Čtyři rostoucí rizika ohrožující globální stabilitu

13. 1. 2017


Není vyhnutí, rok 2017 bude tvrdý. Od teroristů IS přes globální kybernetickou válku až po evropskou uprchlickou krizi budou dobře známá nebezpečí působit i letos. Budeme dál hovořit o sporech v Jihočínském moři, bažině na Blízkém východě, jaderném programu KLDR a válkách v Jemenu a Afghánistánu. Tyto faktory oslabí stabilitu v mezinárodním systému; dohromady představují globální riziko, napsal Maha Hosain Aziz.


Zde je čtveřice nejnaléhavějších letošních globálních rizik:

1) Globální krize mezinárodní legitimity: Skončil americký unipolární moment?

Akademici, analytici, novináři a politici debatují o úpadku USA a vzestupu jiných mocností jako Rusko, Indie a Čína po léta. Rétorika budoucího amerického prezidenta zatím naznačuje, že mezinárodní systém po 25 letech americké hegemonie míří multipolárnějším směrem. Eurasia Group to označila za "geopolitickou recesi". Očekávejte nestabilitu v samotné struktuře mezinárodního systému, v dohodách po skončení studené války a v amerických institucích. A samozřejmě očekávejte, že IS, separatistické skupiny, etničtí militanti a další se pokusí dosáhnout zisků.

2) Globální krize politické legitimity: Demokracie nebo diktatura, záleží na tom?

V roce 2016 jsme viděli bezprecedentní krizi politické legitimity v demokratických i nedemokratických režimech. Politický status quo je zpochybňován rostoucím počtem občanů. Od Brazílie přes Španělsko a Gambii po Thajsko byla agresívně zpochybněna samotná povaha vládnutí, demokratického nebo nedemokratického, prostřednictvím různých protestů. V roce 2017 to bude pokračovat. Povede to k novému typu politického systému, který bude citlivější na rozhněvané občany? Uvidíme. Do té doby očekávejte více protivládních nepokojů, včetně Venezuely, Jihoafrické republiky, Řecka, Turecka a Jižní Korey.

3) Globální krize ekonomické legitimity: Druhá antiglobalizační vzpoura od let 1914-1945?

Antiglobalizační vzpoura velmi připomíná léta vedoucí k I. světové válce. První éra globalizace také vedla k populismu, velkým konfliktům a depresi. USA se stávají izolacionističtějšími, čínská ekonomika zpomaluje a může zkolabovat eurozóna.

4) Globální krize identity: Víte, kam patříte?

Nacionalistická rétorika je na vzestupu a čelíme krizi kolektivní identity. Co znamená vaše občanství, když nejste součástí majoritní identity? Očekávejte, že minoritní skupiny, zejména etnické a náboženské, uprchlíci a migranti, ponesou důsledky tohoto vylučovacího sentimentu.

Po studené válce USA vedly mezinárodní společenství podporou svobody, lidských práv a demokracie. V roce 2017 zřejmě směřujeme ke globální krizi na mnoha úrovních, která pronikne do jednotlivých zemí a regionů.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.1. 2017