4. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2002
Pořad, který asi neuvidíte v českých televizích. - V pátek 1. února v 21 hodin se vysílal v televizi BBC v pravidelném pořadu Timewatch, zabývajícím se závažnými historickými událostmi, padesátiminutový dokumentární film o tom, jak v korejské válce v roce 1950 zmatená a nepřipravená americká armáda na ústupu vraždila civilní uprchlíky, prchající směrem k jejím postavením, protože se američtí velitelé obávali, že by mezi uprchlíky mohli být severokorejští vojáci. Film má název ("Zabte je všechny!" - Chování americké armády za korejské války) a jeho internetová verze, spolu s dobovými oficiálními armádními dokumenty, je v angličtině zde. Jde o zločiny, které americká vláda dodnes řádně nepřiznala, neomluvila se za ně a neposkytla postiženým osobám v Jižní Koreji odškodnění. Film obsahoval děsivá svědectví z obou stran: od amerických vojáků i od Korejců, kteří americké masakrování přežili. Tento skandál poprvé odhalili v roce 1999 reportéři tiskové kanceláře Associated Press, a za svou investigativní práci v této věci obdrželi Pullitzerovu cenu. Přinášíme výňatky z pořadu britské televize.

Publikací těchto informací - které jsou po světě známé - nechceme vyvolávat "protiamerické nálady", ani si nemyslíme, že byli američtí vojáci, kteří stříleli do civilistů, nutně "zvířata" (zkuste se na chvíli vcítit do postavení dvacetiletého, špatně vycvičeného chlapce, který má zbraň snad poprvé v ruce, jeho armáda v chaosu ustupuje před ofenzívou Severokorejců, vy se strašně bojíte, že vás usmrtí zakamuflovaní komunisté, a vaši velitelé na vás řvou "Zabíjejte to všechno!" - tito američtí veteráni dodnes mají z těch masakrů noční můry), avšak publikujeme to jako varovný příběh o tom, jak se může začít neprofesionálně a krutě chovat armáda bez dostatečné demokratické kontroly. Vinu nesou bezpochyby tehdejší velitelé.

Sloupek

Od pátku odpoledne publikujeme v BL závažný rozbor návrhu nového správního řádu ČR od Pavla Černého - viz i toto vydání Britských listů. Bude-li tento nezáživný právní dokument v těchto dnech přijat - tento týden má o něm jednat Parlament, velmi razantně a záporně to ovlivní postavení občana vůči úřadům. jde o vážné věci - doporučujeme článek Pavla Černého vaší pozornosti.
Na Fóru BL k němu napsal Zdeněk Krkoška:
"Po přečtení článku jsem si plně uvědomil to, co jsem zatím jen útržkovitě tušil a jen okrajově si potvrzoval:

1. Ke změně k lepšímu nedojde dříve než vypadnou všichni ti, kteří se do politiky nacpali (byť v dobré víře) v 90. létech, v čele se soukmenovci ODS a ČSSD.

2. Ještě dlouho budu muset čekat na generační výměnu politiků a nemám bohužel jistotu, že to při této výměně dopadne lépe.

3. Tu požadovanou změnu úlohy politiků můžeme urychlit tím, že budeme (občané) důrazněji usměrňovat to, co politici dělají. To se ale nemůže podařit, pokud se hlavní problémy nebudou donekonečna probírat v médiích, hlavně pak v těch, které si říkají veřejnoprávní.

4. Dokud se bude ČT a ČR chovat jako komerční médium a místo téměř 24 hodin informací se bude z ČR řinout proud stupidní hudby, která přerušuje i zajímavé mluvené pořady, a v ČT bude k vidění nevkusná zábava a akční filmy, neuvědomí si většina lidí, jak je důležité to, abychom měli vždy právo říkat a dělat věci, které mohou být v rozporu s tím, co stát nebo většina považuje za normální.

Děkuji p. Černému za brilantní shrnutí problému. Vzbudil ve mně chuť také něco dělat proti tomu, aby mě stát a úřednici dostali do svých spárů.

Škoda, že jeho článek se nestane podkladem pro rozsáhlou diskuzi v televizi, rozhlase a novinách.

Miroslav Schwarz, úředník, který nezná zákon
4. 2. 2002
Demonstrace proti zasedání Bezpečnostní rady NATO v Mnichově a budoucímu zasedání NATO v Praze, kterou v sobotu uspořádala Československá anarchistická federace před Kongresovým centrem ("Pakulem") v Praze, proběhla poklidně, bez emocí a výstřelků z jedné či druhé strany. Podle programu se mělo konat jen jedno pouliční divadlo. Zásluhou Miroslava Schwarze z radnice čtvrtého pražského obvodu však účastníci mohli zhlédnout hned dvě představení; těžko určit, které bylo povedenější.
4. 2. 2002
Přinášíme úryvek ze sobotních diskusních pořadů britského rozhlasu, v nichž pozvaní britští politikové a posléze i posluchači reagovali bez výjimky kriticky na nedávný projev amerického prezidenta Bushe o stavu americké Unie, v němž označil Irák, Írán a Severní Koreu za "osu zla".
4. 2. 2002
Podle amerických odborníků na vězeňství neodpovídají podmínky, za nichž jsou zadržováni na Kubě zajatci z Afghánistánu, podmínkám, jaké je nutno dodržovat v amerických trestních věznicích. Avšak je obtížné je porovnávat, protože zadržované osoby na Kubě existují v právním vakuu. Nebyly ani obžalovány z žádných trestných činů, ani se jim nedostalo statutu válečných zajatců. Americká armáda naproti tomu uvedla, že vyšetřuje zajaté osoby, podezřívané z členství Talibánu a organizace al Qaeda, zadržované na Kubě, v souladu s americkými zákony a bez používání narkotik či mučení. Podrobnější informace v angličtině jsou např. zde.
4. 2. 2002
Islandští vědci definovali gen, který vede k dlouhověkosti, (informace v angličtině viz zde). Jde o sekvenci DNA, která poskytuje starým lidem trvalé zdraví. Prý to může vést k tomu, že vědci budou jednou moci vytvořit léky, které prodlužují lidský život. Avšak zároveň konstatoval v neděli večer pořad televize BBC, že američtí vědci už vytvořili substanci, která podstatně snižuje množství volných radikálů v lidském těle, které způsobují stárnutí, a v prvních zkouškách prodloužili prostřednictvím této substance věk červa jménem hlístice na dvojnásobek - nyní začínají provádět tyto zkoušky u myší.
4. 2. 2002
Polemizuji s dnešním sloupkem Zdeňka Krkošky. Nejde jen o ČSSD a ODS. (A to neříkám díky své politické orientaci, ale právě proto, že jsem mnohdy velmi nespokojen nejen se stranou, jíž jsem odbojným a nevítaným členem, ale i s většinou jejich potenciálních povolebních partnerů.) Problém nastal, když se prý kdysi sešla "stará parta" jinak dobrých kamarádů z disentu a jeden z nich prohlásil: "Pánové, to Občanské fórum udržíme ještě několik měsíců, dál už to opravdu nepůjde. Budeme se muset rozhodnout jak dál. Potkala nás ta smůla, že se protivník vzdal bez boje, nevzchopí se nejméně deset let a celonárodní euforie přitom nevydrží dlouho. Musíme zabránit chaosu. Rozdělte se a každý z vás se pokusí své názory realizovat tak, že založíte politické strany, založíte i mediálně podpůrné a finančně podpůrné systémy. Příští volby už nebudeme spojenci, ale protivníci. Je jedno, kdo vyhraje, je ale důležité udržet pohromadě systém."
3. 2. 2002
Protestuji proti stavění formy nad obsah. Obsahu totiž můžeme dát formu. Snaha naplnit formu obsahem musí nutně skončit neúspěchem. Minimálně půjde o zkreslení. Lze to pomocí jednoduché logiky dokázat. ...Co je třeba si ozřejmit, je otázka učitelů. Mezi nimi samotnými je rozšířen dojem (postižení z povolání), že jsou těmi nejchytřejšími a mají právo kohokoliv poučovat. Skutečnost je samozřejmě diametrálně odlišná. Z prosté logické úvahy, ale i ze sociologických výzkumů vyplývá, že průměrná inteligence učitelů se nijak nevymyká všeobecnému průměru.
4. 2. 2002
Co bych měl vůbec dodat k směsici nespojitých výroků pana Petříčka? Jediná dobrá myšlenka v jeho článku je, že při zlepšování školství se musí počítat s tím, jací učitelé jsou. V tom má autor pravdu, a v tom není se mnou v žádném rozporu. Co já obvykle píšu, je to, že k provedení jakékoliv reformy je nutné poskytnout učitelům soustavnou (a platově ohodnocenou) možnost a povinnost dalšího profesního vzdělávání. Budeme se však asi lišit v tom, s kým podniknout první kroky ve zlepšování školy. Zlepšování školy je jako "school improvement" v angličtině odborný termín, a o stavu českého myšlení o vzdělávání svědčí to, že pro to ani český termín nemáme.
4. 2. 2002
Právě jsem shlédl jeden z mnoha dílů "Zločiny metropole: Letní střípky I", který uvádí televizní stanice TV 3. Pokud to nekdo nesleduje, tak vřele doporučuji. Myslím, že budete mít stejně smíšené pocity jako já.
4. 2. 2002
Jak jsme informovali uz v patek, pred par dny byl uspesne oponovan vyzkum sikany na ceskych skolach, viz clanek Antonina Mezery (převzali jsme ho ze serveru http://www.ceskaskola.cz). Na sokujici zaver vyzkumu (41% deti sikanovano) z medii reagovala primo, pokud vim, jen MF Dnes, Vlasta a Prima zaradila ukazku ze vzdelavaciho poradu Detska sikana (natocen na podzim minuleho roku), rozhovor s ministrem skolstvi a s clenkou vyboru Obcanskeho sdruzeni proti sikane ve Zpravodajskem deniku a rozhovor s clenkou vyboru jeste v poradu K veci!
1. 2. 2002
Antonín Mezera
Jak je to se sociálním klimatem v českých školách? Jsou dostatečně bezpečné? Je nějaký rozdíl mezi školami, které rozvíjejí program Zdravá škola, a těmi běžnými? Na takovéto otázky se snažil odpovědět dosud nejrozsáhlejší výzkum tohoto druhu. Jeho výsledky smetly poslední iluze o Komenského české škole jako dílně lidskosti. Zdrcujícím poznatkem nedávno dokončeného výzkumu je zjištění, že jednačtyřicet procent žáků druhého stupně ZŠ je ve třídách nebo ve své škole šikanováno.
4. 2. 2002
Je libovolný den v týdnu, například pátek. Dnes se stalo mnoho zásadních, řekněme tematicky neutrálních, věcí na české politické scéně, mimo ni, stejně jako v zahraničí. Divák, skalní to příznivec Televizních novin na TV Nova, však odchází od obrazovky pro kávu a občerstvení (bude přece "Milionář") s přesvědčením, že se svět musel zbláznit, všechno kolem je samý padouch a "díky Bohu, mámo, aspoň za toho Milionáře". Nova mu úspěšně zdeformovala obraz o světě, jenže on, coby běžný tuctový divák, soused báby Dymákové, není bez jiných zdrojů informací schopen posoudit.
Firmy, sídlící v pokojích hotelu Olšanka
1. 2. 2002
24. října 2001 vydražila společnost Eurotank s.r.o. síť 36 čerpacích stanic Petra. Jediným známým vlastníkem Eurotanku je americká společnost - Chevron Petroleum LCC, se sídlem 16th Street NW, Suite 605, Washington DC. Na první pohled jméno naznačuje, že na trh České republiky vstupuje další silný hráč. Společnost Chevron - Texaco je totiž druhá největší americká ropná společnost. Co nám ale řekne druhý pohled? Při bližším prozkoumání zjistíme podivné skutečnosti. Chevron není Chevron. A to není ještě zdaleka vše.
31. 1. 2002

