7. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2001

Hnutí bývalých studentských vůdců mělo mikulášskou besídku

Poděkovali si, ale neodešli

V hezké, ale malé novoměstské hospůdce s francouzským názvem i vínem "VAS Y VAS Y" se setkaly zbytky studentských bouřliváků, kteří založili jedno hnutí, dvě politické strany a dostali na Václavské náměstí spolu s televizními vzbouřenci 100000 lidí. Teď tápou a nevědí, kam a jak dál. Namísto čerta (snad i s Mikulášem a andělem) nadělil hostitel - Josef Brož - všem plný stůl dobrůtek, vynikající červené a Jobovu zvěst: Poděkovat si a odejít. Pokud možno střízlivě a středem.

Realistická myšlenka, ke které se z taktických i principiálních důvodů hlásili mnozí vzdělanější a profesionálnější přítomní, nepadla u většiny laických post-revolucionářů na živnou půdu. Lákadlo politiky je přece tak vábné. Držet prst "na tepu dějin"....

Monika Pajerová se přiznala, že objíždí republiku a dostává se jí všude vřelého přijetí a masové podpory. Někteří prorokovali "nové straně" 40 procent - všechny "slušné lidi" - nevoliče (doteď nevím, zda to byl cynismus či optimismus). Ba i na zamáčklé slzy, poplácávání po zádech či výměnu vizitek pro časy příští došlo. Došlo i na dobré francouzské víno, dort se dvěma svíčkami. Sfoukávaly společně Irena Lazurová (Lobkowiczova strana) a Monika Pajerová (Pajerové ne-strana) - prý na usmíření za zpackanou příležitost.

In vino veritas - ve víně je pravda, říká staré přísloví a mě připadalo, že pravdu má pouze organizátor - onu Jobovu zvěst. Mnozí říkali s jakousi schovanou nadějí v hlase "Děkujeme", málokdo si přiznal druhou část názvu romanticky revolučního hnutí - "Odejděte"

Nepřišly "mediální hvězdy" Igor Chaun či chronický revolucionář Martin Mejstřík, nepřišel ani eurooptimistický kníže - Jiří Lobkowicz. Zato se "na kukačku" přišel podívat Ivo Kaplán - sekretář Unie evropských federalistů a poradce lidoveckého lídra Cyrila Svobody... Zřejmě v roli headhuntera.

Pravděpodobně se s nadějnými nepolitickými politiky setkáme ponejvíce v Unii svobody (ke katolickému ritu měla většina přítomných dost daleko, tkaže KDU-ČSL může být klidná). Unii podobné aktivisty a členy s trochou škodolibosti přeju - dokáží ji totálně a spolehlivě znemožnit a rozvrátit ještě do voleb, neb i z miklulášské diskuze bylo patrná naprostá neuspořádanost myšlenek a programatický chaos. Zjednodušení na české politické scéně by mohlo napomoci programové integraci i větší konkurenci uvnitř stran. Možná se dočkáme i frakcí. To, co by mělo ale zaznít jasně a zřetelně, je sdělení: Strany nejsou JEN pro straníky. Měly by být pro všechny. A zde je nejdál projekt Lobkowiczových "diskuzních klubů" a "příznivců".

Jediný "světlý bod na konci tunelu" znamenalo improvizované prohlášení, ostře odsuzující Václava Klause a jeho antievropanské vystoupení v Evropském parlamentu. Identifikace s Václavem Havlem ale v tomto textu byla už jaksi navíc. Zcela určitě budou tamtamy vytrubovat doslovné znění prohlášení, které trochu nenápaditě nazvala Monika Pajerová "Odejděte!!!" Přitom byla příležitost poděkovat Václavu Klausovi za jednoznačnost vyjádření a s tím související pravděpodobný úbytek hlasů pro ODS - tak průhledného "nepřítele" by si zbytek politické scény měl hýčkat a na rukou jej nosit...

Podrobnější analýzu rozpadající se naděje všech ukřivděných a opomenutých - hnutí Děkujeme odejděte, a komentovanou fotogalerii přineseme v nejbližších dnech.

                 
Obsah vydání       7. 12. 2001
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
7. 12. 2001 České televizi: nebudu odpovídat reportérce, zaujaté ve prospěch Policie ČR Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Protestuji proti šikanování Tomáše Peciny, i když jeho psaní někdy nemohu snést Petr  Štěpánek
8. 12. 2001 Bývalý agent BIS Hučín byl obžalován ze sedmi trestných činů Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Harvardský Holding: Příliš mnoho důstojníků Radek  Mokrý
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?
7. 12. 2001 Dvě války v přímém přenosu
7. 12. 2001 Srovnání: Guardian versus Lidové noviny Luboš  Kreč
7. 12. 2001 Mikulášské provolání k národům Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Poděkovali si, ale neodešli Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Choďte s mikulášskou nadílkou, dostanete baseballovou pálkou Tomáš  Nejedlík
7. 12. 2001 České televizi: Bill Gates není duchovním otcem internetu Ondřej  Světlík
7. 12. 2001 Dementi Pavel  Barák
6. 12. 2001 Jak se bránit proti šílencům II. Jarmila  Frgalová
7. 12. 2001 Drda přehlasován - integrovaný registr znečišťování prošel druhým čtením
6. 12. 2001 Spy university se tentokráte nekonala Štěpán  Kotrba
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje
5. 12. 2001 Má mít CIA právo používat špinavé metody?
5. 12. 2001 Ivana Odarčenková: Potvrzuji pokutu "za zpupnost"! Tomáš  Pecina
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů