28. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2001

Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho

"Vojákům poradili příslušníci britských a amerických speciálních jednotek, aby nalili ropu do budovy, kde se bojovníci Talibánu skrývali. Ropu pak zapálili. Poslední tři bojovníci, kteří nyní měli už jen kulomet a samopal, museli vyjít do vyšších pater. V 15.30 přijel hlučně do citadely tank, rozdrtil těla několik pákistánských a arabských bojovníků, která mu ležela v cestě. Vypálil rychle na úkryt příslušníků Talibánu čtyři salvy, ze vzdálenosti jen 20 metrů. Střely budovu zlikvidovaly - pak bylo ticho." - Jak skončila vzpoura zajatců v pevnosti u Mazar-i-Sharif, svědčil v pozoruhodném článku ve středečním listu Guardian jeho reportér na místě.

Dramatická vzpoura zajatců z Talibánu v pevnosti v městě Mazar-i-Sharif skončila v úterý večer, když vojska použila tank k usmrcení posledních tvrdošíjných bojovníků, kteří kupodivu přežili opakované americké bombardování jejich úkrytu ve sklepě. V úterý americká letadla opakovaně bombardovala minicitadelu, v níž se skrývali zahraniční dobrovolníci Talibánu po dobu předchozích dvou dnů. V úterý v osm hodin ráno dokonce zahájili protiútok a usmrtili několik vojáků, kteří po nich stříleli z cimbuří.

Vládní vojska střílela na Talibán raketami, minomety a intenzivní palbou ze samopalů. V úterý odpoledne byli naživu už jen tři z přibližně 400 zahraničních vojáků, kteří se původně v pevnosti v neděli vzbouřili. Odmítali se vzdát a vykřikovali: "Vy jste Američané. Vám se nevzdáme."

Vojákům poradili příslušníci britských a amerických speciálních jednotek, aby nalili ropu do budovy, kde se bojovníci Talibánu skrývali. Ropu pak zapálili. Poslední tři bojovníci, kteří nyní měli už jen kulomet a samopal, museli vyjít do vyšších pater. V 15.30 přijel hlučně do citadely tank, rozdrtil těla několik pákistánských a arabských bojovníků, která mu ležela v cestě. Vypálil rychle na úkryt příslušníků Talibánu čtyři salvy, ze vzdálenosti jen 20 metrů. Střely budovu zlikvidovaly - pak bylo ticho.

V úterý večer potvrdil velitel vládních vojsk, Kalaji, že byl Talibán zlikvidován. "Zkontrolovali jsme všechny místnosti a nikdo není naživu. Kontrolujeme to ještě jednou, ale je nepravděpodobné, že by někdo přežil.

Svědci, kteří nahlédli do nádvoří pevnosti, plné zeleně, hovořili o tom, že na nádvoří leží stovky mrtvol. Velká vnější část pevnosti byla pokryta prachem, prázdnými raketovými nábojnicemi a rozstřílenými vraky automobilů.

Americká bomba, která minula cíl, udělala obrovskou díru v šestimetrové vnější zdi pevnosti a převrátila vládní tank. Bomba dopadla v pondělí dopoledne, zcela minula svůj cíl a zasáhla hradby, na nichž stáli vládní vojáci. Nejméně šest vládních vojáků usmrtila, několik amerických důstojníků bylo také vážně zraněno.

Jeden voják, Shafiq, konstatoval v úterý, že nejlepšími bojovníky Talibánu byli Čečenci. "Čečenci bojovali líp než Pákistánci. Umějí bojovat všemi druhy zbraní," uvedl.

Tři pákistánští příslušníci Talibánu v pondělí uprchli z pevnosti tak, že prolezli vodním kanálm. Dva z nich byli okamžitě usmrceni, ale třetí se dostal až do blízké, ohrazené vesnice Sar-i-Pool. Tam ho objevili místní lidé a zabili ho. Měl v kapse chleba, řekli.

Britské a americké speciální jednotky, které řídily operaci, dorazily do pevnosti Qala-i-Jhangi brzo ráno. Příslušníci britské SAS měli texasky, svetry a na hlavě šátky afghánského stylu. Přijeli do pevnosti ve dvou bílých landroverech. Američané byli lehčeji rozeznatelní a měli na sobě pouštní khaki uniformy a černé vlněné čepice.

