12. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 4. 2002

Tvrdé PR v Lidových novinách

V pátek 12. dubna otiskly Lidové noviny z pera Petra Kučery drsné předvolební PR - otevřeně reklamní článek vychvalující ministra Stanislava Grosse, a pak ještě anonymní PR "rozhovor" s ním. Viz níže. Kučera píše v titulku svého výplodu: "Tmavá Škoda Superb zastavila u chodníku a za okny mladoboleslavského gymnázia to zašumělo. Na ministra vnitra Stanislava Grosse čekala třída plná dychtivých studentů." Je to přesně ten typ reklamy v textu údajné "nezávislého" článku, jakou profesionální novinář považuje za naprosto korumpující. Kolikpak asi Stanislava Grosse takováto reklama v Lidových novinách mohla stát? Nevěděli jsme, že tento "intelektuálský deník" je tak prodejný...:) Škoda, protože novinářská integrita se ztrácí jen jednou. Článek doporučujeme, takováto podlézavost vůči politikům se u novináře hned tak nevidí... Neměl by Petr Kučera dostat Peroutkovu cenu? (JČ)

Viz zde:

Gross ve škole: Politik by měl umět odejít

Tmavá Škoda Superb zastavila u chodníku a za okny mladoboleslavského gymnázia to zašumělo. Na ministra vnitra Stanislava Grosse čekala třída plná dychtivých studentů.

MLADÁ BOLESLAV - Žádné dívky s květinami a dárečky, žádná uvítací suita, jaká nedávno vítala předsedu ODS Václava Klause v jednom pražském gymnáziu. Příjezd jednoho z nejmocnějších mužů v zemi, ministra vnitra Stanislava Grosse, do osmiletého gymnázia v mladoboleslavské Palackého ulici byl zcela civilní. Nebýt několika statných mužů ochranky, snad by se chlapecky vypadající politik na chodbách plných chichotajících se studentek a po očku pokukujících studentů ztratil. Na ministra už čekal hudební salonek zaplněný studenty sedmého ročníku. Obavy, že jeden z čelných představitelů sociální demokracie využije necelé hodiny k nenápadnému přesvědčování budoucích voličů, se ale nenaplnily. Gross se (na rozdíl od Klause a jeho lidí z ODS) na školské půdě choval celou dobu velmi korektně. Prvních zhruba dvacet minut si ministr hrál na profesora a dal studentům přednášku o tom, jak v Česku funguje legislativní proces a jak pracují zákonodárné sbory. Obecenstvo se tvářilo vnímavě, ale když došlo na druhou část - dotazy z pléna - výrazně ožilo.

Jak to bylo s poměrem?

"Doufám, že pan profesor zvládne řídit diskusi lépe než paní Jílková v Kotli," zažertoval Gross na úkor jednoho z pedagogů, který setkání moderoval. "Když něco nebudu vědět, tak řeknu, že nevím. Jsme sice v hudebním salonku, ale doufám, že po mně nebudete chtít, abych tu vyluzoval nějaké zvuky," podotkl ještě a vydal se všanc dotazům. Hned první otázka jde naostro. Ruka tazatele vystřelila, ještě než stačil profesor studenty vyzvat. Jak můžete potrestat novináře, kteří v novinách lžou, ptá se nenápadný mladík a jako příklad uvádí bývalého ministra zdravotnictví Ivana Davida a jeho médii propíranou kauzu s údajným poměrem s asistentkou Soňou Pivoňkovou. "Já přitom stoprocentně vím, že s ní nic neměl," tvrdí student rezolutně a Gross se jen cudně usmívá. "Víte, on Václav David je příbuzným bývalého pana ministra," vysvětluje rychle moderující pedagog. Ministr vnitra přikyvuje a sám přidává některé další příklady: Klausovu švýcarskou vilu, Zemanovu aféru Bamberg. "O sobě se taky občas dočítám řadu nepravd," podotýká Gross a vypočítává možnosti, jak se soudně bránit. Politikům se prý ale do sporů moc nechce, protože je ponižující rýpat se před veřejností v často velmi delikátních věcech a dokazovat třeba, že s dotyčnou nikdy nic neměl. Jiný ze studentů ale vzápětí vystupuje s obhajobou novinářů. Naopak obviňuje české politiky, že když se na ně něco najde, čestně neodstoupí, jak je to běžné v cizině. "Ne vše, co se objevuje v médiích, je pravda," namítá Gross, ale nakonec s tazatelem souhlasí. "Když se obvinění potvrdí, měl by i ministr umět srazit paty a odejít." Ledva odrazil jeden nepříjemný výpad, už je tu další. Proč prý politici jezdí k lidem jen před volbami. "Je jasné, že před volbami jezdí politici víc než jindy, ale já na podobné akce jezdím v průběhu celých čtyř let zhruba tak jednou týdně. A tady v Boleslavi jsem už poněkolikáté," brání se Gross. Další dotazy míří na předvolební témata - hypotéky na bydlení, rovnou daň ODS, vztah k Evropské unii. Gross odpovídá velmi obezřetně. Ani pozorný posluchač jej nemůže obvinit z toho, že by nadhozených balonků využil k předvolebním smečím. Trochu si sice zaryje do Václava Klause, ale toho už předtím na oplátku jednou pochválil. Nakonec vyšle smířlivý signál i k předtím propíraným žurnalistům. "Politici potřebují novináře, aby mohli prosazovat svou politiku, novináři zase politiky, aby měli o čem psát. Já si jinak novinářů velmi vážím," zadívá se ke dveřím, kde tuší několik zástupců médií. Ještě zbývá zápis do pamětní knihy hned pod japonskou delegaci, potlesk na rozloučenou a pár rozdaných autogramů. Na ministra Grosse na jiném místě ve městě čeká stranický boss Vladimír Špidla. Tentokrát už se asi předvolební kampani nevyhne...


Nezůstalo u jednoho článku. Anonymní značkou podepsali v pátek 12. 4. v LN také tento PR "rozhovor" se Stanislavem Grossem, viz zde:

Do škol politiku netahám, tvrdí Gross

O úspěších ČSSD neřekl slovo. Politická agitka se nekonala. "Vím, že se to nesmí," konstatoval ministr vnitra Stanislav Gross.

LN: Během svého vystoupení před studenty jste se snad ani jednou nezmínil o ČSSD. Proč? Uvědomoval jste si, že politickou agitaci ve škole zákon zakazuje?

Hned při svém příchodu při jednání s vedením školy jsem jasně řekl, že nechci, aby se tu hovořilo o stranických funkcích a o volebních záležitostech. Vím, že se to nesmí. A proto tak postupuji osm let, co na školy jezdím.

LN: Někteří politici, například Václav Klaus, ovšem teď před volbami tak zásadoví nejsou...

To snad ocení voliči. Každý by měl mít nějaké hranice, za které se nechodí. Doufám, že apolitičnost, či spíše nadstranickost školské půdy budou všichni respektovat.

LN: Jak ale řešíte situace, když padne podobná politická otázka z pléna? Vyhnete se odpovědi?

Jsou situace, kdy se úplně vyhnout nelze. Tady se mi to sice nestalo, ale na jiných školách ano. Když je to hodně citlivé téma a mohlo by to být vykládáno jako stranická agitace, spíš odpovím, že na to nelze na školské půdě reagovat. Řeknu jim, kde jinde se o tom se mnou mohou pobavit.

LN: A jak se vám líbila dnešní debata?

Bylo to dobré. Jsem rád, že minimálně na středních školách se mladí lidé zajímají o to, co se v zemi i ve světě děje. Je vidět, že každý z nich má svůj pohled na svět a na život, a to si myslím, že je fajn.

Lidové noviny, Domov, 12.04.2002, trk


Poznámka JČ: Jestliže to nebyla od Grosse protizákonná politická agitace, tak proč proboha do té školy lezl a proč se o jeho "úspěších mezi studenty" Lidové noviny tak obsáhle rozepsaly? :)

                 
Obsah vydání       12. 4. 2002
11. 4. 2002 Mezinárodní trestní soud zahájí činnost bez účasti České republiky
11. 4. 2002 Nový globální trestní soudní dvůr se stává skutečností
11. 4. 2002 Jak ČTK dezinformuje v případě mezinárodního soudního tribunálu
12. 4. 2002 Lidové noviny volí ČSSD Tomáš  Pecina
12. 4. 2002 Tvrdé PR v Lidových novinách
13. 4. 2002 Sebevražedný atentát v Jeruzalémě zlikvidoval výsledky prvního dne Powellova jednání
12. 4. 2002 Blíží se konflikt mezi Powellem a Šaronem?
12. 4. 2002 Co Mohammedu Mekka, to Čechu má být Říp Štěpán  Kotrba
12. 4. 2002 Británie zavádí drastické zákony proti ilegálním přistěhovalcům
12. 4. 2002 Opouští Amerika Afghánistán?
12. 4. 2002 Rudý východ - volby v Maďarsku Sam  Vaknin
12. 4. 2002 Zpráva o masakru ve Srebrenici zřejmě podpoří Miloševičovu obhajobu
12. 4. 2002 Zlínští radní jsou neústupní: Za 95 milionů prodávají miliardový majetek Radek  Bubeník
12. 4. 2002 Kouření: firma British American Tobacco utrpěla první právní porážku mimo USA
11. 4. 2002 Policajný minister nepadne, ale... Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky
10. 4. 2002 O tom, jak touhu po individuálním osvobození proměnili podnikatelé a politikové v lukrativní konzumerismus
11. 4. 2002 Galerie Václava Špály "vystavuje" hudbu slepého harmonikáře Jan  Paul
10. 4. 2002 Zemřel český nekonformní umělec Ivan "Evín" Preissler Jan  Paul
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů