14. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 5. 2002

Erste spořitelna a jiné špatné vtipy, aneb volte koho chcete

Asi nejsem sám, koho tohle napadlo. Jakápak Česká spořitelna. Na bankovních domech a pobočkách bývalé České spořitelny sice stále září tyhle nápisy, teď dokonce ve velkém modrém poli, ale čeští už tam jsou jen zaměstnanci a vložené české peníze. A téměř každého asi napadlo, jak výhodná musela být koupě České spořitelny pro současného vlastníka, když jen za poradenské služby při této transakci neváhal vyplatit poradci pakatel - deset milionů korun českých. Jak asi výhodný prodej to musel být pro prodejce, český stát. Zlé jazyky tvrdí, že dosažená prodejní cena s bídou pokryla výdaje s tzv. oddlužením téhle kdysi prosperující bankovní instituce. Těch deset milionů ale nedostal jen tak ledajaký poradce. Původním povoláním sice zubař, ale jinak v té době jeden z předních představitelů ODS a české politické scény. Sice poté, co to prasklo, hrdě a důstojně rezignoval na další politické aktivity, ale s deseti miliony do penze už bych si asi taky život dál zbytečně nekomplikoval.

Na druhé straně ovšem, deset milionů - co to dneska je, zvláště v bankovních kruzích. Jak si tak vzpomínám, tak jeden náš kdysi čelný pan bankéř ( s oblibou si tak nechával říkat ) a později senátor, jednou, v době své plné aktivity, přiznal roční výdělek šest milionů. Nejspíš ve slabé chvíli. Taky ale dokázal být štědrý. Dokonce i ze svého připlácel jedné nejmenované straně na jejich tehdejší večeře na Žofíně. A za jeho působení v jeho bance mizely miliardy. Bohužel ty miliardy mizely nejen v té jedné jediné bance. Ale pozor, jestli to nevíte, tak ne všechny ty peníze byly jenom rozkradeny. Tak nám to pak páni bankéři už mnohokrát vysvětlovali.

Že to je dost špatný vtip ? Přidám ještě jeden, možná ještě horší. Zní přibližně takto : " Hlavně je potřeba všechno co nejrychleji zprivatizovat, neboť stát je špatný hospodář". To říkával kdysi i sám stále obdivovaný pan profesor, nejchytřejší, nejpracovitější atd. Dlužno ovšem dodat maličkost. Špatný hospodář je jen špatný stát, nebo přesněji špatně vedený stát. Jak dokázali hospodařit nejrůznější vykutálení soukromníci se snadno nabytým, privatizovaným majetkem, o tom jsme se mohli už víc než dostatečně přesvědčit. A jak se dokázal český stát bránit proti nejrůznějším rozkrádačům a darebákům, domácím i zahraničním, asi také není třeba nikoho přesvědčovat. Ať už ho vedl Petr nebo Pavel, ODS, nebo ČSSD.

Mnohým výtečníkům český stát a jeho vlády dokonce v ničení českého průmyslu a rozkrádání státního majetku, spíše pomáhali. Dnes už je jedno, zda z neschopnosti nebo záměrně. Příkladů je opět nespočet. Třeba dnes odepsané kladenské ocelárny, možný konkurent německého ocelářského průmyslu. A za ty nejpovedenější darebáky jmenujme alespoň pana Koženého. S jeho zřejmou odbornou zahraniční podporou, nebo spíš asi vedením. Proč spíše vedením? Protože občasná veřejná vystoupení pana Koženého rozhodně nesvědčila nikdy o jeho jakkoliv nadprůměrné inteligenci. A přesto - kdo si vzpomene na jeho Barnumské reklamy, jimiž, jak tehdy mnozí s povděkem kvitovali, rozjel kupónovou privatizaci, dnes ovšem spíše zatracovanou.

Nicméně, abychom byli spravedliví, v posledních letech se přece jen tu a tam něco mění k lepšímu. Do jaké míry na tom má zásluhu současná vláda, nebo jen přirozený vývoj, je ovšem otázka. Mnohé ale stále funguje jen díky obětavosti, odpovědnosti a také profesní úrovni a cti mnoha slušných, poctivých, čestných, a převážně také skromných spoluobčanů. Spoluobčanů, jejich cílem není politikaření a bohatství na úkor jiných. Vždyť jak jinak by za současné situace, hospodářské, legislatívní i politické situace mohlo fungovat na relativně tak dobré úrovni naše zdravotnictví, školství, doprava, zásobování, atd. Především jim patří můj dík a úcta a obdiv.

Ale vraťme se ještě k naší milé Erste a k těm deseti milionům panu zvláštnímu poradci. K těm deseti milionům přihodili z Erste velkoryse nedávno i něco málo sponzorských darů. A pro jistotu rovným dílem hned třem nejnadějnějším českým politickým stranám. Bylo to sice dohromady o dost méně než dostal pan zvláštní poradce za již prokázané služby, ale na předvolební kampaň to zase tak málo není. Šokující pro mě vůbec nebyl tenhle počin rakouské Erste, ale to, že všechny tři naše čelné strany nabídnuté milodary právě od tohoto sponzora přijaly bez nejmenšího uzardění.

Bohužel těch skutečností, které připomínají spíše špatné vtipy je kolem nás tolik, že už je ani nevnímáme. Česká spořitelna už dávno není česká, česká není ani Československá obchodní banka, české noviny vlastní němci, Škoda auto patří Volkswagenu, kladenské ocelárny jsou zcela odepsány, výnosy z privatizace pohltily sanace bank, stát je zadlužen. Dalo by se pokračovat téměř do nekonečna. Takže s tou Erste to vlastně není až tak nic mimořádného a můžeme jít hrdě k volbám. Volit můžete nejen ČSSD nebo ODS ( oni už se nějak dohodnou ), ale možná i koalici - jak naznačuje výše zmíněný jistě prozíravý dar. Tentokrát nikoliv od nějakých pánu Sighy a Báczy, ale od naprosto legitimního dárce z Rakouska.

                 
Obsah vydání       14. 5. 2002
14. 5. 2002 Fukuyama: Zničí věda lidstvo?
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek, Jiří  Pešek
14. 5. 2002 Co je nového v České republice
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
14. 5. 2002 Tmavomodrý svět jde v Británii do kin
13. 5. 2002 Zdravotnícka katastrofa už klope na dvere Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Sú Slováci naozaj na úrovni egyptských felahov? Daniel  Krajcer
14. 5. 2002 Mobilní telefony a benzínové pumpy
14. 5. 2002 Bytové družstvo: trestní oznámení za vyřešení problému František  Roček
13. 5. 2002 Erste spořitelna a jiné špatné vtipy, aneb volte koho chcete Tomáš  Horyna
14. 5. 2002 Výstava k výročí heydrichiády
13. 5. 2002 Pim Fortuyn: jeho smrt by měla probudit evropské politiky ze samolibosti
13. 5. 2002 Znovu diskuse: jaké jsou hranice demokracie v Evropě? Jan  Čulík
14. 5. 2002 Den matek jinak Daniela  Pilařová
14. 5. 2002 Ministerstvo kultury na mezinárodní divadelní festival Setkání 2002 - Stretnutie v "pohraničí" nepřispělo ani korunou Jarmila  Trávníčková
14. 5. 2002 Zeman for president Jan  Trávníček
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů