5. 12. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 12. 2002

Martin Štoll o východoevropském dokumentárním filmu

V první ze série přednášek a diskusí o českém a středoevropském dokumentárním filmu hovořil ve středu Martin Štoll z České televize na Glasgow University o poetice středo a východoevropského dokumentárního filmu od pádu komunismu. Vysvětloval, jakým způsobem se středo a východoevropský film vyvíjel od rozkladu komunistického systému v roce 1989, a soustředil se především na rozdíly mezi středoevropským a pobaltským dokumentárním filmem v souvislosti s tím, že v pobaltských zemích byl komunistický tlak ještě daleko silnější než ve střední Evropě, přímo ohrožoval jazykovou a národní totožnost Estonců, Lotyšů a Litevců. Probral některá základní témata, jimiž se středo a východoevropský dokumentární film zabýval v devadesátých letech ve snaze opravit komunistickou propagandou zkreslené vidění světa i historie z hlediska dobové interpretace. Argumentoval, že nejvýznamnější doba rozvoje středoevropského dokumentárního filmu zřejmě už proběhla, v devadesátých letech, a že se nyní potýká středo a východoevropský dokumentární film zejména s finančními problémy. Při jednání o koprodukční spolupráci jménem České televize s mezinárodními televizními firmami (BBC, Discovery Channel) je např. pro české tvůrce nesmírně obtížné přijít s místními tématy, která by mezinárodní producenty zaujala, vzhledem k tomu, že trvají na námětech, významných jen z globalizačního úhlu pohledu. Z tohoto hlediska jsou například pro Discovery Channel nepodstatné např. i letošní české povodně, protože "k daleko větším povodním došlo v Brazílii, takže film o povodních a jejich následcích bude Discovery Channel natáčet spíše tam."

V závěru své středeční přednášky promítl Martin Štoll cca desetiminutový film z jedné z pobaltských republik, nazvaný "Věci", který zajímavou obrazovou a vizuální koláží evokoval nacistický i komunistický útlak v Pobaltí a vyústil nynějším obdobím svobody a možnosti vstoupit do Evropské unie.

Polonistka Elwira Grossmanová z Glasgow University poukázala v následné diskusi na to, že se totožnost jednotlivých středoevropských a pobaltských národů zdá být do značné míry uzavřená a defenzivní, jaksi nepřipravená na nynější otevírání se světu, a že by snad možná byly třeba náměty středo a východoevropských dokumentaristů přijatelnější pro mezinárodní filmové producenty, kdyby se středo a východoevropští filmaři dokázali zbavit pocitu, že jejich životní a národní totožnost je výlučná, jedinečná a jedině možná, jíž nikdo jiný na světě nerozumí.

Martin Štoll přiznal, že to je možná pravda, avšak zdůraznil, že on není analytikem ani tvůrcem české, středoevropské či pobaltské národní totožnosti, že pouze informuje o tom, jak se pojetí této totožnosti projevuje v práci tamějších dokumentaristů.

Ve čtvrtek bude Martin Štoll na Glasgow University hovořit o svém dědečkovi, stalinském literárním dohližiteli Ladislavu Štollovi a o propagandě v dokumentárním filmu. Našel patnáctiminutový dokumentární film stalinské propagandy z padesátých let o tzv. "číhošťském zázraku" a přestříhal ho tak, aby podporoval hledisko katolické církve.

V pátek bude Martin Štoll přednášet o historii českého dokumentárního filmu.

                 
Obsah vydání       5. 12. 2002
5. 12. 2002 Slavomír Klaban: "Proč jsem proti kandidatuře dr. Motejla na prezidenta" Štěpán  Kotrba
5. 12. 2002 Procesní právo nade vše - pozadí rehabilitace skupiny národních socialistů
4. 12. 2002 Nechcete-li, aby se o něčem psalo, nedělejte to Jan  Čulík
5. 12. 2002 Motejl naskočil na normalizační vlak Jan  Čulík
4. 12. 2002 Je-li Saddám Husajn takové monstrum, proč jsme ho vyzbrojili a obchodovali s ním?
5. 12. 2002 Jsme zmanipulováváni pro válku proti Saddámu Husajnovi
5. 12. 2002 Mimomanželský sex "zvyšuje pravděpodobnost infarktu"
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
5. 12. 2002 Martin Štoll o východoevropském dokumentárním filmu Jan  Čulík
5. 12. 2002 Koncert vokálních skladeb Jana Křesadla a Antonína Tučapského
4. 12. 2002 Otakaru Motejlovi:
Jděte už konečně k čertu, pane Spravedlivý!
Štěpán  Kotrba
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti
4. 12. 2002 Pacifistické Německo štve Ameriku
3. 12. 2002 Terorismus funguje
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
29. 11. 2002 Chanuka: Stal se velký zázrak Štěpán  Kotrba
2. 12. 2002 Hospodaření OSBL za listopad 2002 Jaroslav  Štemberk
2. 12. 2002 Statistiky čtenosti Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech