5. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 4. 2002
Americký prezident George Bush požadoval včera, aby Izrael ukončil svou vojenskou ofenzívu proti Palestincům a apeloval na arabské země, aby ostřeji zasáhly proti teroristům. Konstatoval, že jeho ministr zahraničních věcí navštíví příští týden Blízký východ, ve snaze stát se katalyzátorem pokroku. "Bouře násilí nemohou pokračovat. Už to stačilo," konstatoval Bush. (Podrobnosti v angličtině jsou zde.)
Jeden z účastníků demonstrace
5. 4. 2002

Cosi z atmosféry Blízkého Východu přenesly do centra Prahy asi tři stovky demonstrantů, převážně v České republice žijících Arabů, kteří přišli ve čtvrtek dopoledne vyjádřit nesouhlas s politikou Šaronovy vlády na okupovaných územích. K bouřlivé, mimořádně emotivní náladě přispělo množství palestinských vlajek, transparentů, fotografií obětí izraelského násilí, a hlavně více než hodinové nepřetržité skandování protiizraelských hesel v češtině, arabštině a angličtině.

Uniformovaná i "podivná" policie se spolu s nečekaně klidnými a uvážlivými arabskými pořadateli postarala o bezkonfliktní průběh akce, takže nedošlo téměř k žádným incidentům, snad s výjimkou demonstrativně spálené izraelské vlaječky a zatčení muže, který si na shromáždění přinesl transparent s nápisem "Izrael chce mír - brání se proti teroristům" (tj. přesně tím, co prosazuje jako svou oficiální zahraniční politiku česká vláda). O poměrně komplikované právní problematice těchto situací, kdy proti sobě stojí svoboda shromažďování a svoboda projevu, jsme psali v souvislosti s demonstrací hnutí Prolife.

O zpestření se zasloužili aktivisté ze Socialistické organizace pracujících. Iniciativně provolávali s davem arabská hesla, a až později, když byli upozorněni, že možná právě schválili sebevražedné útoky, se začali shánět po někom, kdo jim hesla přeloží.

Bude mít demonstrace praktický význam v tom, že by vyvolala zájem české veřejnosti o dění na Blízkém Východě? Stěží - nezapomínejme, že chce-li nejoblíbenější televizní stanice v zemi přimět diváka, aby vydržel u obrazovky přes tři minuty expresních zpráv ze zahraničí, musí mu těsně před tímto blokem nabídnout dostatečně atraktivní upoutávku na to, co bude v Televizních novinách následovat. Pro tohoto diváka je Izrael zhruba stejně daleko jako Saturn a problémy jeho obyvatel přibližně stejně důležité jako dějiny dynastie Ming.

Fotogalerie
Zvuková ukázka ve formátu Real Media (1,9 MB)

5. 4. 2002

Jak je notoricky známo, pravdu, řekl Winston Churchill, je nutno chránit "tělesnými strážemi lží". Avšak Churchill, který jednou charakterizoval Palestinu před rokem 1948 jako "katastrofu, peklo", nikdy neznal, jaké intenzity a absolutní fantastičnosti může nabýt nynější propaganda na Blízkém východě. Je tamější konflikt "válkou proti terorismu" anebou "bojem proti sionismu"? Shrnujeme komentář Roberta Fiska z listu Independent .

anglický originál ZDE

5. 4. 2002
Televize BBC tento týden podala protest izraelské vládě poté, co její reportérka pro Blízký východ, Olga Guerinová, byla ohrožována střelbou během filmování demonstrace na západním břehu Jordánu. (Podrobnosti v angličtině viz zde.) Guerinová je jednou z celé řady novinářů, na něž se během izraelské okupace měst Ramallah a Bethlehem střílelo, anebo s nimiž zacházeli vojáci hrubě. Novinářské instituce, včetně deníku Guardian, také protestovaly proti omezování svobody pohybu novinářů poté, co vyhlásila izraelská armáda Ramallah, palestinské hlavní město na západním břehu Jordánu, uzavřenou vojenskou oblastí.
4. 4. 2002
Mezinárodně přijímaná výmluva, že je zapotřebí vést proti terorismu "totální válku", otevřela v Izraeli Pandořinu skřínku (anebo té výmluvy prostě zneužil Ariel Šaron). Celosvětový šok nad pádem Světového obchodního centra umožnil izraelským úřadům předstírat, že jejich vojenské akce proti Palestincům jsou jen součástí celosvětové války proti teroristům. Že pouze likvidují ty osoby, kteří sebevražednými atentáty usmrcují Izraelce, sedící v kavárně. Že se jen brání před populací, která se tak nějak dostala do jakéhosi protiizraelského sebevražedného transu.
5. 4. 2002
Včera sa naštartoval neblahý proces eskalácie ekonomických vzťahov medzi ČR a SR v dôležitej oblasti potravinárskych komodít. Aj keď vzájomný bojkot dovozu hovädzieho mäsa, od slovenskej strany navyše pritvrdený ďalšími reštrikciami, sa zatiaľ zainteresovaní bránia na plné ústa nazvať obchodnou vojnou, situácia je vážna. Za diplomatickou rečou českých orgánov hovoriacich o "nešťastnom vyhodnotení situácie" čo do hrozby BSE zo Slovenska, treba vidieť nielen vecný, ale aj politický kontext diania.
5. 4. 2002
Činitelé afghánských bezpečnostních agentur konstatovali ve čtvrtek, že bylo v Afghánistánu zatčeno několik stovek osob v souvislosti s údajným spiknutím bombardovat Kábul a svrhnout vládu prozatímního premiéra Hamida Karzaie. (Podrobnosti v angličtině např. zde.)
5. 4. 2002
"Porážka Ruska v Afghánistánu pravděpodobně skutečně uspíšila pád sovětského systému, ale Afghánistán za to zaplatil obrovskou cenu. Už v polovině osmdesátých let varovali tvůrci sovětské politiky Američany, že vypouštějí z lahve džina fundamentalismu, ale marně. " - Útoky z 11. září byly důsledkem toho, že se Západ vykašlal na Afghánistán, argumentuje na stránkách open.democracy.net znalec Afghánistánu a známý reportér televize BBC David Loyn.
5. 4. 2002

Tisková zpráva společnosti CME:

Městský soud v Praze vydal minulý týden další předběžné opatření proti společnosti CET 21. Na návrh společnosti CME jím zakázal společnosti CET 21 změnit právní formu ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost. Společnost CET 21 přitom již v této věci podala žádost u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Soud předběžným opatřením zároveň přikázal společnostem Edikon a MEF Media, které jsou údajně s 24,51% a 24,02% rozhodujícími podílníky v CET 21, aby se zdržely hlasování na valné hromadě této společnosti i jakékoli jiné formy rozhodování o změně právní formy CET 21, praví se v této tiskové zprávě společnosti CME, která pokračuje:
Horečka velikonočního večera
4. 4. 2002
V Ústí nad Labem na Bílou sobotu jsem zažil menší davové šílenství. Vzhledem k tomu, že to byla zajímavá studijní situace, jak ráno reaguje jedno procento obyvatel Ústí nad Labem, zde je příběh.
4. 4. 2002
Jak se ozývá nejnovější kritika proti korupci v České republice, je možná vhodné analyzovat její kořeny, její motivaci a možná řešení. Korupce v České republice je důsledkem mnoha faktorů, například lidé zastávají vzdorný postoj vůči "systému" (jednají na základě osobních vazeb a přátelství a nikoliv na základě zákona, jsou odcizeni veřejné sféře, protože si o ní myslí jen to nejhorší), nevěří v Boha, tak z něho nemají strach, neexistuje žádný tradiční morální kód, občanská společnost je slabá, slabé jsou i státní instituce, lidé nemají pro svou práci pro zaměstnavatele žádné pobídky (špatně jsou placeni), málokterý zaměstnanec či státní úředník nese za své činy odpovědnost. Jak proti tomu bojovat?
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2002 Byl Talibán opravdu tak špatný?   
5. 4. 2002 Palestinská demonstrace v Praze Tomáš  Pecina
5. 4. 2002 Česko-Slovensko: Vojna nielen o hovädá Lubomír  Sedláčik
5. 4. 2002 Blízký východ: Pravda je v propagandistické válce vzácným zbožím   
4. 4. 2002 Blízký východ: Nevědomé masy, jejich mediální komplicové a podporování nekonečného konfliktu Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Carrefour: Dav se málem porval o mrtvá kuřata František  Roček
4. 4. 2002 Prodej místních vodáren ve Zlíně? Zásadně ne! Radek  Bubeník
4. 4. 2002 Zlaté české ruce Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Mazaný Železný ide valcovať Lubomír  Sedláčik
3. 4. 2002 Bumerang na prezidenta Tomáš  Pecina