Podle informovaných zdrojů se speciální jednotky neúčastnily útoku proti Talibánu, ale zorganizovaly bombardování. Není jasné, zda mrtvola agenta CIA, jehož v neděli vězni usmrtili, byla z pevnosti odvezena. Svědci konstatovali, že vzpoura vznikla, když si zajatci povšimli agenta CIA a jeho kolegy. Druhý muž, Dave, údajně zastřelil tři příslušníky Talibánu, než se mu podařilo uniknout.

Důležitou roli hrálo bombardování tím, že zlikvidovalo muniční sklad pevnosti. Do tmy šlehaly plameny, když vybuchlo skladiště plné min, minometů a výbušnin. Jakmile došly Talibánu protitankové střely, bylo možné vyslat do pevnosti tank, který je usmrtil.

Avšak lidská cena toho, co lze charakterizovat pouze jako fiasko, jemuž bylo možno se vyhnout, byla zřejmá počtem mrtvol, které byly včera odnášeny v pokrývkách a na provizorních dřevěných paletách. Byly odneseny mrtvoly nejméně deseti uzbeckých vojáků, kteří patřili k posádce pevnosti pod velením válečného magnáta Severní aliance, generála Rashida Dostama. Několik z nich zemřelo v úterý dopoledne, když na ně vojáci Talibánu zaútočili.

"Z naší skupiny byli dva vojáci zraněni a dva se pohřešují," konstatoval Kabir, čtyřiadvacetiletý hazarský voják.

Jeden starý muž dodal: "Byl usmrcen jeden můj synovec. Jsem velmi smutný. Rád bych viděl jeho mrtvolu."

Několik raněných vojáků, z nichž kapala do prachu krev, odvezly žluté taxíky. Vzduchem bzučely kulky, ale ostatní vojáci pod nimi nevzrušeně pojídali americké sušenky s burákovým máslem.

Pravděpodobnost dalšího povstání zajatců Talibánu je vysoká. Většina příslušníků poraženého Talibánu z Kunduzu byla dopravena do provinčního města Shibarganu, asi 140 km západně od Mazar-i-Sharifu. Jsou tam zadržovány tisíce odzbrojených příslušníků Talibánu.

Úřady mají otevřít pevnost ve středu, poté, co zkontrolují mrtvoly a ujistí se, že nejsou nikde nastraženy miny. Mrtvoly budou pak předány Mezinárodnímu červenému kříži. "Musíme se ujistit, že nikdo nepředstírá, že je mrtev," konstatoval jeden voják.

                 
Obsah vydání       28. 11. 2001
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru
28. 11. 2001 Když nejsi s námi, jsi proti nám   Jirka
27. 11. 2001 Vzpoura zajatců Talibánu krvavě potlačena - všichni jsou mrtví
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného
28. 11. 2001 Při pádu Kunduzu došlo ke krvavé pomstě
28. 11. 2001 Američané chtějí zaútočit na Irák
28. 11. 2001 Američané plánují televizi pro muslimský svět
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce   
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru   
28. 11. 2001 Při pádu Kunduzu došlo ke krvavé pomstě   
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho   
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce   
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného   
27. 11. 2001 Vzpoura zajatců Talibánu krvavě potlačena - všichni jsou mrtví   
27. 11. 2001 Američtí vojáci "zaútočili na kolonu vojáků Talibánu"   
27. 11. 2001 Napadnou Američané nyní Irák?   
27. 11. 2001 Jak Američané bombardovali obytné domy a civilní silniční provoz   
27. 11. 2001 Poslanci britské Horní sněmovny protestují proti autoritářskému protiteroristickému zákonu   
26. 11. 2001 Pět amerických vojáků vážně zranila americká bomba   
26. 11. 2001 Zahraniční bojovníci Talibánu zmasakrováni po vzbouření ve vězení   
23. 11. 2001 Jak to dopadne s Talibánem a s humanitární pomocí?   
23. 11. 2001 Světové obchodní středisko: Makléři pod dotekem smrti