úterý 8. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • Jugoslávie: Blíží se přece jen dohoda? Podnikání v ČR:
  • Kdy bude zvykem v ČR platit vlastní dluhy? (Eduard Vašátko) Jak lze také přijít o zaměstnání:
  • Politika ostrých loktů v sokolovské uhelně (Petr Vařeka) Bankovnictví:
  • České banky účtují poplatky za služby, které jsou jinde zadarmo (Vít Novotný) Škoda Plzeň:
  • Standstill agreement (Ivan Hoffman, Český rozhlas) Ústí nad Labem:
  • O Matiční rozhodováno pod nátlakem? (František Roček) Čeští novináři a železnice:
  • Zveřejněte, jak je tomu s úplatky (Nezávislí) ČR a válka v Jugoslávii:
  • O válce a mudrcích (Marcel Novotný) Válka v Jugoslávii:
  • Otázky a poznámky, ale zdaleka ještě ne bilance (Jaroslav Teplý)
  • Srbové jsou obětmi pokrytectví Západu (Miloš Kaláb)
  • Válka o Kosovo: Salónní generálové v tisku (Guardian)
  • Kosovo: A co dál? (Dalibor Žůrek) Ekologie v ČR:
  • Staz je vyšetřována policií (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Kdy bude zvykem v ČR platit vlastní dluhy?

    Eduard Vašátko

    Dnešního dne jsem ztratil další dvě hodiny u televize sledováním nesmyslných řečí našich politiků. Vím, že je to k ničemu a stejně se člověk neubrání sledovat jednotlivá představení, které nám naši vládní i opoziční komedianti pravidelně předvádějí. S vážnou tváří každý týden tito lidé předstupují před národ, aby jej s ustaraným výrazem ujišťovali o  obecných pravdách a o tom, že jedině díky jim a jejich politické straně se dosud země točí a slunce svítí. Nevím, zda si ještě někdo vzpomene na po letech stále pravdivější divadelní hru našeho největšího prognostika Milana Uhdeho "Král Vávra". Těm mladším, co neznají i těm co již zapomněli vřele doporučuji osvěžení paměti. Pokud vím, vyšlo i tiskem.

    Jenže komedie pomalu končí a  začíná jít do tuhého. Podniky přestávají vyplácet mzdy a  na všech stranách se zřeteně projevují známky hlubokého úpadku. Příznivé statistiky a  uklidňující předpovědi principála našeho politického cirkusu na tom nic nezmění. Skutečnost je bohužel trochu jiná.

    Nejsem profesí ekonom, ale podnikatel.Takže z  nouze i ekonom. Nemusím číst noviny, abych viděl, že všude v průmyslu, ve stavebnictví i v zemědělství chybí peníze. Někde jsem četl, že t.zv. prvotní platební neschopnost činí v našem hospodářství asi 60 miliard Kč. Jenže už nikdo patrně nespočítá, kolik činí t.zv. druhotná platební neschopnost, která je tou prvotní vyvolaná a kolik zdravých a za normálních podmínek prosperujících firem se každoročně ( a stále častěji a více) dostává do problémů tím, že za svoji práci nedostává zaplaceno. Pro velkou část malých či středních firem může být nezaplacená větší zakázka katastrofou, která je přivede ke krachu. Zvláště, pokud mají bankovní úvěr. Vždyť ještě před rokem byly tyto úvěry poskytovány s 15 - 18 % zúročením. A jenom málokterá firma může v souč. době počítat se ziskem, který by umožňoval takový úvěr splácet i v případě, že má všechny tržby v pořádku splacené. Když vám k tomu ještě každý třetí či čtvrtý zákazník nezaplatí, případně když vám vypadne větší zákazník s milionovou částkou, jste před úpadkem během několika měsíců.

    To nejsou teorie našich ministrů. To je holá realita, kterou nelze předejít žádným opatřením. Císařské rady o vybírání záloh předem či o  platbách za materiál může rozdávat jenom člověk, který vůbec neví, co to je konkurence a jak to dnes např. ve stavebnictví vypadá. Nejlepší na  tom je ovšem skutečnost, že hlavní příčinu všichni potentáti znají už pěkných pár let - špatná legislativa, nesmírně dlouhé lhůty u soudů a celková nevymahatelnost práva. Kdykoliv poslouchám v TV nebo v rozhlase, jak o tom zase některý papaláš rozšafně hovoří a diskutuje, jak jeho politická strana by s tím něco udělala, kdyby ovšem nebyly ty druhé, zlé a nepřející, nebo o  tom, že do kompetence soudů oni nemohou mluvit, otvírá se mě kudla v  kapse. Kdo jiný může mluvit do zákonů než ti, kteří je dělají, kdo jiný může řešit dlouhé soudní lhůty a vymáhání pohledávek než ti, kdo to mají tak říkajíc v referátu.

    Je levné říkat, že nedělají nic. Naopak, jsem pevně přesvědčen, že dělají všechno co mohou. V  tom to totiž je - i kdyby se rozkrájeli, nezmohou totiž nic, protože špatný od základů je prostě celý systém. Nemohu naroubovat jakékoliv smysluplné opatření na  shnilou podnož starých komunistických zákonů a  vyhlášek a hlavně, nemohu se pohnout z místa v situaci, kdy skoro celý národ zapomněl na to, co je to morálka a etika v podnikání i v celém občanském životě. To je také důvod, proč v  parlamentních volbách vždy pohořely politické strany, které si vytkly do programu jako hlavní cíle právě tyto atributy. Morálka a právo! Vzpomínáte na  Alenu Hromádkovou, na Josefa Kudláčka - ještě teď se jim většina lidí směje. A podívejte se, kolik lidí je proti bombardování v Kosovu. To je také o  morálce - špatný je důsledek, příčiny mě nezajímají. Jenže v tom je to. Dokud lidi nebudou mít pevně zafixováno přesvědčení, že lhát a podvádět se nemá, že se nesmí krást a vraždit,za dluhy se musí platit, že si nesmím brát věci které mi nepatří - a že když to udělám, tak dostanu rychle, ale opravdu rychle přes prsty a příště už žádnou příležitost - tak se nic nezmění ani za  sto let.

    Nejsem žádný snílek ani moralista, jsem podnikatel a proto chci vědět od odpovědných státních činitelů, poslanců, senátorů a  od vlády, kterou jsem, ač velmi nerad, prostřednictvím opoziční smlouvy volil - jak dlouho bude ještě trvat, než bude v Čechách zvykem platit své dluhy ? A co proti tomu a hlavně kdy s tím bude vláda, resp. stát něco dělat ?

    V minulém týdnu byly plné noviny a TV, že dělníci v ČKD nedostali výplaty. Ale tenhle stav přece důvěrně zná většina menších podnikatelů, kteří nikdy nevědí, jestli budou schopni zaplatit své lidí příští měsíc. Ne proto, že jsou neschopní, ale proto, že nikdy nevědí, zda jim zákazník skutečně zaplatí. A proč po nás tedy stát chce, abychom platili daně, když není schopen zaručit ani ty nejzákladnější funkce, které by nám měli umožnit, abychom si na ty daně vydělali ?

    To není chyba nějaké konkrétní politické strany. Tady prostě od začátku chybí politická vůle. Situace je podle mého soudu taková, že všichni odpovědní činitelé moc dobře vědí, že kdyby začali skutečně jednat, rozsype se jim státní rozpočet jako domeček z  karet. Jediná cesta, jak udělat pořádek je totiž na opačném konci - ne u neplatičů, ale u státu a zákonů. Jestliže stát uzákoní, že se budou daně platit jenom ze skutečně zaplacených peněz, pak velmi rychle zjistí, že se daňové příjmy podstatně zmenší. Stát totiž své problémy nakládá na záda podnikatelů a dělá, že se ho to netýká. Své daně vybírá i  z dluhů, z peněz, které podnikatel nikdy nedostal a je mu vcelku jedno, jestli je je někdy dostane.

    Vlastně - ani to mu není jedno, protože právě včera jsem se dozvěděl nádherný výklad MF k  výběru DPH. Totiž - pokud není zaplacena pohledávka podnikateli ani během 3 let, bez ohledu na  to, zda a jak ji vymáhá, je povinen státu doplatit z  takové pohledávky zpětně DPH, protože je vlastně koncovým odběratelem. No není to vynikající nápad ? Jak můžeme chtít morálku a etiku od podnikatelů, když jim jde stát s takovou sprosťárnou příkladem. Neříkám, že to nemá logiku. Je to vlastně pravda a pokud bych seděl tři roky v klidu a nestaral se o to, zda své peníze dostanu nebo ne, byl bych správně potrestán za nečinnost. Ale tohle není přece chyba podnikatele - to je chyba státu, který prostě není schopen zajistit podmínky k podnikání, přes všechny ty nesmyslné řeči o podpoře, kterou tomu věnuje. A aby to dovršil, trestá za svou vlastní nemohoucnost ty, kteří ho svými daněmi platí.

    Ačkoliv - když tak o tom přemýšlím, i v tom má pravdu, je to přece naše chyba, že jsme tyto lidi zvolili, dobře nám tak. Jenže koho mám vlastně volit, když jsou všichni stejní ? Je úplně jedno, jaká partaj je právě u vesla, žádná z těch, která je dnes v  parlamentu není důvěryhodná a jediným cílem těch nejsilnějších je snaha, znemožnit každé nové straně, aby se tam mohla dostat a ohrozit jejích monopol.

    Je jasné, že tyto vnitřní dluhy budou narůstat a  jestliže se tomu brzy neudělá přítrž, skončí to absolutním krachem hospodářství. Malé a střední podniky postupně zahynou, protože z daňového hlediska budou sice aktivní a ziskové, ve skutečnosti však nebudou mít z čeho další podnikání financovat. To znamená ani vlastní technický rozvoj, aplikovaný výzkum a inovace. A to znamená totální kolaps. Velké podniky to nevytrhnou a postupně upadneme do stále většího marasmu. Leda že bychom žili v období druhého NEPu a celá věc byla dávno dopředu naplánovaná. V  určitou chvíli se pak řekne "soudruzi dost." A šmytec. Ostatně - jak to tenkrát dopadlo s tzv. "nepmany " ?

    Smysl celé této zmatené úvahy je myslím asi v tom: Prosím vás všechny, kteří máte nějakou možnost, přestaňte už konečně pustě žvanit o tom, co se všechno musí a co je třeba a skutečně udělejte alespoň ty základní změny v daňových zákonech. Daně jen ze zaplacených peněz, tak, jak je to u fyzických osob v jednoduchém účetnictví. Nic jiného není třeba měnit, státní aparát si ten zbytek velice rychle vyřídí a projedná sám, jinak nebude mít ani na mzdy státních úředníků.

    Vím, že reakce bude spontánní a jistě se dozvím, jak to všechno nejde, že by to nebylo systémové řešení a Evropská unie a já nevím co ještě. Určitě je to pravda. Ale naše situace také není systémová, naše zákony nejsou standardní a nežijeme v  růžové zahradě. A jestli se to rychle nezmění, za několik měsíců či let to už nebude možné.

    Eduard Vašátko



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|