25. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2002
K zaznamenání tohoto příspěvku mě inspiroval dopis Andrejky Bernátové, Každý má šanci: když i já, obyčejná holka jsem se dostala na Harvard ( BL 12.3. 2002 ). Pracuji ve Společnosti Duha, která poskytuje služby chráněného bydlení pro dospělé osoby s mentálním postižením. Téměř rok u nás žil i pan Roman, jehož příběh si nyní můžete přečíst. Je mu třicet let a požádala jsem ho o výpověď, která může z hlediska odlišných životních podmínek a jiné životní zkušenosti vytvořit s příběhem Andrejky zajímavou konfrontaci. Uvědomila jsem si, že vůle je něco, co má šanci spojovat naše odlišnosti.
Sloupek

Myslím, že diskuse o školství v (BL i ve společnosti) je potřebná, ale jako všechno tady je vedena nesystémově a patrně si zastánci různých přístupů pouze vymění osobní urážky.

Myslím, že hlavní problémy jsou:

a) rigidita systému - o tom, kdo získá jakou pozici, rozhodují ti na vrcholu, nikoliv nezávislá kritéria hodnocení

b) málo peněz v systému a nedostatečné společenské ohodnocení (stále se píše o tom, jak je školství špatné ve srovnání se světem, ale téměř nikdy se nezmiňuje to, jak jsou na tom platově POMĚRNĚ čeští pedagogové ve srovnání s cizinou). Nikdo jim neřekne - máte sice málo peněz, ale vaší práce si vážíme. Vy jste psali, že studenti mohou po ukončení studia na zahraniční univerzitě zůstat v cizině a pracovat za 10-15 vyšší plat. 10-15 více by za svoji práci ale mohli dostat v cizině i ti, kteří je na VŠ učí, až je tady ty různé buzerace omrzí a odejdou.

c) nejasná koncepce vývoje (cíle a priority jsou zamlžené)

d) bídná infrastruktura - i v případě, že by se do školství dalo více peněz, budou lidi stále otravování spoustou nesmyslných formulářů, tím, jak nefungují úřady různé, všeobecnou buranskostí vyjadřovanou médii - to jim ubírá zbytečně energii.

21. 3. 2002

Titulky jako z dob návštěvy velkého Leonida Iljiče přivítala ČTK vzácného hosta, generálního tajemníka NATO George Robertsona (viz Generální tajemník NATO přiletěl zkontrolovat přípravu summitu a Robertson pochválil pražské organizátory summitu NATO).

Aby na návštěvě hlavy milované Aliance neulpělo ani smítko, ČTK potlačila informaci o incidentu, který se udál ve čtvrtek asi v 11 hodin v Celetné ulici v Praze. Antiglobalizační demonstrant-anarchista tam strhl z Robertsonova automobilu vlaječku Evropské unie. Skupina přihlížejících policistů, vědoma si toho, že nejúčinnější je okamžitý trest (a v právním státě, jak známo, je k trestání viníků příslušná právě policie), se na pachatele vrhla a začala ho bít.

Další anarchista, mediálně známější Ondřej S., přispěchal svému kolegovi na pomoc a na jednoho z policistů hodil vajíčko. Oba byli po náležitém poučení pendrekem předvedeni na policejní stanici v Benediktské ulici v Praze 1. Z čeho byli obviněni, není zatím známo, nicméně litevský precedens s princem Charlesem a karafiátem nasvěčuje, že půjde minimálně o útok na veřejného činitele se zbraní (sazba do pěti let).


Dodatek z 22. 3. 2002:

Byli jsme upozorněni, že ČTK tuto zprávu přinesla, i když do Českých novin zařazena nebyla. Z pátečních deníků o události nereferoval žádný, snad s výjimkou Mladé fronty Dnes, která ve svém článku pojala návštěvu jako "oslavu demokracie":

...To, že se na podzimní summit sjedou do Prahy nejen prezidenti a premiéři, ale i demonstranti, připomněla skupinka protestujících. Ti si na generálního tajemníka počkali před budovou Karolina, kam z Kongresového centra Robertson zamířil, a pískali na jeho přijíždějící kolonu - policie je okamžitě zatkla. Příliš pozornosti tak nezískali ani u Robertsona, ani u studentů, kteří na možnost vyslechnout přednášku stáli dlouhou frontu na bezpečnostní prohlídku. Měli jiné starosti. "Co se ho budeme ptát, máš něco připraveného?" strachoval se jeden ze studentů. "Tak možná, jak se vám líbí v Praze," krčil rameny druhý. "I já mám doma mladého studenta, a tak vím, co si asi vy myslíte o politicích," přivítal je na přednášce v rámci projektu Evropské diskusní fórum...

Povšimněme si, že redaktorům nepřišlo ani trochu divné, že policie zatýká lidi za pískání na kolonu; z poddajné úslužnosti tohoto deníku každému režimu a z rutinní, pokřivené profesionality jeho reportérů občas poněkud mrazí...

Martin Muchka a Petr Štěpánek, předseda a místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
25. 3. 2002

Přestože, jak sama přiznává, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání obdržela již 27. 2. 2002 rozsudek Městského soudu v Praze, jímž soud zrušil její rozhodnutí o neposkytnutí informací, kdo vlastní české komerční televize, a uložil jí zaplatit druhé straně do tří dnů od právní moci rozsudku náklady řízení, Rada toto soudní rozhodnutí ignoruje. Nebylo odesláno ani nové rozhodnutí, jež byl předseda Rady Martin Muchka povinen vydat do 15 dnů od zrušení rozhodnutí předchozího, ani nebyly na účet právního zástupce žalobce poukázány náklady řízení ve výši 4.650,- Kč. Věru dobrý příklad občanům od orgánu, který sám ukládá druhým pokuty za porušování zákona...

23. 3. 2002

Jaké potíže provází zavádění elektronického podpisu, ukazuje názorně návrh zákona, jímž se má tento týden zabývat ve 3. čtení Poslanecká sněmovna. Vlasy na hlavě vstávají především z představy, že podle tohoto návrhu mohou finanční úřady a orgány činné v trestním řízení s občany komunikovat nezabezpečným e-mailem, přestože technologie elektronického podpisu je s technologií šifrování přímo komplementární a technicky se jedná v podstatě o triviální řešení. Česká republika je zřejmě velmi bohatý stát, když si může dovolit převzít odpovědnost za škody, které poplatníkům vzniknou např. "odposlechem" nezašifrovaných daňových přiznání a dalších pro konkurenci neocenitelných dokumentů...

O další perličku rozšířil zákon svým pozměňovacím návrhem poslanec Vladimír Mlynář (US-DEU). Protože stávající e-mailová technologie neumožňuje hodnověrně doložit doručení zprávy, Mlynář navrhuje, aby doručení dobrovolně potvrzoval adresát. Až v případě, že adresát přijetí dokumentu třikrát po sobě nepotvrdí, přistoupí úřad k odeslání dopisu na jeho poštovní adresu. Svatá ty prostoto poslanecká!

25. 3. 2002
Právníci, zastupující Johna Walkera Lindha, Američana, který bojoval na straně Talibánu, tvrdí, že byl systematicky brutalizován a bylo mu vyhrožováno "mučením a smrtí", poté, co ho zajala americká vojska. Podrobnosti v angličtině jsou např. zde. Lindhovi právníci připravují argumentaci, že byl John Walker Lindh vojákem v Talibánu, nikoliv teroristou proti Spojeným státům. Jádrem jeho obrany bude jeho tvrzení, že učinil svou svědeckou výpověď vyšetřovatelům FBI pod nátlakem a protože doufal, že se s ním pak přestane zacházet špatně.
25. 3. 2002
V sobotu byla britská vláda obviněna, že falešně tvrdila, že teroristé z organizace al Qaeda vybudovali v Afghánistánu laboratoř s "biologickými a chemickými zbraněmi". Britská vláda se tím pokusila ospravedlnit vyslání 1700 vojáků do Afghánistánu, avšak, jak v neděli konstatoval týdeník Observer, Pentagon popřel, že by byla v Afghánistánu nalezena taková laboratoř.
25. 3. 2002
V sobotu byly zveřejněny dosud nejsilnější důkazy, z nichž možná vyplývá, že loňské útoky antraxem měly přece jen souvislost s únosci letadel z 11. září. Vyšlo totiž najevo, že několik měsíců před 11. září měl jeden z nich rány, údajně způsobené antraxem. Tato zpráva přichází po dlouhých měsících vyšetřování a celé řadě nepřímých důkazů, z nichž, jak se zdálo, vyplývalo, že útoky antraxem provedl nějaký domácí americký šílenec.
25. 3. 2002

V pátek ráno 22. 3. nás informoval z České televize Petr Zvoníček, že se téhož večera ve 22.10 bude vysílat na ČT 2 vynikající film televize Channel Four "Údolí", o vraždění mezi Srby a muslimy, jemuž jsme touto dobou loni na jaře v Olomouci, kde jsem byl členem poroty Academia Filmu, dali hlavní cenu festivalu a Česká televize film na naše doporučení zakoupila. Recenzi filmu naleznete v BL zde. - Bohužel jsem neměl v pátek přístup na síť, takže jsem nemohl včas informovat o vysílání tohoto filmu, který by si čtenáři BL neměli nechat ujít. Petr Zvoníček nás však dále upozorňuje, že se repríza britského filmu "Údolí" bude vysílat na ČT 1 v noci z úterý 26.3. na středu 27.3. v 00. 45. Opravdu čtenářům doporučujeme, aby si na tu dobu nastavili video na nahrávání - jde o vynikající dokumentární film.

25. 3. 2002
Přišla dobrá zpráva! V pátek bylo oznámeno, že Margaret Thatcherová už nebude v důsledku zdravotních potíží vystupovat s veřejnými projevy. Thatcherová nebyla posledních deset let ničím jiným než otravným vlivem - od té doby, co ji vrazili dýku do zad a odstranili ji z funkce premiérky. To byla reakce na selhání její popletené monetaristické politiky, která v orgii ideologického vandalismu téměř zničila britské hospodářství, napsal autor v angličtině na mezinárodních stránkách Blue Ear Forum a pokračoval: Bezpochyby budou existovat lidé, kteří budou na Thatcherovou vzpomínat se sympatiemi - většinou to jsou li, kteří v Británii v osmdesátých letech nežili. A asi budou argumentovat, že Thatcherová, spolu s Reaganem, "vyhráli" studenou válku. To je samozřejmě hloupost.

Tyto názory se zejména budou šířit ze střední Evropy, kde je Thatcherová stále ještě uctívána jako bohyně. Není to překvapující, vzhledem k tomu, jak druhořadí jsou většinou tamější politikové (ne že by politikové na Západě byli lepší) . Nikde to není zjevnější než v České republice, kde si skoro každý myslí, že je dědicem Margaret Thatcherové. I když jen velmi málo lidí tam skutečně pochopilo, co Thatcherová dělala a jak její dědictví záporně ovlivnilo jejich vlastní úsilí po roce 1989 skoncovat s komunismem. Máme k dispozici onu pozoruhodnou zprávu, že prý měl bývalý český premiér Václav Klaus na svém psacím stole fotografii Margaret Thatcherové - bezpochyby ho to sexuálně vzrušovalo. Je bizarní, že mnoho členů vlády Thatcherové ji považovalo za eroticky atraktivní (nevím, proboha, co to vypovídá o průměrném britském muži). A ona to manipulovala, aby nad nimi měla vrch. Svědčí o tom bývalý ministr Alan Clark ve svých politických denících.

25. 3. 2002
Oč příjemnějším místem k životu by byla Velká Británie, kdyby baronka Thatcherová nikdy neexistovala. Britská politika by byla méně karikaturou, ve společnosti by byla menší míra nerovnosti, veřejné služby a infrastruktura by byly méně zanedbané a britská konzervativní média by byla méně hysterická. Británie by měla normálnější vztah k Evropě k sobě samé. Thatcherová byla velekněžkou předsudků. Zničila svou vlastní politickou stranu, stejně jako zlikvidovala zásady Labouristické strany.

Nikdo by neměl prolévat slzy nad Margaret Thatcherovou, neboť jen málo politiků vyvolalo v naší zemi tak obrovské protiklady a tak velkou nerovnost, argumentoval v neděli 24. března 2002 v týdeníku Observer Will Hutton.

25. 3. 2002
Lady Thatcherová už nebude pronášet projevy na veřejnosti, bylo v sobotu oznámeno. Je nám líto, že není zdráva; je rozumné, že Thatcherová se rozhodla řídit se doporučením lékařů a přestat vystupoval na veřejnosti, napsal v sobotu 23. 3. konzervativní deník Daily Telegraph a pokračoval: "Bude to obrovský rozdíl. Hlas Thatcherové byl součástí života všech lidí už 25 let. I když jsme neočekávali, že v důchodu bude Thatcherová výrazněji přispívat do politického života, i její slova na veřejné platformě před posledními volbami byla pamětihodná: 'Mumie se navrátila.'"
25. 3. 2002
Ian Duncan Smith, šéf britské Konzervativní strany, si přeje, aby se jeho strana znovu stala stranou celého národa. Rozhodl, že budou britští konzervativci zastávat zájmy nejchudších členů společnosti, napsal v neděli týdeník Sunday Telegraph. Duncan Smith konstatoval na nedělní stranické konferenci britských konzervativců v Harrogate, že už nikdy nesmí vzniknout dojem, že konzervativci ignorují situaci zranitelných členů společnosti. Tímto projevem se podle Sunday Telegraphu pokusil Ian Duncan Smith půl roku poté, co byl zvolen šéfem Konzervativní strany, obnovit atraktivitu své strany. Hovořil na konferenci o svém obrácení, když navštívil Easterhouse, jedno z největších dělnických sídlišť v Evropě s velkými sociálními problémy.

"Nejde o to, že bychom se snažili získávat na takovýchto sídlištích pro naši stranu hlasy," uvedl Duncan Smith. "Jde o to, že prostě nesmíme být stranou, která kolem takovýchto sídlišť jenom jezdí po dálnicích."

25. 3. 2002
Kdysi tolik vyhledávaný Mladý svět, který v dobách informační nouze znamenal přece jen jakýsi ostrůvek odlišnosti, zřejmě definitivně skončil. Změna vydavatele s sebou přinesla - jak jinak - i změnu grafické a obsahové podoby časopisu, který již léta skomírá v záplavě nejrůznějších periodik. Nový vydavatel se zřejmě rozhodl konkurovat na malém trhu tím, že si jemně řečeno vypůjčil podobu mnohem úspěšnějšího titulu, kterým je v tomto případě jeden zpravodajský časopis.
Fotogalerie
25. 3. 2002
V sobotu 23. 3. 2002 se v Praze sešla necelá tisícovka stoupenců Hnutí Pro život v pražských ulicích, "aby upozornili na přetrvávající socialistickou potratovou legislativu". Ve 14 hodin vyšlo z Týnského chrámu vyšlo procesí v čele s matkami a dětmi v kočárcích. Mítinku se pokoušely zúčastnit jak na Staroměstském náměstí, tak na Václavském náměstí dvacetihlavé skupinky anarcho-feministické Skupiny 8. března a Skupina revoluční mládeže REVO spolu se Socialistickou alternativou žen. Revoluční mládež se snažila místy hravou, místy sarkastickou formou sdělit svým odpůrcům svůj názor, že středověká morálka je v 21. století anachronismem či pokrytectvím.

Sobotní akce měla zajímavou mezihru: když byly anarchistky vypuzeny ze Staroměstského náměstí, přesunuly se na Václavské náměstí a tam čekaly na odpůrce potratů. Stály na chodníku, najednou přijela čtyři policejní auta a sebrala čtyři osoby, každé auto jednu. Jedné anarchistce bylo sděleno obvinění za útok na veřejného činitele.

25. 3. 2002

Níže publikovaný článek Jaroslava Vintrycha o problémech s neprofesionálním jednáním zaměstnanců základní školy v Kralupech jsme původně omylem publikovali pod jménem jiného autora. Oběma se omlouváme. Jan Čulík

22. 3. 2002
Můj syn Pavel navštěvuje ZŠ Třebízského v Kralupech n/Vlt., pátý ročník. Protože je bezproblémový typ, neměl doposud žádné problémy s třídní učitelkou Mgr. Foučkovou. Tato situace platila až do minulého týdne. Tehdy se stalo, že si pohmoždil prst a ten přes noc otekl do takové podoby, že bylo nutné ráno vyhledat lékařské vyšetření. Lékař zafixoval prst na dlahu a celou pravou ruku nechal zavázat obvazem. Doporučení bylo vynechat jakékoli namáhání pohybem, zvláště psaním. Návštěvu zdravotního zařízení potvrdil svým razítkem, podpisem i datumovkou.

Manželka konzultovala se školou, zda bude dostatečné zapsat tuto informaci pro třídní učitelku Foučkovou do žákovské knížky, protože ta nebyla daný den telefonicky zastižitelná. Osobně jsem zapsal toto sdělení synovi do žákovské knížky a bral celou záležitost za vyřízenou.

22. 3. 2002
Jednoho dne jsem se naštval a po šesti letech opustil Českou spořitelnu. Stal jsem se klientem ČSOB. Zařízení účtu trvalo půl hodiny a po dvou týdnech došlo i na platební kartu. Ve stejné době se na účtu objevilo i 2170 korun.

V pátek a deset minut dvanáct v Praze u pobočky v Thámově ulici přistupuji k bankomatu. Chlapík přede mnou opouští skleněné předsálí pobočky s kyselým výrazem. Na obrazovce bankomatu ještě stihnu zaznamenat - "Omlouváme se za způsobené problémy." Uvidíme. Zadávám úkol. Je pátek a chci tisícovku. Zadávám výběr. Výsledek? "Omlouváme se za způsobené problémy." Peníze nemám. Slečna v pořadí za mnou ovšem peníze dostává. A s ní tři další lidé. Stavím se proto znovu k mašině.

22. 3. 2002
Nedávná debata v Lidových noviných na téma Islám a demokracie nezačala dobře. Na první úskalí narazila už ve formulaci svého rámce. Spojení slov Islám a demokracie s kontextem války v Afghánistánu nutně navozuje předpoklad, že Islám nejenže je s demokracií na rozdíl od jiných náboženství nějak na štíru, ale jedná se o ideologii s demokracií srovnatelnou a po srovnání k ní i diametrálně odlišnou. Všichni přispěvatelé hledající styčné body tak byli automaticky zahnáni do defenzívy.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2002 Rada pro vysílání nesplnila rozsudek Městského soudu v Praze Tomáš  Pecina
25. 3. 2002 Diskuse o školství je potřebná, je ale nesystémová   Juliana
25. 3. 2002 Nedůstojný konec starého Mladého světa? Jan  Paul
25. 3. 2002 Jak jsem se dostal proti vůli zřízenců do normálního života Eva  Brožová
25. 3. 2002 Útoky antraxem přece jen pocházely od útočníků z 11. září?   
25. 3. 2002 Šéf britských konzervativců chce, aby jeho strana byla atraktivní pro slabé členy společnosti   
25. 3. 2002 O Thatcherové: Kdy je mlčeti zlato   
25. 3. 2002 Sláva! Thatcherová už bude zticha! Martin D. Brown
25. 3. 2002 "Američané mě mučili," tvrdí americký příslušník Talibánu   
22. 3. 2002 Veselé Velikonoce přeje Parlament Tomáš  Pecina