeští mladíci se navzájem napadli a polámali si kosti.

Vzbouřenecká Rada vypsala na Kaddáfího hlavu odměnu

24. 8. 2011

  • Zadržovaní zahraniční novináři měli ve středu odpoledne možnost opustit hotel Rixos.
  • Mustafa Abdul Jalil, předseda libyjské Prozatímní národní rady, nabídl za zajetí Kaddáfího odměnu asi 30 milionů Kč.
  • NATO bombardovalo za posledních 24 hodin v Tripolisu 8 cílů. Včera, 23. srpna, startovala letadla NATO proti cílům v Bengází 46x.
  • Většina Tripolisu je pod kontrolou vzbouřenců, ale Kaddáfí není k nalezení.
  • Vzbouřenci provádějí ofenzívu směrem k městu Sirte.
  • Britská vláda požaduje od OSN, aby byly uvolněny libyjské finance pro vzbouřeneckou vládu.
  • Asi 85 diplomatických misí po světě nyní údajně uznává vzbouřeneckou vládu. Nikoliv však Rusko.

Kaddáfí přislíbil "mučednictví, anebo vítězství"

24. 8. 2011

Po dnu těžkých bojů v libyjském hlavním městě Tripolisu pronikli vzbouřenci do Kaddáfího zdí obehnané citadely Bab al-Aziziya, kde kopali do bronzové hlavy svrženého diktátora a zapálili jeho známý stan.

Kaddáfí označil v audionahrávce, kterou zprostředkoval libyjské televizi, svůj ústup z citadely za "taktický manévr". Zdůraznil, že Libyjci musejí "očistit hlavní město", a tvrdil, že diskrétně obejel Tripolis a město "není v nebezpečí".

Za prosperitu bez hospodářského růstu?

24. 8. 2011

Jaká část hospodářského růstu za posledních šedesát let byla reálná? Do jaké míry šlo o iluzi, vytvořenou obrovským objemem půjček? Ve snaze udržet tuto iluzi při existenci jsme způsobili planetě Zemi větší škody než za posledních 100 000 let. Ty škody potrvají staletí - prospěch z nich nebude možná trvat ani rok, píše George Monbiot.

Sociálně demokratické pasti

24. 8. 2011 / Milan Valach

Bohuslav Sobotka poskytl rozsáhlý rozhovor pro sobotní (20. 8. 2011) vydání Mladé fronty Dnes. Některé jeho pasáže vyvolaly již krátce po jeho otištění značný ohlas. Předseda ČSSD se v nich zamýšlí nad možnostmi povolebních koalic v případě téměř jistého vítězství sociální demokracie ve volbách. Avšak i když to bude vítězství výrazné, nelze předpokládat, že počet hlasů pro ČSSD překročí 50%.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Fúze nikdy nevytvoří neomezený zdroj energie, pokud nebude řádně financován její výzkum

24. 8. 2011

Když byli loni vědci Stephen Hawking a Brian Cox požádáni, aby jmenovali nejnaléhavější úkol pro lidstvo, oba odpověděli totéž: vyrábět elektřinu z jaderné fúze. Ta by měla být schopna vyrobit neomezené množství čisté energie, která by stačila lidstvo na mnoho stovek let.

Fúzní energie - jde v podstatě o napodobení těchže procesů, jejichž prostřednictvím vzniká energie Slunce - je cílem úsilí fyziků už déle než půl století. A pořád bude prý trvat vyřešení tohoto problému "ještě aspoň třicet let".

Sociální karta a monopol a výdělky na chudých

24. 8. 2011 / Jiří Hrebenar

Na chudých občanech státu se dá vydělat. Tato naše vláda, ale také i vláda slovenských sousedů se inspiruje podobnou myšlenkou. V obou státech se zavede velmi podobná věcička.

Sociální dávky se podle obou vlád nemají vyplácet hotově, ale za pomocí nějakých elektronických karet. U nás se tento systém nazývá Kartou sociálních systémů a na Slovensku to má být E-pay karta. Na Slovensku se z této karty vyjmuli zdravotně postižení, tady v Čechách byli handicapovaní zcela nesystémově připleteni k ostatním uživatelům sociálního systému.

Jak to bude dál na Blízkém východě?

