4. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 3. 2002

Koalice a prezident drží opoziční smlouvu

Důvody k demisi premiéra Miloše Zemana jsou jasné. Srovnání Jásira Arafata s Hitlerem a návrh na odsun Palestinců opravdu překročily všechny meze. Méně jasné už je, proč Koalice, která má možnost společně s komunisty Zemana skutečně odvolat, na poslední chvíli couvá. Prezident Václav Havel navíc soudí, že si pád premiéra nemůžeme dovolit.

Do voleb zbývá něco přes 100 dní, a mediálně-politický establishment již ví, kdo nám bude po volbách vládnout. Malé strany to prý nezvládnou, a tak krouží možné i nemožné varianty koalic a nových smluv, kdo s kým a proč, a jak. Znepokojení občanů roste, železný kruh beznaděje ale dělá vše pro to, aby tu po volbách vznikla jen nová varianta současné opoziční smlouvy. Výroky premiéra Miloše Zemana přitom nabídly skutečný prostor pro pád člověka, který si vybudoval neotřesitelnou auru hulvátství a vulgarismu, kterým předčí v Evropě leckoho. Proč ale v rozhodujících okamžicích, kdy mohla Koalice dát najevo svou sílu, couvá? Proč prezident, který Zemana kritizuje, se připojí k ústupu z pozic? Zatímco premiér Miloš Zeman si v Tel Avivu bezostyšně dovoluje věci, které by vyvolaly jeho pád v každé demokratické zemi, Koalice s prezidentem opět prokázala, že jim jde pouze o účelové manévry. Není to vlastně logické? Vždyť jsou součástí morálně zkorumpovaného establishmentu.

Klid před bouří

"V jiné, stabilnější demokracii by se nic nestalo, kdyby odstoupil premiér čtyři měsíce před volbami. U nás bych já to považoval z mnoha a mnoha důvodů za nerozumné," vysvětlil prezident Havel v rádiu Frekvence 1. Vážně? O jaké "stabilnější demokracii" to vůbec prezident mluví? Ty nekonečné úvahy o "vyspělejších demokraciích", kterými se v Čechách všichni ohánějí, ale zastírá, že demokracii vlastně vůbec nevěří. O tom, jaké "mnohé a mnohé důvody" by to měly být, prezident Havel, pro jistotu nevysvětlil. Těžko se ale zbavit dojmu, že tu opět v politice převládlo intrikánství mocných nad zoufalými voliči. Touto větou totiž prezident jinými slovy řekl to samé, co téhož dne oznámila i ODS. "Snažme se, aby stát spolehlivě vykonával své základní funkce a nepodléhat pokušení hrát laciné předvolební hrátky," stojí v prohlášení grémia ODS, která chce dosáhnout "zachování předvolebního klidu".

Také jindy mravně neotřesitelná Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody, jednoho dne říká, že premiér poškozuje "dobré jméno" České republiky, ale když má šanci ho odvolat, tak couvá. "Je povinností opozice se v situaci, kdy premiér opakovaně poškozuje dobré jméno republiky, reagovat. Pokud bychom to neudělali, jako opozice bychom svoji roli řádně neplnili," řekla v jednom ze svých prohlášení. Vážně? Když ale komunisté, kteří označili Zemanovy výroky za "fašistické", oznámili, že se k výzvě po odvolání skutečně připojí, hrdá Koalice se lekla. "Budeme premiéra interpelovat v parlamentu," oznámili skromně tuto středu Hana Marvanová a Cyril Svoboda. Bylo by to poprvé, co by s komunisty hlasovala? Ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny je zapotřebí minimálně 50 poslanců. Koalice, která disponuje pouze 37 hlasy by k nim mohla připojit 24 komunistických hlasů, což by stačilo. Na to ale nemá sílu. "S komunisty nepůjdeme," řekla hrdě Marvanová.

