4. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2002

O smutných psích očích Pavla Zuny

Je libovolný den v týdnu, například pátek. Dnes se stalo mnoho zásadních, řekněme tematicky neutrálních, věcí na české politické scéně, mimo ni, stejně jako v zahraničí. Divák, skalní to příznivec Televizních novin na TV Nova, však odchází od obrazovky pro kávu a občerstvení (bude přece "Milionář") s přesvědčením, že se svět musel zbláznit, všechno kolem je samý padouch a "díky Bohu, mámo, aspoň za toho Milionáře". Nova mu úspěšně zdeformovala obraz o světě, jenže on, coby běžný tuctový divák, soused báby Dymákové, není bez jiných zdrojů informací schopen posoudit.

Během uplynulých dvaceti minut mu tým redakce zpravodajství naservírovala tolik krve, trestných činů či finančních a jiných podvodů, že se jeho vidění světa muselo neuvěřitelně pokřivit. Zcela určitě si nevzpomene, že se Pavel Zuna před časem v tisku chlubil, jak se mu podařilo snížit poměr krvavého zpravodajství na minimum. To, co však Nova v poslední době předvádí, svědčí o naprostém opaku. Jakoby nestačilo, že útoky na USA předurčily směřování zahraničního zpravodajství na měsíce či snad roky dopředu, Zunův tým stejně jako krajská partnerská studia hledají tragédie, nehody a tekoucí krev všude jinde po světě i u nás. Jen částečně lze akceptovat protiargument, že "dobrá zpráva není zpráva". Kdysi tak omílané tezi "divák si to žádá" doufám už dnes nemůže věřit.

Je opravdu důležitou zprávou, že "v Německu proběhl soud se satanisty... ale naštěstí u nás jsou tito lidé naprostou výjimkou"? Který soudný vedoucí vydání (pro nezasvěcené: člověk, který je odpovědný za skladbu reportáží ten den) dá za sebe reportáže "V Kuvajtu explodovala rafinérie" a "V Mexiku hrozí erupce sopky". Zahraniční zpravodajství má na Nově (kromě primární funkce, informovat co, kde a kdy se událost stala) další, poněkud skrytý, význam: velmi často ukazuje události, ke kterým u nás dojít nemůže, nebo se to alespoň snaží divákům namluvit: "tady možná vybuchne sopka, tady bylo zemětřesení nebo tornádo... ale nebojte se, klidně dál sledujte Novu, nám něco takového nehrozí".

Pravda, Česká televize má na zahraniční zpravodajství (včetně toho vlastního) mnohem více peněz. To však není omluva, a v novinařině už vůbec ne. Ze všech moderátorů TV Nova si jen Reynolds Koranteng umí zachovat profesionální tvář. Uměl to i Zbyněk Merunka se svými pověstnými "oslími můstky" typu "tak to byla běsnící sopka a teď pojďme k nám domů...".

Všichni ostatní současní moderátoři nasadí ty nejdramatičtější obličeje, čemuž by se profesionál měl vyhýbat. Dramatik par excellence je právě Pavel Zuna, jehož "smutné psí oči" nejsou nijak novým pojmenováním. Nejabsurdněji však působí, když takto odmoderuje celé zprávy a rozzáří se až na samý závěr u tzv. "veselé zvířecí tečky". Jakoby tím říkal: "Ale k čertu s tím vším, zapomeňte na to, teď uvidíte opičku v zoo". Jestli má i toto být infotainment (bavení zprávami), těžko odhadnout, kolik diváků bude pobaveno.

V této souvislosti se nabízí poněkud šílená spekulace: čím dramatičtější zprávy (nebo lépe řečeno zdramatizované), tím větší procento diváků vyhledá náležitou oddechovou kompenzaci v podobě seriálů, soutěží a zábavních pořadů.

V posledně jmenovaných s železnou pravidelností účinkují stejní moderátoři zpravodajských relací, kteří o několik minut předtím přinášejí informace o dění u nás i ve světě. Nevím o případech z jiných zemí (nemluvě o Spojených státech, které jsou údajně Železného vzorem), kde by se kult hvězd vytvářel a podporoval tímto způsobem. Zpívajícího nebo tančícího reportéra CNN Petera Arnetta by veřejnost asi "nerozchodila".

Je zajímavé, že kdysi Nově vadila angažovanost Martiny Kociánové v divadle (kvůli tomu odešla do Primy), zatímco šaškování redaktorů a moderátorů ve vlastním pořadu nevadí nikomu. Bohužel, a to je mnohem horší, to pravděpodobně nevadí ani divákům, kteří jsou rádi, že vidí svoji oblíbenou hvězdu... a nečiní rozdíl mezi Silvestrem 2001 a zpravodajskými pořady.

Až se zase rozčílí u zpráv, zpívající Nicol Lenertová jim zaručeně spraví náladu. A tak to bude až na věky, nebo aspoň do roku 2017.

                 
Obsah vydání       4. 2. 2002
4. 2. 2002 Škoda, že se Černého článek nestane podnětem pro diskusi v médiích Zdeněk  Krkoška
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
4. 2. 2002 Britští politikové varují: agresivní vystupování George Bushe je nebezpečné
4. 2. 2002 USA hájí vyšetřování zadržovaných osob v táboře "X" na Kubě
4. 2. 2002 Vědci odhalili gen, který způsobuje dlouhověkost
4. 2. 2002 Polemika s dnešním sloupkem: Kdo může za blbou náladu Štěpán  Kotrba
3. 2. 2002 České školství a utopisté: vyvyšování formy nad obsah Vlastimil  Petříček
4. 2. 2002 Ke školství a k panu Petříčkovi: Kdy diskuse asi není možná Ondřej  Hausenblas
4. 2. 2002 Pozoruhodné způsoby, jak někdy jedná Policie ČR Jiří  Jirout
4. 2. 2002 Kdo zastaví šikanování českých školáků? Vojtěch  Polák
1. 2. 2002 41 procent žáků českých základních škol je obětí šikanování Antonín  Mezera
4. 2. 2002 O smutných psích očích Pavla Zuny Petr  Bokůvka
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr  Pražák
31. 1. 2002 Spojení Eurotelu s Velkou Británií konečně navázáno
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů