Soukromá bitva?

4. 8. 2011 / Boris Cvek

Někdy se setkávám s názorem, poměrně dobře vystihujícím mentalitu motorkářů, že vlastně za všechno tažení proti motoristům v českých lesích mohu já, že to je moje soukromá bitva.

Jako by neexistovaly zákony, které přece musely projít parlamentem a vyjadřují vůli zákonodárce, ba dokonce jako by neexistovala občanská ctnost upozorňovat policii na porušování zákonů a dbát o zákonný pořádek.

To, že spolupracuji s Policií ČR, která mne pravidelně oficiální cestou přes úřední dopisy informuje o postupu ve věci mých podnětů, to že mne i krnovská radnice aspoň formálně ujistila dopisem, že jí záleží na dodržování zákonů v Krnově a v okolí, to není pro omezené motorkářské hlavy nic jiného než moje soukromá bitva. Zcela ignorují to, že problémy s porušování zákonů motoristy, kteří vjíždějí ilegálně do české krajiny, mají všude po celé ČR - a občas to vyvře až do novin. Naposledy (10.7.) Děčínský deník informoval o nezákonném ježdění motoristů v lesích okolo Šluknova. Problém bude řešit starostka s policií. Statečný občan, který fotí zločinné motoristy, je Miroslav Hudec z České Lípy a statečný novinář, který o tématu píše, je Alexandr Vanžura. Cituji poměrně zajímavý úryvek z článku:

"Pokud neukázněného řidiče přistihne policista, hrozí mu poměrně vysoká pokuta. "Pokud přistihneme řidiče jedoucího mimo vyhrazenou komunikaci, může dostat za přestupek ve správním řízení pokutu až do výše deseti tisíce korun," upřesnil děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Vyzývám všechny nebojácné, zodpovědné a nelhostejné občany, aby fotili motoristy (automobily, motorky, čtyřkolky) v českých lesích, kdekoli na ně narazí. Fotky posílejte Policii ČR (vždy ale také na vaše krajské ředitelství, aby nižší instance věc nezanedbaly). Pokud nebudete vědět, jak formulovat text, obraťte se na mne, pomohu vám.

V Bruntálském a krnovském deníku se mých podnětů před rokem chopila mladá novinářka Anna Stramová (ta však odešla do Blesku) a napsala dva články (vyšly 19.6. a 16.7.2010 - v tom druhém je dokonce fotka automobilu v lese, která byla publikovaná i v Britských listech, na něž potom bezprostředně před vrtulníkovou akcí Policie ČR nad krnovskými lesy navázal místní doyen novinářského stavu František Kuba 20.8.2010 článkem "Boj s motorkáři v lesích zesílil".

Od té doby mne pak Kuba konktaktoval pouze ve věci nějakého překlepu v básni mého otce, kterou prý Lesy ČR vepsaly na nějakou lesní tabuli. Když jsem ho chtěl upozornit na to, že porušování zákonů motoristy v krnovských lesích je mnohem větší problém než nějaký překlep někde na tabuli, který chtěl se mnou bezmála "vědecky konzultovat", redaktor Kuba se postavil spíše na obranu motoristů a téma od jara dosud nezvedl, byť jej pravidelně seznamuji se vším, co posílám Policii ČR (včetně fotek). Zřejmě jsou pro krnovského novináře důležitější překlepy než porušování zákonů České republiky a plundrování staletých hodnot přírodního bohatství zločinnými motoristy.

Auta jezdí po lese, lidem to vadí

Články Anny Stramové o mé aktivitě (velice si vážím této statečné novinářky, byl jsem s ní i v mailovém kontaktu a mohu potvrdit její opravdový zájem o téma):

Motorkáři do lesa nepatří, tak je vyfoťte!

Boj s vandalskými motoristy na Ježníku pokračuje

A jeden článek Františka Kuby:

Boj s motorkáři v lesích zesílil

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.8. 2011