5. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2002

Británie: rozložil se podivný proces s majordomem princezny Diany

Podivnou fraškou se stal v pátek v Londýně proces s Jamesem Burrellem, někdejším majordomem princezny Diany (která zahynula při autonehodě v srpnu 1997). Burrella začala stíhat britská policie, že prý Dianě ukradl množství jejích soukromých věcí, a nepravdivě dokonce tvrdila, že je prodával. Burrell skončil u soudu, avšak proces proti němu se v pátek 1. 11. zcela rozložil, když se ukázalo, těsně před tím, než se Burrell chtěl začít u soudu obhajovat - a jeho obhajoba měla být podle jeho právníků "velmi zajímavá", že se rozpomněla britská královna Alžběta na svůj někdejší rozhovor s Burrellem. Přiznala, že ji Burrell před lety informoval o tom, že některé osobní věci princezny Diany u sebe uloží až do doby, kdy její synové budou starší. Celá historie tohoto fiaska obsahuje řadu charakteristických rysů: tajnůstkářství, slepou úctu k autoritě, peníze, soupeření mezi královskými dvořany a slepou loajalitu - jedovatý koktejl tolika fetišů, které jsou typické pro britský establishment už celá staletí, napsal v neděli týdeník Observer.

James Burrell nemohl tušit, co po něm policie chce, když mu loni dne 18. ledna zazvonili policisté u vrat. Měli příkaz k domovní prohlídce na základě podezření, že ve svém domě uchovává věci, které patřily princezně Dianě. Burrell, absolutně loajální vůči Dianě (po její smrti byl tak zdeprimován, že se chystal spáchat sebevraždu), byl naprosto zdrcen, že byl zatčen kvůli podezření, že jí kradl věci.

Čelní dvořané věděli, že má-li být Burrell postaven před soud, s policií budou muset spolupracovat princ Charles a jeho syn princ William. Jenže William, který je hluboce podezřívavý vůči většině lidí kolem sebe, považoval Burrella za osobu důvěryhodnou a bylo zřejmé, že nebude proti němu chtít svědčit.

Avšak policie o půl roku později sdělila Charlesovi i Williamovi, že prý Burrell soukromé Dianiny věci prodával. Nebyla to pravda, policie si to vymyslela. Tehdy byli ale Charles i William policejními tvrzeními šokováni a odvolali audienci s Burrellem.

Vůbec však neexistují žádné důkazy, že by se vyšetřující policejní důstojníci pokusili neúplatně zkoumat pravdu, přijali apriorně přesvědčení, že je Burrell vinen, a toho se přidržovali.

Burrellovi obhájci pak napsali královně, že se bude u soudu hájit a jak. Dopis však zůstal u jejího právníka a královna s ním vůbec nebyla seznámena.

Při začátku procesu s Burrellem před čtrnácti dny byla královna Alžběta v Kanadě. Minulý pátek v Londýně se chystala účastnit se v londýnské katedrále St. Paul's bohoslužby za mrtvé z Bali. Během jízdy do katedrály se princ Charles své matce zmínil o procesu s Burrellem. Řekl jí, že vyšlo najevo, že není pravda, že Burrell Dianiny věci prodával. A královna Alžběta si přitom vzpomněla, že s ní o věcech od Diany v roce 1997 Burrell hovořil a sdělil ji, že je bude uschovávat až do doby, kdy její synové budou starší.

To bylo znepokojující a Charles hned nechal informovat policii. Proces se pak rozložil.

Po celé frašce zbývá množství nezodpovězených otázek. Je snad pravděpodobné, že královna Alžběta (záměrně) "zapomněla" na svůj rozhovor s Burrellem poté, co se dověděla nepravdivou policejní informaci, že Burrell začal Dianiny věci rozprodávat? Trpí snad Alžběta vážnější zapomnětlivostí? Měla by v tom případě setrvávat na trůně? Proces s Burrellem byl odložen na podzim letošního roku, až na dobu po letních oslavách královnina jubilea, kvůli údajné úctě vůči královské rodině. Znamená to tedy, že při soudních procesech, které se týkají královské rodiny, se královské rodině dostává výsadního zacházení, na jaký nemají nárok normální občané? Proč policie a královští dvořané dohnali tento případ k soudu, aniž se řádně přesvědčili, zda je nosný? Vzpomněla si královna na svůj rozhovor s Burrellem teprve až poté, co hrozilo nebezpečí, že bude Burrell u soudu vypovídat věci, které by se neměly dostat na veřejnost?

Ať je tomu jakkoliv, jak konstatoval o víkendu jeden vysoce postavený britský královský dvořan: "Vypadáme všichni jako idioti. Ten nejzavilejší republikán by si nemohl vymyslet takovouto story."

Případ zaplňuje množství stránek všech britských novin, shrnutí viz například zde

                 
Obsah vydání       5. 11. 2002
5. 11. 2002 Bývalý britský špion David Shayler byl v Londýně shledán vinným
5. 11. 2002 Británie: rozložil se podivný proces s majordomem princezny Diany
5. 11. 2002 Rebelie v britské Konzervativní straně
5. 11. 2002 Totalita v nás Eugen  Haičman
5. 11. 2002 Volba prezidenta? G.  Chadzitaskos
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
5. 11. 2002 Brazílie: Ohňostroj pro rudou hvězdu Nikola  Bukajová
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk