13. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 2. 2002
"Parlament samozřejmě dříve nebo později paragrafy, umožňující stíhání za difamaci v ČR zruší, tlak Helsinského výboru amerického Kongresu je příliš velký a příliš mezinárodně vlivný, aby si česká vláda mohla dovolit to ignorovat," napsali jsme v BL dne 21. ledna 2002 a poukázali na to, že k zrušení tohoto paragrafu zřejmě dojde navzdory zuření Václava Klause, který proti nedávné zprávě Helsinského výboru amerického Kongresu, kritizující kriminalizaci názorů v ČR, publikoval hrubě neinformovaný a zavádějící článek (o tom viz zde).

Skupina senátorů v Parlamentu České republiky (Robert Kolář, Ondřej Feber, Petr Fejfar, Jan Hadrava, Soňa Paukrtová, Jan Ruml a Vladimír Schovánek, všichni z Unie svobody) nyní navrhuje zrušení paragrafu 154, odst. 2 trestního zákona (trestný čin pomluva státního orgánu) a paragrafu 206 trestního zákona (trestný čin pomluva). "Právní ochrana proti nactiutrhání je duplicitní a je možná jednak v trestním řízení, jednak v řízení občanskoprávním," konstatuje senátní návrh a pokračuje stejnou argumentací, kterou opakovaně zdůrazňují Britské listy: "V současné době lze zároveň konstatovat, že přibývá případů trestních oznámení či dokonce i trestních stíhání za verbální trestný čin pomluva. (...) Proti trestnosti pomluvy se ozvala řada hlasů ze zahraničí. Pouhé vyhrožování trestním stíháním poškozuje svobodu projevu." - Tuto senátní iniciativu vítáme - pokud by byly oba sporné paragrafy českého trestního zákona zrušeny, přiblížilo by to Českou republiku zavedeným západním demokraciím. V ČR ovšem existuje i celá řada dalších paragrafů, kriminalizujích slovní vyjádření názoru (viz tento článek Tomáše Peciny). Doufáme, že skupina senátorů z Unie svobody se nerozhodla usilovat o zrušení trestního stíhání za pomluvu jen proto, že se tohoto paragrafu pokusil použít premiér Zeman proti týdeníku Respekt, názorově blízkému této straně. Svou nezávislost by prokázali tito senátoři tím, kdyby začali usilovat o zrušení i ostatních paragrafů kriminalizujících názory. - Zdůvodnění, proč chtějí senátoři zrušit par. 154 (2) a paragraf 206 trestního zákona, je zajímavé, a citujeme ho níže v plném znění.

Poznámka TP: Není náhoda, že oba paragrafy, které chtějí senátoři za US zrušit, byly použity v trestním oznámení podaném vládou na týdeník Respekt, jenž je politicky i personálně s Unií propojen (uraženým "veřejným činitelem" měl být ministr Grégr). Podobně nebude náhoda, jestliže proti přijetí novely budou jako jeden muž hlasovat poslanci sociální demokracie. Právě za vlády této strany sáhl státní aparát k masivnímu, od roku 1989 bezprecedentnímu omezování základních občanských práv. Zásluhou vedoucích představitelů ČSSD se v České republice stal pojem "sociálně demokratický" - minimálně v této oblasti - synonymním k pojmu "nedemokratický", "netolerantní" a "populistický".

Poznámka ŠK: Nelze než souhlasit s Tomášem Pecinou v jeho hodnocení - s jedinou připomínkou: že to nebyla vláda, ktará začala "mediální válku bez pravidel", ale sami pro-pravicoví (a to je valná většina) novináři, zděšení z debaklu pravicové politiky, která umožnila poprvé nástup a legalizaci NEKOMUNISTICKÉ levice po "sametovém" převratu. Debaklu pravicové politiky pod "populistickým" heslem "spálené země", ve které se více krade než pracuje. Ve které se zloděj vysmívá okradenému i spravedlnosti a děravý zákon je na jeho straně. Pravdivost toho výroku je ověřitelná statistikou vývoje makroekonomických ukazatelů i krachy bank, kampeliček a fabrik, výsledky bezzubých procesů s největšími tuneláři. Přitom ti, kteří rozkradli tento majetek, zcela určitě nebyli příznivci levice. Příznivci levice nebyli ani ti, kteří si ukradli veřejnoprávní televizní vysílání pro své zájmy... A přitom někteří z nich lhali bez uzardění - viz např. kauza Kavanovo auto. Příznivcem levice není ani Vladimír Železný... To Tomáš Pecina neví, nebo nechce vědět? Kdo je tedy větší a nebezpečnější populista? Mám jiný, prozaičtější důvod návrhu 1/4 koaličních senátorů - obavy z průběhu nadcházející volební kampaně, neboť bulvární charakter většiny mainstreamových médií svádí k používání emocionální negativní argumentace, která se před soudem obhájit nedá a přitom je tak účinná....

Poznámka TP: Děkuji kolegovi Kotrbovi, že tak výstižně demonstroval sociálně demokratické vidění světa: Napsal o nás novinář zaujatý článek? Před soud! Kritizoval brutalitu námi řízené policie? Zatknout! Nejsem si jist, co je větším nebezpečím pro tuto zemi: zda komunisté, kteří v minulosti prokázali, nakolik jsou ochotni respektovat demokratické principy řízení státu, nebo sociální demokraté, kteří sice nikdy diktaturu nenastolili, ale demokratické vládnutí taky viditelně nezvládají. Vidím to na remízu...

Poznámka ŠK na závěr polemiky: Nechávám bez povšimnutí škatulkování mé osoby, neb není hodno inteligence autora poznámky a omlouvá ho pouze nezadržitelná blízkost voleb. Odcituji pouze z diskuzního fóra k tomuto článku čtenáře Patrika Sládečka, neb je to z jeho úst nestranné a přitom pregnantní vyjádření, které překonat lze jen ztěží: "Svoboda projevu nesmí zbavovat novináře odpovědnosti za to, co veřejně publikoval. Odpovědnost za svá slova a činy nese každý občan, není jediný důvod, proč by novináři měli být výjimkou. Trestněprávní odpovědnost sehrává nejen úlohu sankční, ale i preventivní. Jinak by totiž novináři svými různými nepodloženými tvrzeními tuto zemi fakticky řídili a nemyslím si, že je na české mediální scéně takové konkurenční prostředí, aby eliminovalo vliv případných "P.R. - žurnalistických mafií". Nevím, proč by politikové (podobně jako asi kdokoliv) měli snášet lživé pomluvy jen proto, že byl novinář líný opatřit si pro své tvrzení důkazy."

13. 2. 2002
Pentagon se stal v pondělí 11.2. terčem nejostřejší kritiky ohledně civilních obětí od samého začátku afghánské války. Kritikové obviňují americkou armádu, že její speciální jednotky popravovaly a bily muže, neprávem podezřívané z členství v Talibánu či v organizaci al Qaeda a svazovaly jejich ženské příbuzné. Úterní deník Guardian přinesl podrobnosti o dvou případech, kdy Američané na základě chybných zpravodajských údajů zaútočili na protitalibánské jednotky. V úterý také tento list publikoval první část rozsáhlé (na dvě novinové strany velkého formátu) zprávy o nynější situaci v Afghánistánu, pod názvem Afghánci dál umírají, protože bombardování pokračuje. Mrtvé však už nikdo nepočítá. Přinášíme shrnutí informací z obou textů.
13. 2. 2002
Motto:

Jiří Pešek: "Jene, prosím tě, udělej něco, vždyť jsi přece místopředseda Poslanecké sněmovny; jestli se tuto mašinérii peněz nepodaří včas zastavit, tak se tato perla [chrám sv. Michaela Archanděla] stane mucholapkou pro nejhorší druh turistů, které si lze představit!"

Jan Kasal: "Ty nemáš rád lidi!"

Jiří Pešek bojuje neúnavně už celou řadu let za záchranu pražského historického chrámu sv. Michaela Archanděla (nedaleko Staroměstského náměstí), v němž byla v důsledku celé řady neblahých kroků v devadesátých letech instalována bulvární turistická show. Pešek by chtěl chrám proměnit v Evropské centrum starého sakrálního umění. V důsledku neúnavné práce získal pro tento projekt podporu od celé řady politických a kulturních evropských činitelů (jednal v roce 2001 například o věci dvakrát s předsedou Evropské komise Romanem Prodim), získal podporu i z Vatikánu. Nezájem o záchranu tohoto chrámu však, zdá se, projevují někteří činitelé KDU-ČSL a někteří čeští činitelé katolické církve, zejména České biskupské konference (její mluvčí D. Herman a generální sekretář K. Simandl) či ministr kultury Pavel Dostál. Dostál a pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk sice před časem vyjádřili Peškovu úsilí podporu, v poslední době jim však jeho úporná snaha učinit ze znesvěceného chrámu znovu důstojný kulturní stánek spíše jde na nervy.

Pozoruhodné jsou v této souvislosti některé výroky českých politiků na adresu Jiřího Peška, které publikujeme níže a které čtenáře jistě zaujmou.

Kauze vyjádřil mj. podporu i prezident Václav Havel, naopak majitel disneyovského show v chrámu sv. Michaela Archanděla, J. Nowikovsky z Vídně, požaduje od Jiřího Peška odškodné ve výši 106 milionů Kč (v důsledku Peškovy neustávající veřejné kritiky zakázala Národní knihovna, pronajímatel chrámu, Nowikovskému v kostele dále provozovat jeho bulvární multimediální show). Shrnutí celé historie chrámu svatého Michaela Archanděla publikujeme jako samostatné texty v tomto vydání Britských listů. Poprvé jsme se tímto tématem v BL zabývali už v květnu 1998 < A href="http://www.britskelisty.cz/9805/19980511d.html#03" target="_top">zde.

13. 2. 2002
Autor vysvětluje, jak se historicky významný chrám uprostřed Prahy dostal do nynější politováníhodné situace.
13. 2. 2002
Autor shrnuje novější informace k této složité kauze.
13. 2. 2002
Na vnitropolitické scéně byly vyčerpány prakticky všechny prostředky k nápravě situace: deklarace, protesty, soudní návrhy, trestní oznámení, interpelace bývalého ministra kultury, napsal Jiří Pešek Václavu Havlovi v dopise, jímž ho žádá o morální podporu pro projekt Evropského centra starého sakrálního umění v chrámu svatého Michaela Archanděla.
13. 2. 2002

Z nového vědeckého výzkumu vyplývá, informoval rozhlas BBC, že ženy, které odkládají těhotenství až na dobu po třicítce, mají zvýšené riziko rakoviny prsu. Studie 90 000 žen ve Francii, jejíž výsledky byly publikovány v British Journal of Cancer, také dokazuje, že dívky, u nichž začínají měsíčky v období dospívání brzo, také jsou častěji ohroženy rakovinou prsu.

Ve srovnání s ženami, které měly své první dítě ve věku 22 let byla u žen, které porodily první dítě až po 30. roce svého života zvýšená rpavděpodobnost rakoviny prsu o 63 procent. Avšak čím později u mladé dívky začínají měsíčky, tím menší je u ní ve starším věku pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu. Žena, jíž začaly měsíčky až ve věku 15 let, je vystavena jen dvoutřetinovému riziku rakoviny prsu ve starším věku než dívka, u níž měsíčky začaly v jedenácti. To je důležité, neboť za posledních sto let poklesl věk, kdy u žen začínají měsíčky, o dva roky. Studie nezjistila žádnou souvislost mezi rakovinou prsu a spontánními potraty.

13. 2. 2002
Alžírský pilot, jehož Spojené státy označily za jednu z hlavních osob, podezřelých z terorismu, byl včera propuštěn z vězení Belmarsh prison v jihovýchodním Londýně, informace v angličtině jsou mj. zde. Americké úřady obvinily Lotfiho Raissiho, že prý poskytl výcvik některým sebevražedným únoscům letadel loni 11. září. Avšak soudce v londýnském vězení se Raissiho rozhodl podmínečně propustit na kauci, protože - po pětiměsíční vazbě - proti němu nebyla vznesena žádná obžaloba. Spojené státy se vzdaly pokusů o vydání Raissiho, stále však tvrdí, že zůstává podezřelou osobou.
13. 2. 2002
Ze Salt Lake City přišla v úterý zpráva prostřednictvím The Associated Press (v novinách i v televizi), že se v letadle směřujícím do tohoto města olympijských her zvedl ze sedadla muž a odešel na záchod dříve než 30 minut před přistáním. Tím překročil nové předpisy pro letecký provoz do Salt Lake City v době her a byl zatčen.
13. 2. 2002
Tak argumentovala bývalá britská konzervativní premiérka Margaret Thatcherová v článku pro list New York Times, který v úterý přetiskl deník Guardian zde. Thatcherová zdůrazňuje, že po vítězství v Afghánistánu nutno nyní zaútočit na ostatní centra islámského terorismu po světě a na tzv. "teroristické státy", zejména na Irák. Také zastává názor, že se Američané nemají zdržovat v Afghánistánu budováním občanské společnosti, ale přenechat to jiným, a že je pochybné, do jaké míry v tom může Západ uspět.
13. 2. 2002
Jiřina Fuchsová, dlouholetá bojovnice za práva Čechů žijících v USA, zejména za opětovné udělení českého občanství a jejich volební a restituční práva v ČR, navštívila v minulých týdnech Českou republiku hovořila o těchto záležitostech s různými českými politiky. Co zjistila, o tom i napsala.
Jana Masopustová (U2)
11. 2. 2002
Obdržel jsem rozhodnutí magistrátu (tj. U1-U2-U3, viz zde), jímž mi bylo uděleno napomenutí za neúčast při loňském sčítání lidu. Ale nemyslete si, že dámy dokument vytvořily až na základě mé výzvy z minulého čtvrtka - ani nápad! Rozhodnutí, ač bylo podle podacího razítka pošty odesláno v pátek 8. 2., nese datum 6. 2. 2002. Proti rozhodnutí jsem ihned podal odvolání, jehož plné znění je obsahem tohoto článku. Mimo jiné argumentuji tím, že Magistrát nebyl vůbec oprávněn přestupek projednávat, neboť mu to podle zákona nepřísluší.
12. 2. 2002

Integrita sdělovacího prostředku závisí na jeho otevřenosti. O veřejnoprávních médiích se v civilizovaných zemích předpokládá, že nezastávají žádný konkrétní jednotlivý názor ani politické přesvědčení, ale jsou otevřeným stimulátorem veřejné diskuse tak, že konfrontují všechny politické názory, padni komu padni. - To, zdá se, neplatí o stanici ČRo 6 (kterou si česká veřejnost často plete s americkými rozhlasovými stanicemi RFE/RL). Tam je zástupkyní vedení redakce a častou denní vedoucí vydání Olga Kopecká-Valeská, nesmírně pracovitá a pro stanici obětavá osoba, bigotní katolička, která dost dobře nerozumí demokratické diskusi, potřebě kritického dialogu a otevřené debaty.

Cenzurní praxe Olgy Kopecké byla dávno známa ještě v době, kdy škrtala ve skriptech československého vysílání Svobodné Evropy v Mnichově, potlačovala mj. i texty Jiřího Peheho. Ke konci roku 1996 jsme v Britských listech (a také v knize ...jak Češi myslí, Millenium Publishing, Chomutov, 1999, str 261 - 284) (v BL jsou zcenzurované příspěvky např. zde, zde, zde, zde, zde, zde a zde) publikovali celou řadu rozhlasových příspěvků, které Olga Kopecká či její kolegové v českém vysílání Svobodné Evropy potlačili během roku 1994. Jak se nyní dovídáme, potlačování příspěvků, které neodpovídají jejímu ideologickému přesvědčení, se nevzdala Olga Kopecká ani nyní: nedávno znovu odmítla odvysílat jednu přemýšlivou analýzu, která se stavěla kriticky ke katolické církvi. Máme tedy otázku na ředitele Českého rozhlasu a na Radu Českého rozhlasu: Nevěděli jsme, že ČRo 6 zastává ve svém vysílání zájmy pražského arcibiskupství. Je to tak definováno někde ve vysílací licenci tohoto okruhu, že mají být příspěvky, kritické vůči katolické církvi, potlačovány? Podle jakých směrnic reguluje Olga Kopecká, co se na stanici ČRo 6 smí a nesmí odvysílat? Svoboda je nedělitelná. Ředitel ČRo a Rada Českého rozhlasu by si měli uvědomit, že pracují-li na vedoucích místech jejich stanic osoby jako Olga Kopecká, potlačující to, co se nehodí jejich osobnímu politickému či náboženskému přesvědčení, diskredituje to jejich instituce.

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2002 Chrám sv. Michaela Archanděla: Zpráva o duchovně-kulturní genocidě Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Jak se stal chrám sv. Michaela Archanděla domovem pro disneyovskou show Jiří  Pešek
13. 2. 2002 KDU-ČSL nemá zájem: "Já za josefínský konfiskáty nebojuju! Chvátám k Maltézským rytířům!"   
13. 2. 2002 Senátoři Unie svobody chtějí zrušit trestní stíhání za pomluvu   
13. 2. 2002 Bouře ohledně civilních afghánských obětí   
13. 2. 2002 Thatcherová: radikální islám je nový bolševismus   
12. 2. 2002 Olga Kopecká stále cenzuruje Jan  Čulík
12. 2. 2002 Mein Kampf: Kdepak ses tu vzal, Adolfe? Radek  Mokrý
12. 2. 2002 O politice a o nezávislosti Jan  Čulík
12. 2. 2002 Olympiáda: tak už je to tady Eugen  Haičman