Globální charakter "demokracie"

19. 1. 2010

I na takové tragedii, jež postihla ostrov Haiti se mnoho politiků přiživuje. Bezprostřední reakce normálních lidí byla a je okamžitý příspěvek formou dárcovských esemesek, nevládních organizace, které ihned zareagovaly na tuto událost. Anebo rychle se hlásící záchranáři, lékaři, kteří se rozhodli okamžitě vyrazit na pomoc statisícům obětí. Ne tak vlády. Ty se teprve sejdou a budou rokovat, zda a jak pomoci. Tak i česká vláda. Poslala sice 5 milionů korun, ale bude jednat dnes nebo zítra, jestli ještě pošle dalších pět nebo deset milionů.

Charakterizovaní "politici" se přiživovali i na jiných bublinách jako byla ptačí chřipka, prasečí chřipka, nemoc šílených krav a mnoha dalších. Bylo by velmi záslužné, kdyby vědci, biologové a chemici vynalezli vakcinu proti proradným a korupčním politikům. Vůbec by se měla politická praxe změnit. Vývoj by mohl směřovat k tomu, aby se ministři, poslanci a zastupitelé různých stupňů včetně senátorů a kongresmanů stali řádnými úředníky, kteří by se měli ucházet o tato místa a posty v konkursech.

Strany by neměly právo je delegovat. Protože volby nejsou tím nejlepším prostředkem k delegování zástupců občanů do rolí a funkcí vládnutí státu tj. ostatním občanům, kteří vlastně stát tvoří. Ukázalo se a ukazuje, že chyby nejsou jen v v politicích, jejich charakterech a vlastnostech, ale také a možná hlavně ve voličích. Je to a bude ovšem složité a problematické vymyslet, obhájit a uskutečnit nějaký jiný akceptovatelný systém, než jaký v současném fungování "demokratických" státních forem existuje. Jedno je však nepochybné.

Korupce, proradnost politiků a státních úředníků a neplnění slibů, které dávají voličům při volbách, mají mezinárodní a mezistátní charakter a jsou globální.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.1. 2010