8. ledna 2002 jsme upozornili, že se ztrácejí esemesky, posílané z mobilních telefonů Eurotelu na některá britská telefonní čísla, přestože telefon Eurotelu avízuje, že byla zpráva v pořádku odeslána (a zřejmě si za to účtuje i poplatek). Když jsme o tom v prvním lednovém týdnu informovali Eurotel, bylo nám sděleno, že Eurotel posílání esemesek do zahraničí nezaručuje. Firma má přirozeně odpovědnost za bezporuchový provoz služby, kterou nabízí a za kterou účtuje peníze, takže prvotní reakce Eurotelu byla neuspokojivá. Po publikaci této zkušenosti v Britských listech nám přislíbil nápravu pracovník Eurotelu Martin Žabka a ve středu 30. 1. jsme od něho obdrželi tento dopis:

Dobry den pane Culiku,

nechal jsem vasi stiznost prosetrit z vice stran, vice nasich oddeleni se podilelo na zkoumani pricin, proto jste na odpoved musel cekat delsi dobu, za coz se vam omlouvam. Nicmene bylo zjisteno, ze na trase CR - UK doslo opravdu k technickym nesrovnalostem, konkretne v signalizaci zprav prichazejicich do UK. Jednalo se jen o malou cast mobilnich telefonnich cisel v UK, proto jsme na nasich infolinkach nezaznamenali zadne vetsi ohlasy na neuspesne doruceni SMS zprav do UK, prestoze jsou nasimi zakazniky hojne vyuzivany. Nicmene tato nesrovnalost je jiz v soucasne chvili odstranena na strane propojovatele nasi site se zahranicim. Chyba nebyla zpusobena spolecnosti Eurotel.

Ve středu večer jsme záležitost vyzkoušeli a zasílání esemesek z telefonů Eurotelu na britské mobilní telefony nyní funguje. Panu Žabkovi děkujeme.

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
4. 2. 2002 Vědci odhalili gen, který způsobuje dlouhověkost   
4. 2. 2002 Britští politikové varují: agresivní vystupování George Bushe je nebezpečné   
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty   
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož
1. 2. 2002 Perlustrace ve vlaku: členové organizace al Qaeda jsou přece všude! Petr H. Neuwirth
1. 2. 2002 Dobrá privatizace? Radek  Bubeník
1. 2. 2002 41 procent žáků českých základních škol je obětí šikanování Antonín  Mezera