A tak má premiér Zeman i nadále imunitu k tomu, aby svou nevymáchanou hubou nejen urážel koho vidí, ale i pronášel výroky, jimiž se česká diplomacie zapíše do světových dějin banánové republiky, kde se všichni drží zuby nehty, jen aby zůstali u koryta. "Zodpovědnost za výroky Miloše Zemana má především ODS, protože premiér tak není, díky opoziční smlouvě, odvolatelný," tvrdí Marvanová. Opravdu? ČSSD, ODS, Koalice i prezident dávají voličům zprávu, že jim jde o principy jen na televizní kameru. V kuloárech se můžete přesvědčit, že jim jde hlavně o to, jak zůstat u moci. "Osvícená koalice" těch, kteří si chtějí nad lidmi udržovat moc, je už bohužel patrná v některých krajích. Až dorazí po volbách, díky mediálnímu masírování TV Nova a dalších, méně či více sympatizujících médií, bude to krunýř, který chladně řekne voličům: "Děkujeme, na věčné časy tu zůstáváme!" My všichni, leví i praví, morální i nemorální, zkrátka všichni, co jsme si na sebe už zvykli. "Náš politický systém se buďto zřetelně otevře, anebo budeme svědky pokusu jej určitým způsobem zabetonovat a uzavřít a výrazněji omezit nezávislost některých institucí, které by měly být nezávislé," řekl prezident Havel minulý týden v Hospodářských novinách. Co tím sakra prezident myslel?

Mimochodem, pro historickou přesnost: K demisi premiéra Miloše Zemana vyzvala jako první, ústy Jiřího Lobkowicze, 19. února politická strana Cesta změny. Ta zatím bohužel do parlamentu nedosahuje...

Autor je publicista a předseda hnutí Děkujeme, odejděte!

                 
Obsah vydání       4. 3. 2002
5. 3. 2002 Návrh na předvolební billboard Jan  Paul
4. 3. 2002 Další aktivista před soudem za pomluvu Tomáš  Pecina
4. 3. 2002 Jak Zdeněk Pinc a Jan Sokol brání mladým lidem ve studiu Jan  Čulík
4. 3. 2002 "Československá" televízia začala JOJ-kať Daniel  Krajcer
3. 3. 2002 Soud pokračuje v obstavování majetku Vladimíra Železného
4. 3. 2002 Koalice a prezident drží opoziční smlouvu Josef  Brož
2. 3. 2002 Chcete vyučovat češtině na Glasgow University?
4. 3. 2002 Ztratily Spojené státy orientaci?
4. 3. 2002 Střet civilizací? Dominik  Lukeš
1. 3. 2002 Pecina nemá nárok vědět, kdo vlastní TV Nova a Prima Petr  Štěpánek
27. 2. 2002 Britské listy vyhrály spor nad RRTV Tomáš  Pecina
1. 3. 2002 Američané nevědí, co s vězni v táboře "X"
1. 3. 2002 Internet, autorská práva a svobodná výměna informací
1. 3. 2002 Zákon o shromažďování: Lze se jen divit Stanislav  Křeček
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2002 "Československá" televízia začala JOJ-kať Daniel  Krajcer
4. 3. 2002 Střet civilizací? Dominik  Lukeš
4. 3. 2002 Jak Zdeněk Pinc a Jan Sokol brání mladým lidem ve studiu Jan  Čulík
4. 3. 2002 Ztratily Spojené státy orientaci?   
4. 3. 2002 Další aktivista před soudem za pomluvu Tomáš  Pecina
4. 3. 2002 Koalice a prezident drží opoziční smlouvu Josef  Brož
1. 3. 2002 Internet, autorská práva a svobodná výměna informací   
1. 3. 2002 Zákon o shromažďování: Lze se jen divit Stanislav  Křeček
1. 3. 2002 Američané nevědí, co s vězni v táboře "X"   
28. 2. 2002 Británie: exploze pohlavních nemocí   
28. 2. 2002 Afghánistán stále čelí obrovským problémům a neexistuje shoda, jak je řešit   
28. 2. 2002 Kocourkovští schvalují zákony: Nový trik ministra Grosse Tomáš  Pecina
28. 2. 2002 Focus: Temný relikt Alexandra  Klausmann
27. 2. 2002 Britské listy vyhrály spor nad RRTV Tomáš  Pecina
27. 2. 2002 Proč tolikrát o Milanu Knížákovi? Jan  Čulík