26. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2003

Irák: Ozbrojený zásah může pro civilní obyvatelstvo a lidská práva znamenat katastrofu

tisková zpráva brněnské odbočky AI

Amnesty International upozorňuje, že ode všech stran zúčastněných v konfliktu -- Spojených států, jejich spojenců a Iráku -- dosud nedostala jednoznačné ujištění, že budou plně respektovat válečné právo, chránit zajatce i civilní obyvatelstvo a zajistí dostupnost humanitární pomoci v souladu s humanitárním právem. S naším londýnským sekretariátem plně sdílíme přesvědčení, že ti, kdo zahájili ozbrojené útoky, musí převzít zodpovědnost, jestliže jejich akce vyvolala lidskoprávní a humanitární katastrofu. Útoky přerušily dodávky základních služeb a zásob obyvatelstvu, které je do značné míry závislé na vládní pomoci. Původci útoků musí vynaložit veškeré úsilí, aby obyvatelstvo ochránili a katastrofu zmírnili.

Existuje rovněž vážné riziko, že mnozí civilisté včetně dětí mohou zemřít v důsledku útoků, které dopadají nerozlišeně na ozbrojené síly i na civilní obyvatelstvo. Jde zejména o masivní letecké údery na Bagdád a další irácká města. Mezinárodní humanitární právo požaduje, aby útok, který způsobuje nepřiměřené ztráty civilnímu obyvatelstvu, byl neprodleně zastaven. Doporučení ministra Rumsfelda, aby Iráčané nechodili do zaměstnání, zůstali doma a řídili se instrukcemi koaličního rozhlasu Spojené státy a jejich spojence v žádném případě nezbavují povinnosti upustit od útoku, pokud by byl nepřiměřený.

Se znepokojením jsme zaznamenali použití některých druhů zbraní, jejichž nasazení je samo o sobě v rozporu s mezinárodním humanitárním právem. Jmenovitě jde o protipěchotní miny, kazetové pumy a munici z ochuzeného uranu. Při použití těchto zbraní v minulých konfliktech bylo opakovaně zdokumentováno, že tato výzbroj v daleko větší míře poškozuje civilní obyvatelstvo nežli ozbrojené jednotky. Máme také důvodné podezření, že v konečné fázi konfliktu může na taktické úrovni dojít k oboustrannému nasazení chemických zbraní.

Zacházení Iráku se zajatými americkými vojáky je v rozporu se Třetí ženevskou konvencí. Amnesty International vyzvala Irák, aby od této praxe okamžitě upustil. Amnesty International také již v minulosti vyjádřila politování nad skutečností, že Spojené státy nepodepsaly dohodu o zřízení Mezinárodního trestního tribunálu OSN, který by soudil válečné zločiny.

Obáváme se, že pokusy iráckého režimu potlačit případné povstání nebo vyřizování účtů, které může po pádu režimu následovat, povedou k masivnímu porušování lidských práv. Za věc zásadní důležitosti proto považujeme zahájení příprav k rozmístění pozorovatelů OSN monitorujících dodržování lidských práv, jakmile to situace dovolí. Mandát pozorovatelů by se měl týkat přestupků kterýchkoli orgánů kontrolujících dané území, ať už jde o orgány irácké nebo zahraniční.

Amnesty International vyzývá všechny okolní státy i kurdské úřady, aby své hranice ponechaly otevřené pro uprchlíky a vysídlence a ponechaly jim úplný a volný přístup k mezinárodním a nevládním organizacím.

                 
Obsah vydání       26. 3. 2003
26. 3. 2003 Dezertér
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
26. 3. 2003 Protiválečný transparent na Karlově mostě Jan  Rovenský
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
26. 3. 2003 Zahrnou obyčejní Iráčané americké vojáky květinami?
25. 3. 2003 Tahle válka je nějak moc reálná
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou
25. 3. 2003 Senilní strýček Sam
26. 3. 2003 Válka je možná legální, ale arogantní diplomacie zabíjí
25. 3. 2003 Moc bezmocných Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
25. 3. 2003 Irák: Ozbrojený zásah může pro civilní obyvatelstvo a lidská práva znamenat katastrofu
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech