22. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 1. 2002

Četka analytická: o významu NATO

Pozoruhodně naivní, povrchní a vůči Spojeným státům úslužný článek o "významu NATO" publikoval v úterý ráno v ČTK Karel Barták zde. Na textu je pozoruhodné, jak autor neumí záležitost vůbec hodnotit z nezávislého hlediska, nemá přístup k nezávislým zdrojům a prostě jen nekriticky opisuje, cokoliv, co mu napovídají vysocí státní úředníci.

Pražský summit se má zabývat účelností a smyslem NATO

BRUSEL 22. ledna (zpravodaj ČTK Karel Barták) - Teroristický útok proti Spojeným státům 11. září vedl k tomu, že Severoatlantická aliance poprvé ve své 52leté historii vyvolala článek pět Washingtonské smlouvy o vzájemné pomoci. Evropa se přihlásila, že chce přijít na pomoc napadené Americe - ve všech scénářích tomu bylo vždy naopak. Jenže Amerika nabízenou pomocnou ruku odmítla.

Udělala to nikoli proto, že by pohrdala spojenci, ale proto, že jí prostě neměli co nabídnout. V plném světle se ukázala propast, na kterou se poukazovalo už po válce o Kosovo a která inspirovala jak novou strategickou koncepci, tak Iniciativu k obranným schopnostem (DCI) schválené v roce 1999 na summitu ve Washingtonu. Oba dokumenty zůstaly dosud do značné míry zbožným přáním.

Šok z 11. září by podle vysokých úředníků a diplomatů v sídle aliance měl zapůsobit tak silně, aby listopadový summit NATO v Praze skutečně odpověděl na nové výzvy. Zejména má dát rozhodující impuls evropským zemím, aby urychlily vojenské reformy a rozhodly se jednoznačně pro specializaci. "Jinak se může stát," varoval nejmenovaný vysoký činitel NATO, "že se z aliance stane jen prázdná skořápka, jejíž prospěch bude pochybný a budoucnost tudíž nejistá".

"Většina ozbrojených sil evropských zemí je dnes neudržitelná. Mentalita plynoucí z nových potřeb a poslání se ještě neprosadila," řekl ČTK Christopher Donnelly, poradce generálního tajemníka NATO. "Přitom se ví, že nehrozí třetí světová válka, nečeká se útok z východu nebo ze západu; na českém území se zaručeně bojovat nebude. Bude to daleko - třeba v Afghánistánu. Proto musejí země vyvíjet síly, které jsou rychle rozmístitelné a použitelné, tudíž drahé."

Aby se to stalo, budou se spojenci muset vzájemně dohodnout na specializaci - což nelze provést jinak než v rámci nějaké pevné struktury, ať už jí bude NATO nebo třeba Evropská unie, soudí Donnelly. "Musíme přijmout skutečnost, že malá země s omezeným rozpočtem si už nemůže dovolit vyvážené ozbrojené síly. Nemůže dělat všechno. Musíme najít řešení - aliance musí být kolektivně schopna generovat účinné vojenské a bezpečnostní síly; jednotlivé země už to samy nezvládnou."

Totéž si myslí český velvyslanec při NATO Karel Kovanda. "Klíčová otázka je, jak mít k dispozici všechno, co potřebuji, aniž bych musel všechno, co potřebuji, koupit." Specializaci mezi evropskými zeměmi považuje za klíčovou, nevyhnutelnou a naléhavou. Ačkoli se hodně mluvilo, "nikdy se v této věci nic nedělalo".

Na stolech plánovačů NATO se objevily první náznaky, nápad společně budovat velká dopravní letadla, sdílet náklady na některé námořní síly a podobně. Podle Donnellyho je však třeba jít mnohem dál, po skutečnou integraci. Za zásadní požadavek považuje, aby všechny zapojené země nabídly alianci počet bojových jednotek zhruba odpovídající jejich velikosti. "Pro solidaritu v NATO je nutné, aby všichni měli stejné šance přinést oběti na životech. Nelze dopustit, aby se jedna země zaměřila jen na polní nemocnice."

V Praze by se tedy měli spojenci poradit, zda například neučinit svá rozhodnutí závaznějšími, zda v některých případech neopustit zatím nedotknutelné pravidlo konsenzu a nepodřídit sami sebe větší vnitřní disciplíně. "Malé země, jako je ČR nebo Belgie, potřebují vnější pomoc pro tuto koordinaci. Nejde o to jim něco vnucovat, naopak pomoci, aby přestaly mrhat penězi na něco, co není kolektivně potřeba, a zaměřily se na specializované, použitelné a rozmístitelné síly odpovídající novým bezpečnostním požadavkům."

Podle Donnellyho by to mělo jít, protože 11. září otevřelo všem oči. "Spojené státy se rozhodly k sebeobraně a evropské země k tomu neměly čím přispět. Je třeba si uvědomit, že to byl jenom začátek - z historického hlediska jsme na pokraji veliké války. Záleží na tom, jak rychle se jí přizpůsobíme."

Letošní program vojenského plánování by měl být v NATO hluboce poznamenán těmito úvahami. Souběžně se rozběhly obdobné úvahy také v Evropské unii. Terčem je nehybnost vojenských a organizačních struktur, které prokazují daleko menší pružnost než politikové.

"V dnešním světě potřebujeme méně nepoužitelných povolanců, menší obrněné armády, méně statických základen a méně statických velitelství," shrnul nastolenou linii v pondělí ve Stockholmu generální tajemník George Robertson.

Karel Barták boh mik

                 
Obsah vydání       22. 1. 2002
22. 1. 2002 Richard Perle: "Bezpečnost amerických vojáků je pro nás důležitější než morální autorita"
22. 1. 2002 Guantánamo: Donald Rumsfeld odmítl kritiku poslanců Dolní sněmovny
22. 1. 2002 Američané usmrtili v Afghánistánu "3500 civilistů" Jan  Čulík
21. 1. 2002 Hrozí první vážný konflikt mezi Británií a USA
22. 1. 2002 Červený kříž: "USA porušily Ženevské konvence"
22. 1. 2002 Četka analytická: o významu NATO
22. 1. 2002 Do dvou let budou zřejmě moci mít dvě ženy vlastní dítě, bez nutnosti oplodnění mužem
22. 1. 2002 Co když byl odsun Němců z Československa správný? Vladimír  Bernard
22. 1. 2002 Sunday, Bloody Sunday David  Řeřicha
22. 1. 2002 Jak nás informuje česká veřejnoprávní televize Jaromír  Křepelka
22. 1. 2002 Jana Bobošíková se nechová nezávisle Zbyněk  Ptáček
21. 1. 2002 "Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"
21. 1. 2002 Česká policie: Stručný návod k použití Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Václav Klaus odsoudil zprávu amerického Helsinského výboru Tomáš  Pecina
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
22. 1. 2002 Oznámení: Mário Bango potřebuje podporu