23. 8. 2011

Každá revoluce má své vlastní charakteristiky. Jak varoval před svým pádem Saif al-Islam, "Libye není Egypt. Vznikne tady občanská válka. Na ulicích bude krveprolití." A to se také stalo, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Libye se stane na Blízkém východě supervelmocí - pokud jí Západ nevnutí hospodářskou okupaci jako cenu za "osvobozující" bombardování NATO. Bude to méně africká a více arabská země. Možná, že infikuje Alžírsko a Moroko svou svobodou. Státy v Perském zálivu se budou radovat - do určité míry - protože považovaly Kaddáfího za mentálně nestabilního a podvratného. Avšak svrhávání arabských tyranů je ošemetná věc, když se na něm podílejí nevolení arabští politikové.

Odmítám se "distancovat" od romských útoků. Nemám totiž proč

23. 8. 2011 / Josef Banom

Těch padesát tisíc si nech na svozy. Nejsem lékař a klidně i zadarmo vysterilizuju všechny cikánky, co mi pošleš. Nářadí mám v zámečnické dílně a lopatu s krumpáčem v dřevníku.

Stačí jedny volby, kdy se k moci dostane ta správná strana a budeme vás střílet na potkání. Jako krmení pro prasata budete prospěšnější, vy zmrdi!

Proto je třeba založit domobrany a tu cikánskou pakáž systematicky likvidovat. Tito tvorové /schválně nepíšu lidé/ nejsou hodni žít ve společném státě mezi slušnými lidmi. Samozřejmě nějaké jejich procento určitě ano, ale drtivá většina určitě ne.

Dost bylo keců!!!VLASTENCI povstaňme a hrrrr na ně!!!

Dva případy napadení příslušníků etnických Čechů Romy v Novém Boru a v Rumburku vyvolaly po celé ČR protiromské a rasistické nálady. Diskuzní fóra, sociální sítě i samotná média se předháněly v popisování situace a hlavně přitom nezapomněly zdůraznit, že za to všechno mohou Romové.

Kouzelný odstavec

24. 8. 2011

Poslední odstavec článku pana Bánoma je vskutku kouzelný. Začíná absurdním protimluvem, kdy odmítač jakéhokoliv násilí volá po tvrdém trestu (snad leda by naivně věřil, že se viníci nechají tvrdě potrestat dobrovolně), a pokračuje ještě větší podivností, totiž implicitním vyjádřením přesvědčení, že distancovat se od něčeho znamená přijmout za to zodpovědnost a vinu. Naštěstí to tak není: velmi dobře se můžu distancovat například od kroků "své" vlády, stejně jako ostatní občané po celé ČR, abych parafrázoval autora --- a samozřejmě tím na mě ani na ostatní distancující se žádná zodpovědnost ani vina za její konání nepadá. Dokonce naopak, každým takovým distancem se, byť jen malinko, oslabuje "legitimita" činů politiků, píše čtenář Matěj Petřina.

Ať je to pro některé čtenáře jakkoliv nepochopitelné, základní informací o pachatelích trestných činů v západních médiích na rozdíl od v IDNES nebývá jejich etnicita

24. 8. 2011

V Londýně byla právě odsouzena do vězení skupina mladíků, kteří znásilnili studentku. Posuďme, jak o tom referují stránky BBC:

Vězení pro muže, kteří znásilnili studentku a útok si nafilmovali

Čtyři muži byli odsouzeni do vězení za znásilnění studentky na své škole v jihovýchodním Londýně. Norajr Davtjan, Gregorij Melnikov, Armen Simonjan a Oleg Ivanov si znásilnění natočili a ukazovali videozáběry přátelům, dozvěděl se soud Woolwich Crown Court. Muži oslavovali znásilnění jako "když profesionální fotbalisté oslavují, že dali gól", řekl soudce. Jejich oběť, osmnáctiletá žena, byla opilá a těsně před útokem zvracela, dozvěděla se porota.

Davtyan, 22, arménský občan, byl odsouzen k desetiletům vězení za dvojí znásilnění, Melnikov, 23, ruský občan, byl odsouzen na devět let do vězení za jedno znásilnění a za jeden pokus o znásilnění. Simonyan, 19, a Ivanov, 23, také ruští občané, byli každý odsouzeni k osmi letům vězení za jedno znásilnění.

Soudce Peter Murphy konstatoval, že muži projevili "tvrdý nezájem" o oběť a zacházeli s ní jako s věcí.

(...)

Zdroj v angličtině ZDE

IDNES by zřejmě napsala: "Rusové (Rusáci?) znásilnili studentku".

Informace o občanství odsouzených je v oficiální soudní zprávě uvedena, avšak nikoliv jako hlavní skutečnost v titulku, ale jako kontextuální dodatečný fakt.

Z takto koncipované zprávy podprahově nevyplývá, že ti mladíci tu studentku znásilnili, protože to byli Rusové

Chápete ten rozdíl? (JČ)

Libye: Kaddáfího režim končí

22. 8. 2011

  • "Stovky libyjských vzbouřenců" zaútočily na hlavní vojenskou budovu sídla Muammara Kaddáfího v Tripolisu, informuje Associated Press.
  • Bývalý chorvatský prezident Stipe Mesič uvádí, že Kaddáfí prý tvrdil minulý týden, že odstoupí a dovolí demokratické reformy, pokud NATO přestane bombardovat.
  • Muammar Kaddáfí je naživu a je v pořádku, řekl šéf ruské šachové federace Kirsan Iljumžinov. Mluvil s ním v úterý telefonicky.
  • Kaddáfího kdysi mocný syn Saif al-Islam (39) se sebevědomě objevil v Tripolisu na veřejnosti, aby dokázal, že není zatčen. Zdůraznil, že ani jeho otec neutekl z města. Hovořil o tom, že "libyjský lid včera a dnes povstal a zlomil páteř vzbouřenců, krys a gangů". Vzbouřenci předtím tvrdili, že ho zatkli a předají ho mezinárodnímu trestnímu soudu do Haagu za zločiny proti lidskosti při libyjském povstání, kdy údajně nařídil, aby byly stovky lidí zastřeleny. Jeho zatčení potvrdil prokurátor mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo. Před novináři se Saif al-Islam vyjádřil: "Ať jde trestní dvůr do prdele!" Podle televize Al Džazíra uprchl ze vzbouřeneckého zajetí i Kaddáfího syn Mohammad. Podle některých pozorovatelů z toho vyplývá, že narativ o tom, že vzbouřenci ovládli Tripolis, nemusí být pravdivý. Neexistují skoro žádné informace přicházející z druhé strany konfliktu a světová média přinášejí jen jednostranný pohled.
  • Čínský státní deník The Global Times varuje že za rekonstrukci Libye po nynějším konfliktu jsou odpovědné západní země "Svržení Kaddáfího je zábavou pro média, ale debata o rekonstrukci je nezajímá," píše list. "Západ musí převzít zodpovědnost za odstranění chaosu, který vytvořil v Libyi.
  • Podle listu New York Times se odehrála vzbouřenecká ofenzíva proti Tripolisu spolu s povstáním tamějšího obyvatelstva. Vzbouřencům ovšem vydatně pomáhali rozsáhlým zásobováním zbraněmi, pohonnými hmotami, léky a potravinami britské, francouzské a katarské jednotky a intenzivní bombardování letadly NATO a bezpilotními americkými bombardovacími stroji typu Predator. Američtí činitelé a činitelé NATO charakterizovali ofenzívu jako pečlivě zkoordinovaný útok na Tripolis ze tří stran.
  • Britský deník Daily Telegraph informuje o tom, že britská rozvědka hrála význačnou roli při podpoře vzbouřenců proti Kaddáfímu. Britáie vzbouřence vyzbrojila a vypracovala pro ně strategii jak dobýt Tripolisu. Británie zdůraznila, že je důležité, aby v Libyi nedocházelo k násilné pomstě. Začala realizovat stabilizační plány, aby nedošlo k chaosu jako po americké invazi do Iráku r. 2003.
  • Muammar Kaddáfí se dále skrývá, není známo, kde se nachází. Libyjští rebelové posilují svou kontrolu nad Tripolisem. Kaddáfího jednotky už v Tripolisu ovládají jen malé enklávy. Náhlý úspěch vzbouřenců v Tripolisu se přičítá buď pomoci od NATO, síle jednotek v západních horách, či silnému odporu proti Kaddáfímu, převládajícímu v Tripolisu - o němž se dosud nevědělo. NATO konstatuje, že bude pokračovat s bombardováním, dokud se všechny Kaddáfího jednotky nevzdají, anebo se nevrátí do kasáren.
  • Egypt uzná vzbouřeneckou Národní prozatímní radu jako legitimní vládu sousední Libye.
  • Libyjská státní televize přestala vysílat.
  • Britský premiér David Cameron pronesl projev o situaci v Libyi. Uvedl: Většina Tripolisu je pod kontrolou vzbouřenců. V některých částech města dál probíhají prudké boje. NATO neví, kde je Kaddáfí. O tom, co se má stát s Kaddáfím, "musí rozhodnout libyjský lid". Cameron je přesvědčen, že rozhodnutí NATO zasáhnout v Libyi bylo plně ospravedlnitelné.
  • V centru Tripolisu probíhají prudké boje, především kolem Kaddáfího sídla.
  • Mluvčí vzbouřenců Mahmout Shammam přislíbil, že se Kaddáfímu nic nestane a že vzbouřenci chtějí, aby byl v Libyi postaven před soud. Uvedl v televizi Sky News: "Nebudeme stoupence režimu soudit, řekneme jim, že jsou to Libyjci, že to jsou naši bratři a sestry a požádáme je, aby se přidali k revoluci. Chceme vytvořit stát, kde všichni dostanou dobré vzdělání, a tak dále. Šíří se pověsti o tom, kde se skrývá Kaddáfí. My zaručíme pro něho i pro jeho rodinu bezpečí. Chceme, aby byl postaven před soud v Libyi a ne na žádném jiném místě na světě. Chceme vytvořit právní stát a chceme ho vidět před soudem." Na dotaz, zda lidé páchají plenění, dodal: "Je velmi obtížné zvládnout lidi a tyto emoce, ale žádáme je o to.. aby se nikomu nemstili. Děláme všechno, co je v našich silách, ale po 42 letech diktatury mají lidé právo vyjádřit své emoce. Ale chceme jim říct, aby své emoce zvládli a neporušovali zákon a pořádek."
  • Kaddáfí zřejmě dostane azyl v Angole nebo v Zimbabwe, informuje televize Al Džazíra.
  • Mluvčí mezinárodního trestního soudu potvrzuje, že Kaddáfího syn Saif al-Islam byl zadržen.
  • Libyjští vzbouřenci dosáhli Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • NATO uvedlo v prohlášení, že se Kaddáfího režim "zjevně rozkládá".
  • Al Džazíra informovala, že dva Kaddáfího synové, Said al-Islam a Al-Saadi byli zatčeni a třetí syn, Muhammad, se vzdal.
  • V neděli o půlnoci byl vzbouřenecký konvoj méně než kilometr od Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • Televize v Tripolisu odvysílala tento Kaddáfího telefonický apel: "Krásný Tripolise, promění vás v hromadu trosek. Imámové z mešit, musíte teď odejít a pochodovat. Vyjděte do ulic se zbraněmi. Všichni. Nesmíte mít strach!"
  • NATO zdůrazňuje, že dál bude plnit v Tripolisu svůj mandát, totiž ochraňovat civilisty.
  • Mluvčí Kaddáfího vlády Moussa Ibrahim uvedl, že od poledne bylo v Tripolisu usmrceno 1300 lidí a 5000 zraněno. Varoval, že NATO bude pohnáno k odpovědnosti, "morálně i právně" za toto vraždění. Na tiskové konferenci Ibrahim uvedl: "Nemocnice ani nedokáží takový počet mrtvých zvládnout. Život byl normální a poklidný v tomto krásném městě a nyní ho akce NATO proměnily v peklo. NATO útočí na dobrovolníky, kteří vyšli z domovů na obranu svých měst a NATO poskytuje leteckou podporu pro ozbrojené gangy, které nemají žádný politický projekt, žádný skutečný sen pro Libyi. Jsou naplněni nenávistí. Jediné, co chtějí, je zničit toto krásné město. Očekáváme, že počet mrtvých bude stoupat, že to předčí veškerou představivost. Je to opravdu tragická událost, která se tu před vámi v Tripolisu odehrává, podporovaná mocí NATO. Protože NATO zabíjí všechno, co se pohybuje, aby mohli vzbouřenci pokročit, tak apelujeme na svět. Lidé v mém městě jsou každý den zabíjeni a nemohou nikam utéci. Jsme velmi odolní a stále jsme velmi silní a máme stále mnoho tisíců bojovníků, kteří nemají kam jít, jen mohou bojovat, takže to zvýší počet mrtvých. Obě strany se strašně bojí té druhé, tak zastavme všechny vojenské operace. NATO může nařídit vzbouřencům, aby okamžitě přestali a my můžeme nařídit našim vojákům a dobrovolníkům, aby okamžitě přestali."

Britské firmy zaměstnávají přednostně cizince

23. 8. 2011

V Británii hrozí další růst už tak velké nezaměstnanosti mladistvých, protože, jak vyplývá z nejnovějšího průzkumu, britské firmy přednostně zaměstnávají cizince z Evropské unie a vyhýbají se zaměstnávání domácích mladých lidí - protože je považují na rozdíl od cizinců za negramotné a nezaměstnatelné.

Potvrzuje se tedy nedávná komická scénka ze satirického rozhlasu BBC, v níž se mladý nezaměstnaný Angličan vyjadřoval lámanou angličtinou polského přistěhovalce - ve snaze získat zaměstnání.

Nezaměstnanost mladých Angličanů ve věku od 16 do 24 let dosáhla 1 milionu osob a odborníci varují, že se bude nadále zvyšovat.

Pokusy britské vlády zabránit přijímání cizinců jsou neefektivní, protože zatímco britská vláda brání přílivu přistěhovalců ze zemí mim EU, občané z Evropské unie mají do Británie volný přístup.

Chartered Institute for Personnel and Development zaznamenal, že britští zaměstnavatelé si stěžují u mladých Angličanů na negramotnost (53 procent), na neschopnost počítat (42 procent), na neschopnost chovat se kompetentně vůči zákazníkům (40 procent) a na neexistenci komunikační schopností (40 procent).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Záměrné rozeštvávání lidí?

23. 8. 2011

Už delší dobu si všímám toho, co jste dnes nakousli, píše Jana Karvaiová. Je to snad už záměrné rozeštvávání lidí mezi sebou. Někdy, když čtu některé internetové diskuse např. Na Idnes mám pocit, že jsou tam lidé, které komunisté nazývali "štváči". Tak příšerné názory snad normální lidé ani nemohou vyslovit.

Ještě k rasismu

23. 8. 2011 / Boris Cvek

Nemá smysl, aby lidé v odsuzování Romů začínali slovy "nejsem rasista", měli by začínat slovy "podporuji všechny slušné Romy". Jestliže ale někdo začne tímto vyjádřením, pak nemůže říci, že Romové jsou zločinci, protože jsou Romové, ale naopak připustí, že u Romů stejně jako u jiných etnik a národů existují slušní a neslušní lidé.

A slušní lidé, bez ohledu na etnikum, by měli držet při sobě.

Zabývat se otázkou, kolik slušných či neslušných je v daném etniku či národu, je cesta do rasistických a nacistických pekel.

Mnohem smysluplnější je otázka, jak podporovat to, aby slušných lidí bylo v celé společnosti co nejvíce.

A jenom tak na okraj: víte, že Charlie Chaplin měl romské předky (jeho babička byla poloviční Romka)?

Kromě toho bych rád zmínil, že pokud jde o původ a vzhled, Romové pocházejí z Indie. Možná by se Češi divili, kolik Indů je mezi profesory na nejprestižnějších školách v USA. Já spolupracuji s jedním z nich, s prof. Sukhatmem z Harvard Medical School. Vystudoval nejprve fyziku na nejprestižnější světové technice MIT a potom medicínu na Harvardu.

Mezi romskými dětmi je nepochybně mnoho stejně nadaných jako on, ale jejich schopnosti a nadání nejsou rozvíjeny, protože většina Romů je prostě v této společnosti na okraji (částečně i svou vlastní vinou). Kdybychom dokázali využít potenciál romských dětí, byli bychom celkově bohatší a šťastnější společností, než jsme dnes. Profesor Sukhatme: ZDE

Libyjští vzbouřenci "těžko udrží jednotu"

23. 8. 2011

Nejobtížnější bude po svržení Kaddáfího vytvořit v Libyii shodu mezi různými vzbouřeneckými frakcemi, varuje v deníku Guardian Martin Chulov. Národní prozatímní radě se nepodařilo dosud získat podporu mnoha frakcí, které dosud bojují pod jejím praporem. V Libyi existují tři jasné vzbouřenecké frakce - každá z nich má úplně jinou totožnost a jiné kmenové zázemí.

Původní vzbouřenci z východu země se rekrutují především z rebelujících středních vrstev, druhá skupina je ze středu země a ta provedla většinu tvrdého válčení, třetí skupinou jsou horalé ze západu, kteří považovali úkol dostat se do Tripolisu jako první za své vyšší poslání.

Velkým problémem bude vytvořit funkční stát po čtyřiceti letech totalitní správy, kdy instituce zůstávají slabé a nezralé. Varovný je případ Iráku, který zůstává osm let po pádu diktátora v chaosu. Svářejí se tam různé politické agendy, politická třída je odcizena od státu a občané zjistili, že se stát o ně nepostará a ani nechce.

Stejně jako Irák je i Libye ostře kmenovou zemí a 140 libyjských kmenů se už začíná dožadovat podílu na vládě. Kaddáfího syn Saif al-Islam často varoval, že může dojít mezi libyjskými kmeny k občanské válce. Kmeny budou mít rozhodující vliv na situaci v Libyii. Do politických poměrů budou také zasahovat libyjští emigranti. Na východě se začínají projevovat islámci, které Kaddáfí dosud potlačoval.

Vládnou velké obavy, zda Národní prozatímní rada, která má 33 členů, dokáže všechny tyto soupeřící zájmy zvládnout a koordinovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vyjádření jako trofej

23. 8. 2011 / Boris Cvek

Akce DOST se musí tetelit radostí. Jejího předsedy Bátory, díky Klausovi a VV vysokého úředníka na ministerstvu školství, se proti Schwarzenbergovi a TOP09 zastávají už nikoli jenom lidé, jako je Semín nebo Štěpánek nebo Jakl, nýbrž i Václav Žák a Ivan Hoffman. Akce DOST si sbírá vyjádření všech takových "podporovatelů" Bátory na svých stránkách jako trofej (http://www.akce-dost.cz/).

Srpnové ticho

23. 8. 2011

I když se nejednalo o kulaté výročí, přesto jsem nějak podvědomě očekával, že čtyřicet tři let od vpádu "bratrských vojsk" a ukončení Pražského jara bude nějakou tou vzpomínkou orámováno. Zvláště v kontextu doby, kdy sám Fukuyama ustoupil od svého konceptu "konce dějin", kdy už lidstvo systémové změny nečekají a kdy Huntington přišel se "střetem civilizací", píše Marek Řezanka.

Pevně doufám, že moji spoluobčané nejsou kryptofašisté

23. 8. 2011

Musím souhlasit s názorem paní Karvaiové . Stejného jevu, který popisuje, jsem si všiml před pár týdny v případě kolem kácení na Šumavě. Procházel jsem diskuze pod články v různých internetových médiích a to, co mě popadalo, byly pocity smutku, zoufalství a bezmoci nad tím, co jsou někteří lidé schopní napsat, míní Jindřich Chmelař

Když pominu označování, z velké části vysokoškolsky vzdělaných, aktivistů za vyžírky, feťáky a teroristy, velice často se tam objevovali výlevy plné agresivity. Pokud byl článek o tom, jak někteří agresivní policisté ponižovali a někdy i schválně brutálně nakládali s aktivisty, většina názorů byla, "že jim měli policajti rozkopat držky těm hajzlům, přivázat je ke stromům řetězem a nechat je tam shnít, že je to ještě málo a že na takový teroristy se musí jedině násilím, aby si příště rozmysleli nějakou blokádu."

Ratingové agentury "pracují podvodně a mají konflikt zájmů"

23. 8. 2011

Bývalý šéf jedné ratingové agentury ostře zaútočil na mocné organizace, které mají schopnost poškodit jediným škrtem pera ekonomiku celých států.

William Harrington, bývalý vysoký činitel ratingové agentury Moody's, svědčil o tom, že vysoký management této organizace zkresluje nezávislá hodnocení vypracovaná jejími analytiky.

Ratingové agentury vyvolaly mezinárodní rozhořčení poté, co agentura Standard & Poor's odebrala Spojeným státům jejich vysoké hodnocení AAA.

PRAVDIVÝ PŘÍBĚH

Vole, já bych je klidně zabil, vole...

23. 8. 2011

Dva neúnavní poutníci po vlastech českých i jiných zavítali tuto neděli do překrásné krajiny na severu Čech. Usedli znavení do jedné z docela hezkých zahradních hospůdek a zatím co čekali, až mírně otrávený číšník donese jídlo, k sousednímu stolu se nahrnulo pět na pohled docela sympatických mladíků, s nimi jedna křehká princeznička, pod stůl zaplul pes. Po chvíli poutníci zpozorněli a pobaveně se pousmáli. Takových volů už opravdu dlouho neviděli, neslyšeli. Jenže, úsměv jim zmrzl na rtech...píše Soňa Thomová

Tvrdý rasismus v dnešní České republice

22. 8. 2011 / Jan Čulík

Podstatou rasismu je přenášení fiktivní viny na VŠECHNY příslušníky určitého společenství, případně hodnocení lidí podle jejich údajné genetické vybavenosti...

