28. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2002
V neděli vyšlo najevo, že dva muži, zadržovaní v táboře "X" v zálivu Guantánamo, jsou údajně "normální mladíci" z umírněné pozápadněné muslimské čtvrti v anglickém Tiptonu. Jsou oba obviňováni, že prý patřili k "extremistické" skupině v Tiptonu, avšak místní lidé tvrdí, že tam žádné extremistické skupiny neexistují. S jedním ze zadržovaných Britů, čtyřiadvacetiletým Šafikem Rasulem, hovořili příbuzní ještě 24. prosince 2001. (Kde, jak a podle jakého klíče sbírají Američané zadržované osoby pro tábor "X", jestliže tento člověk byl na svobodě ještě o Vánocích 2001, kdy válka o Afghánistán už údajně skončila?) Sdělili mu, že jeho mladý bratranec zemřel, a požádali ho, aby se vrátil z Pákistánu, kde byl od října na počítačovém kursu. Novinářům v neděli řekli, že "je velmi nepravděpodobné", že by byl vinen, a že odsoudil teroristické útoky z 11. září. Uvedli, že jeho invalidní matka je "šokována a truchlí", že její "pozápadněný" syn je zadržován v táboře v zálivu Guantánamo. Jeden ze Šafikových bratrů přiznal, že je možné, že snad byl Šafikovi "vymyt mozek" - jinou možností je, že v Afghánistánu "pomáhal ženám a dětem". Bratři uvedli, že byl Šafik natolik "pozápadněný", že ani skoro vůbec nechodil do mešity - náboženství ho nezajímalo. Právník rodiny požaduje, aby byl Šafik navrácen do Británie. Takto o záležitosti referoval v neděli ve 22 hodin v první zprávě večerních televizních novin první okruh britské veřejnoprávní televize BBC.
Sloupek

Ke konci výročního semináře pro zahraniční bohemisty loni v září jsme seděli k druhé hodině ráno v jedné olomoucké pivnici, když přišla řeč na vztahy mezi Českou republikou a Západem. Jeden český kolega (který nemluví anglicky, a je tedy odkázán na to, co se dozví z českých sdělovacích prostředků) si začal docela trpce stěžovat na "nesolidní, arogantní přístup" Západu vůči České republice. "Je to zase jak za Mnichova, nebo jako když jsme byli v područí Sovětského svazu," bědoval. "Západ pouze pokrytecky a agresivně prosazuje v České republice své zájmy. Podívej se na Británii. To bylo pláče nad zdí v Ústí nad Labem a teď se Britové zcela nepokrytě dopouštějí rasismu při selekci Romů na ruzyňském letišti."

Je tedy pravda, že ilegální "převýběr" Romů na letišti v Ruzyni je nepřípustnou a šokující praxí, porušující základní právní normy i lidská práva - to, že tato praxe nadále pokračuje, je důsledkem skutečnosti, že o tom nikdo v Británii nepíše: ČR je pro britský tisk příliš vzdálená a bezvýznamná země, v níž se britští novináři neorientují, a hlavně: čeští Romové jsou natolik chaotičtí, že nedokáží zorganizovat silnější protesty. Britská vláda by měla z tohoto opatření vážný problém, kdyby dokázali čeští Romové systematicky proti jejím rasistickým kontrolám demonstrovat, anebo kdyby třeba Emil Ščuka zahájil hladovku. Jak mi řekl jeden britský novinář: "Pro nás je to zpráva teprve, kdyby se ukázalo, že někdo proti tomu protestuje."

Ale v této souvislosti mi jde o něco trochu jiného. Kolega v Olomouci nerozuměl, zdá se mi, jedné zásadní věci. Neexistuje nic tak jednolitého jako "Británie", či "Spojené státy". Ti, kdo protestovali proti zdi v Ústí, to přece nebyla tatáž "Británie", která zavedla protiromské kontroly na ruzyňském letišti. Proti zdi v Ústí protestovala zejména britská organizace Amnesty International, protiromské kontroly na ruzyňském letišti zavedla britská vláda - Amnesty International pak protestovala i proti nim. Britská společnost je pluralitní a skládá se z nesčíslného množství zájmů, které spolu často kolidují a nemají spolu vůbec nic společného.

Docela zajímavě to myslím vyjádřil rusista John Dunn, můj britský kolega a šéf na Glasgow University. Seděli jsme minulý týden v Glasgowě v univerzitním klubu a hovořili jsme mimo jiné i o trestním stíhání za názory ("Ano," konstatoval John Dunn, "v mnoha postkomunistických zemích to dodneška přežívá") a o postojích Helsinského výboru amerického Kongresu k tomuto problému. John Dunn pak definoval jednu věc velmi přesně: "Hlavním rozdílem mezi postkomunistickými zeměmi a společnostmi s rozvinutou občanskou společností je to, že v občanské společnosti existují mezi jednotlivými zájmovými skupinami, organizacemi a činnostmi neprodyšné hranice. Různé instituce, podniky či činnosti nemají spolu navzájem nic společného." John Dunn to rozvinul minulý čtvrtek, v přednášce o likvidaci ruské televizní stanice NTV, k níž došlo v minulých dnech: "Literatura nemívá v západních zemích nic společného s politikou, jednotlivá politická seskupení nejsou navzájem propojena, instituce jsou navzájem samostatné. V Rusku je tomu od středověku opačně: všechny činnosti ve společnosti byly odedávna považovány za součást téže společenské struktury. Tento historický postoj prohloubila komunistická totalita: cokoliv se dělo za komunismu, bylo to všechno taky součástí téhož jediného systému. To existuje dodneška. Pád ruské televizní společnosti NTV má novinářské, politické, podnikatelské i mafiánské rysy. Všechno je v něm spojeno se vším. Ukazuje to, že se ruská společnost z monolitního způsobu života, v němž je všechno navzájem provázáno, dosud neosvobodila."

Od loňského 11. září propadly některé kruhy i ve Spojených státech do určité míry tomuto - v podstatě ruskému - pokušení likvidovat pluralitu názorů a nezávislost institucí, normálně charakteristickou pro západní demokratickou společnost, a "postavit se proti terorismu" nacionalisticky "do jednoho šiku". Naštěstí však tato "jednota" v americké společnosti nefunguje tak spolehlivě jako v postkomunistických zemích: mnohé americké noviny například kritizovaly totalitní tendence prezidenta Bushe zavádět kontroverzní vojenské tribunály. Velmi zajímavý je v tomto smyslu i postoj Helsinského výboru amerického Kongresu: ten například otevřeně kritizoval americkou vládu, že potlačila ve své oficiální zprávě údaje o porušování lidských práv v Kazachstánu jen proto, protože Bush potřebujoval pro válku v Afghánistánu Kazachstán jako spojence. Pozoruhodná ukázka pluralitního kritického myšlení v době, kdy si mnozí myslí, že Spojené státy jsou "v jednom šiku".

Jestliže si tedy snad někteří čtenáři myslí, že si Britské listy protiřečí, pokud kritizují protipluralitní tendence ve Spojených státech a jedním dechem zároveň citují americkou kritiku totalitních tendencí v České republice, je to zdá se nám hlavně nepochopení toho, jak západní plualitní společnosti fungují. Neexistuje jediná "Amerika" či "Británie" či "Německo", které by hovořily jednotným hlasem. Západní společnosti nevystupují jako jednolitý, monolitní, totalitní celek, ale jsou souborem na sobě často se navzájem ostře kritizujících nezávislých aktivit a společenských skupin, mezi nimiž jsou neprodyšné hranice.Tam, kde dojde v západních společnostech k porušení tohoto principu (nacionalismus v USA po 11.září, skandál firmy Enron) jde o patologický vývoj, který bude korigován.

A závěrem ještě jedna drobnost, která je možná pro některé čtenáře obtížněji postřehnutelná, plně se však váže k existenci pluralismu v západních občanských společnostech. Editor Britských listů ani žádné konkrétní politické názory nemá a ani je svými příspěvky nevyjadřuje: systematicky se ovšem zaměřuje na to, aby informace, které Britské listy publikují, podvracely v zájmu demokratické diskuse zakonzervované, stereotypní, konvenční a falešné pojetí skutečnosti a stimulací debaty se tak lidem podařilo přiblížit se trochu blíž ke skutečnosti, přestože je skutečnost nedokonalým lidským intelektem ve své složitosti nepoznatelná. To, že různé zajímavé nebo podnětné názory v Britských listech publikujeme, přece neznamená, že je nutně zastáváme! Je to jako v těch anglosaských školách, kde se pořádají debatní kluby, v nichž studenti zkusmo, jen tak pro cvik z diskuse, přijímají v debatě jednou ten a podruhé opačný názor, aby se zjistilo, která myšlenka je nosná. Je to rozdíl mezi pluralitním a "náboženským" přístupem ke skutečnosti - "náboženským" máme na mysli ten stav mysli, kdy se od jednotlivce očekává, aby se "manifestačně" přihlásil ke konvenčnímu většinovému názoru a "dal tím najevo, kde stojí". To je ale, odpusťte, postoj odvozený z ruského absolutismu. V západním pluralitních společnostech to tak nefunguje.

28. 1. 2002

Týdeník Observer zjistil, že britskými mešitami koluje brutální videozáznam, na němž jsou popravováni a mučeni "bezvěrci". Využívá se ho prý pro rekrutovací účely pro organizaci al Qaeda. Videozáznam byl prý propašován do Británie nedlouho před útoky z 11. září. Vydala ho Salafist Group for Preaching and War, extremistická alžírská organizace, která podporuje bin Ladena. Tato organizace je považována za jednu z nejaktivnější a z nejbrutálnějších v Alžírsku. Její sympatizanti po 11. září brutální video šířili v Londýně. Týdeník Observer zjistil, že se některá tato videa prodávala mezi věřícími v mešitě ve Finsbury Park v severním Londýně. Reportéři listu jich koupili několik za 10 liber (cca 500 Kč) za kus. Dva Britové, podezřívaní z členství organizace al Qaeda, se účastnili bohoslužeb ve Finsbury Parku. Jeden z nich, Richard Reid, se pokusil vyhodit do povětří letadlo, a Feroze Abbasiho, bývalého studenta z Croydonu, chytili Američané v Afghánistánu. List konstatuje, že to zřejmě povede k tlaku, aby Británie začala rázněji zasahovat proti extremistickým muslimským organizacím, které jsou činné v této zemi. Podrobnosti v angličtině jsou zde.

28. 1. 2002
"Velkou otázkou pro jednadvacáté století je, zda věk globální provázanosti bude pro svět dobrou či špatnou věcí. Odpověď závisí na tom, zda bohaté národy dokáží efektivně pomoci chudým a zmenšit břemena moderního světa, a také na tom, zda dokáží chudé státy realizovat změny, které v nich umožní pokrok, a zda dokážeme být navzájem za sebe odpovědni. Dojde ke katastrofě, pokud se do čela chudých lidí tohoto světa postaví osoby jako Osama bin Laden, kteří se domnívají, že je zachrání likvidace Západu. A katastrofou bude i to, jestliže v bohatých národech převládne krátkozraké sobectví a bohaté národy propadnou iluzi, že si budou moci navždy uzurpovat to, co odpírají jiným." Takto argumentoval v sobotu v deníku Guardian v článku, převzatém z listu Los Angeles Times, bývalý americký prezident Bill Clinton. Jeho argumentaci shrnujeme.

28. 1. 2002
Týdeník Reflex publikoval ve čtvrtek 24. 1. rozhovor s Milanem Uhdem. Je to zajímavá ukázka toho, jak se stoupenec určité politické strany (Uhde obdivuje Václava Klause) - snží zdůrazněním určitých nesporných skutečností a potlačením jiných - argumentačně před volbami té straně prospět. Je velkým zklamáním, že v boji o politickou moc opustili po roce 1989 čeští intelektuálové (Uhde je autorem četných divadelních her) postoj nezávislého pozorovatele a stali se lobbisty za různé konkrétní politické kauzy. Uhdeho výroky jsou zajímavé, protože lze na nich dokázat, jak se zamlčováním určitých skutečností snaží tento obdivovatel Václava Klause prospět jeho ODS. (Navzdory Uhdeho někdejšímu odhodu z ODS do US je zjevné, viz např. zmiňovaný nejnovější rozhovor v Reflexu, že Uhde Klause a jeho "filozofii" obdivuje.) Skutečnost je ovšem jiná, složitější, než jak ji dokáží vnímat Uhde či Klaus.
28. 1. 2002
Jako nůž máslem prošel kontroverzní návrh shromažďovacího zákona hlasováním v prvním čtení ve Sněmovně a směřuje do čtení druhého. Je kuriózní, že i kdyby byl schválen v podobě, jak ho ministerstvo vnitra navrhlo, nestane se tím, čím být měl: "kladivem na demonstranty", pomstou za násilné demonstrace proti finančním institucím v září 2000 a předpisem, který pro shromažďování fakticky obnoví povolovací režim.
28. 1. 2002
Při prezentaci rozhovoru s Cyrilem Svobodou nepředvedly Lidové noviny nic překvapivého či nového. Na titulní stranu sobotního vydání jako upoutávku na rozhovor Renaty Kalenské s tímto politikem umístily titulek, který záměrně zkresluje to, co Cyril Svoboda novinám řekl. A který ve svém dopadu může politika, který rozhovor poskytl, poškodit. Nedávno se jim něco podobného přihodilo v rozhovoru s Petrem Pithartem. Na tomto novém případu je však dobře patrná metoda práce, jejíž cílem není veřejnost informovat, ale vyprodukovat (a to zřejmě takřka za jakoukoli cenu) artikl, který noviny dobře prodá. Výsledkem je virtuální realita i u žánru, jakým je rozhovor. Vyčítáme-li českým politikům přílišnou soustředěnost na osobní spory, musíme si i všímat, jak usilovně tuto atmosféru pomáhají vytvářet česká média.
28. 1. 2002
Ročně umírá nyní předčasně na obezitu ve Velké Británii 30 000 lidí. Obezita se stává v Británii nejzávažnějším zdravotním problémem současnosti. Podle konzervativních odhadů stojí obezita britskou ekonomiku zhruba 2 miliardy liber ročně. Pomalu nyní o této závažné věci vzniká veřejná debata. Minulý týden uspořádal k tomuto problému britský státní National Audit Office dvoudenní konferenci. Před Vánocemi varovalo americké ministerstvo zdravotnictví, že 60 procent Američanů je nyní buď obtloustlých anebo přímo obézních. Američané se v současnosti "přímo usmrcují" systematickou konzumací "junk food" - nekvalitních potravin, jako jsou hamburgery. V Británii je 20 procent dospělých a 13 procent dětí nyní obézních - tento počet se za posledních dvacet let ztrojnásobil. Komentátor Will Hutton argumentoval v neděli v týdeníku Observer, že nynější rychlý růst obezity v západních zemích je důsledkem nepřirozených společenských poměrů.
28. 1. 2002
Většina lékařů získává informace o lécích od farmaceutického průmyslu. V Kanadě vydává tento průmysl ročně asi 1.35 miliardy dolarů (v USA 15.7 miliard dolarů v r. 2000) na informování lékařů - jinými slovy na cílenou reklamu. V Kanadě to vychází na více $20,000 ročně na jednoho lékaře. Obrovský komerční tlak farmaceutických společností vyvolává v Kanadě značnou veřejnou diskusi o tom, jak nejlépe tomuto tlaku čelit. Jakpak tatáž situace asi vypadá v České republice? Jak se tam zamezuje nepřípustnému tlaku farmaceutických společností, napadají čtenáře otázky nad tímto textem, který pro Britské listy připravil Miloš Kaláb.
28. 1. 2002
S cílem ukončit spekulace o možné reakci na údajnou nabídku MEF/CET 21 uvedla společnost CME, že kromě informací z tisku žádnou nabídku od žádného účastníků tiskové konference z minulého úterý neobdržela. V pátek 27. ledna večer však byl CME doručen dopis s žádostí o schůzku k jednání o zastavení exekuce na Železného majetek. Dopis neobsahuje jakoukoliv nabídku. V rozporu se závěrečným výrokem amsterodamského arbitrážního tribunálu z 9. února 2001 tedy zůstává Železného dluh vůči CME již téměř rok neuhrazen. Podle CME však Železný ani přes svá veřejně učiněná prohlášení nikdy nehodlal své závazky dodržet. Neučiněná nabídka je toho dalším důkazem.
8. 1. 2002

Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

Dobry den,

poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

S pozdravem

Martin Zabka

Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
28. 1. 2002 Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"   
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?   
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
28. 1. 2002 Obezita: je rostoucí tloušťka obyvatel západních zemí důsledkem nepřirozených životních podmínek?   
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Lidové noviny provedly Cyrilu Svobodovi sprosťárnu Pavel  Kumpán
28. 1. 2002 Občanská společnost je strukturována neprodyšnými hranicemi Jan  Čulík
25. 1. 2002 Američtí politikové: Češi potlačují svobodu projevu   
25. 1. 2002 Jsou české banky dražší než americké? Radek  Mokrý