Co se týče níže zmíněné Natálky, ANO, bylo by bývalo mnohem správnější, kdyby o ní média psala jako o ČLOVĚKU, nikoliv jako o romském (tedy pro mnohé vlastně "nelidském", zvířecím) jedinci...

Natálka jistě může už předem za všechny trestné činy, spáchané příslušníky jejího etnika...

Jak se odlišují níže uvedené citáty od nacismu? Nijak...

Naštěstí jde jen o asi patnáct emailů..., takže doufejme, že civilizace v českém prostředí přece jen převládne... (JČ)

Vy byste snad v rámci politické korektnosti nikdy nepsal o původu pachatelů trestných činů? Ať se Vám to líbí nebo ne, Romové jsou přistěhovalci a vždy budou, i když tu žijí několik generací. Vždy se na ně většina lidí bude dívat skrz prsty. Podle mě je politická korektnost a multikultura to nejhorší co může v poslední době být. A většinu lidí prostě zajímá, kdo konkrétně je za různé činy zodpovědný. Statistiky jsou velice zajímavé a dokonce i v USA se dělají statistiky kriminality s ohledem na rasu! Tak jaký smysl by měla Vaše humanistická cenzura?

Ovšem sklony ke krádežím, lhaní a k parazitismu jsou u Romů v průměru větší než u bílých včetně bílé žebroty - lumpenproletariátu. Proč tomu tak je, už objasnil pan Darwin.

Případ Natálka hovoří za vše. Měsíc jsme museli koukat na to, jaká je to chudinka. A jak byli její "skorovrazi" exemplárně potrestáni. Už se ovšem zapomnělo na to,že v jiném městě 2 cikáni téměř zabili malého kluka...že v jiném městě "vymlátili hospodu" zrovna,když tam zasedala obecní rada a podobně. Několikrát za život jsem se s cikánskou agresí setkal.A nejen já pozoruji,že čím více se tomuto línému,nevzdělanému a agresivnímu etniku ustupuje,tím víc "tlačí na pilu".

Znovu opakuji, že neomlouvám žádné kriminální či asociální jednání a jsem pro to, aby státní orgány proti němu tvrdě zasahovaly. Co s tím ale mají co dělat neférové rasistické výpady v médiích proti celému etniku?/

Romská komunita je sociálně i kulturně nesmírně rozrůzněná

22. 8. 2011

"Je rasismus opravdu tak hluboce zakořeněn v české společnosti?. Zdá se, že je, píše čtenář z Nového Boru, kterého z bezpečnostních důvodu nebudeme identifikovat. Obávám se, že blízko k pravdě je John Holloway, když říká, že krize kapitalismu způsobuje vztek, který je potřeba ventilovat, a veliké nebezpečí spočívá v tom, že se tak stane v obviňování jiných etnik ze svého neštěstí.

Romská komunita ale není vůbec jednotná, to lze pozorovat i zde v Novém Boru na příkladu majetkových poměrů, někteří Romové žijí ve vilách v městské části Boru 2 a jiní v panelákových bytech atp.

Je rasismus opravdu tak hluboce zakořeněn v české společnosti?

22. 8. 2011 / Jan Čulík

Motto:

"Jakou vypovídací hodnotu má pro mne zpráva, že dvacet mladíků se popralo se šesti mladíky? No samozřejmě - vůbec žádnou."

Nechci dělat dalekosáhlé závěry, ale je fakt. že když jsme si dovolili v Britských listech upozornit na to, že slušná média neidentifikují pachatele trestných činů podle etnické příslušnosti, protože to je jak praxe někdejšího Árijského boje - vytváří to podprahový dojem, že za spáchaný trestný čin nesou vinu všichni členové daného etnika, což je nespravedlivé a neférové a činí to život pro příslušníky daného etnika ve většinové společnosti nesmírně obtížným, přišlo asi - no, deset - emailů, v nichž se čtenáři právě dožadují takové etnické identifikace pachatelů trestných činů.

Směřujeme do pekla rasového násilí?

22. 8. 2011 / Boris Cvek

My máme Bátoru, Hájka a Klause a kousek na východ od nás, v Maďarsku, už mají důsledky: výzvy k vraždění jinakých (socialistů a Židů). Podle mého názoru všechny spory mezi pravicí a levicí, všechen strach ze zadlužení, všechny korupce atd. je směšná věc oproti nebezpečí, že se naše část světa opět propadne do pekla rasového násilí. Cituji:

"Mária Stadlerová, poslankyně pátého budapešťského obvodu za vládní stranu FIDESZ, vyzvala pravicové extremisty, aby zastřelili bývalého premiéra Ference Gyurcsányho. "Nebojujte proti FIDESZ, ale vezměte pistoli a zastřelte Gyurcsányho," uvedla Stadlerová v rozhovoru s pravicovým extremistou Gyögyem Budaházym."

"Před časem se konalo shromáždění maďarské krajní pravice, kde došlo rovněž k výzvám na vraždění oponentů. "Snad najdeme v sobě sílu, abychom zastřelili Žida. Musíme dokázat potáhnout kohoutek samopalu, když vidíme jinou barvu pleti," uvedl známý představitel maďarské ultrapravice Zsolt Tyirityán."

Raději, říkám za sebe, budu žít v té nejzkorumpovanější a nějméně fungující demokracii na světě než v systému gestapa, koncentráků apod.

Maďarská poslankyně vyzvala k vraždě expremiéra

Ano, někteří Češi zřejmě skutečně uvažují jako Adolf Hitler

21. 8. 2011 / Jan Čulík

Jak se dalo bohužel očekávat, poukaz na rasismus projevovaný v IDnes vyvolal několik ostře rasistických reakcí. Základní argument textu, totiž že asociální a kriminální chování je samozřejmě nutno přísně trestat, avšak je nepřípustné vyvolávat etnické napětí apriorní identifikací pachatelů trestných činů, byl zcela pominut.

Je pozoruhodné jak otevřeně rasistické jsou tyto texty. Nezávidím žádným příslušníkům etnických skupin, pokud musejí žít v ČR.

Citujeme jednu reakci za všechny - s drobnou změnou - slovo "Rom" jsme si dovolili zaměnit slovem Žid. Vidíte, jak to působí?

Vážená redakce, po přečtení článku "Uvažují mnozí Češi jako Adolf Hitler?" jsem se nestačil divit. Pan Čulik má sice občas kontroverzní názory, ale tento článek je vyloženě brutální! Pana Bozara okamžitě označkoval jako těžkého fašistu a ani se dokonce neobtěžoval uvést nějaké protiargumenty! Opravdu vynikající práce takhle ponížit čtenáře. Pokud si nějaké etnikum stovky let buduje pověst zlodějů tak se jí jen tak nezbaví, i kdyby se ze všech jeho členů naráz stali svatí. Naopak je správné že je v novinách řečeno co byli útočníci vlastně zač aby i neznalejší věděli na jaké tlupy si dát pozor. Nejdřív jsem si myslel že je p. Čulík jen naivní, ale tohle je přímo urážlivá demagogie. Na toto etnikum se nelze dívat neutrálně, proti tomu hovoří příliš mnoho věcí. Jistěže jsou slušní Židi, nicméně jich je asi tolik jako u sudetských Němců antifašistů. Sám mám zkušenost že i výchova židovského dítěte v rodině slušného křesťanského kněze nevede ke kladnému výsledku - prostě židovská povaha se nezapře. Vlastně se dá říci že slušný Žid je cizí ovcí ve stádě. Sám jsem byl zprvu prost jakýchkoliv předsudků ale zkušenosti mě naučili že důvěřovat tomuto etniku je velmi rizikové, krádež a lež je jeho přirozenost která je už v genech, asi tak jako když dítě má rodiče alkoholiky tak je velká pravděpodobnost že i jemu bude alkohol velmi chutnat, to je věc se kterou nikdo nic neudělá - ani prostředím ani výchovou, jen hrozba trestu projevy těchto vlastností mírní. Může se na ně po dobrém nebo po zlém - nechají člověka se vymluvit, slíbí i modré z nebe a když se k nim otočí zády tak ukradnou co můžou a pak koukají do očí a tvrdí že o ničem neví. Kdyby si pan Čulík udělal skutečný průzkum inkognito mezi těmito lidmi tak by velice rychle změnil názor.

Je sice smutné že se tohoto problému chytají neonacisti, ale kdyby nebyl tak by neměli co řešit a jejich program by byl rázem o dost chudší. Skoro to vypadá jako by tento problém byl uměle udržován - u nás židii, v Německu Turci, ve Francii barevní muslimové atd a nikde není vážná vůle něco skutečně řešit (a vyřešit).

Aha, takže už prostě jen to, že je člověk "barevný muslim" - a kdyby byl bělošským muslimem, tak by to nevadilo, pane rasisto? :) znamená, že je automaticky póvl, zločinec a násilník? :)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní