Antisemitský historik David Irving se chlubí podporou Trumpových fanoušků. Našli ho na internetu

16. 1. 2017


Historik David Irving tvrdí, že inspiruje "novou generaci" popíračů holocaustu prostřednictvím videozáznamů svých přednášek ve službě YouTube.


Autor označovaný za antisemitu a rasistu sdělil listu Guardian, že dostává denně stovky emailů od mladých lidí souhlasících s jeho názory - a mnozí z nich jsou příznivci Donalda Trumpa.

Osmasedmdesátiletý Irving prohlásil: "Zájem o mé dílo v posledních dvou třech letech exponenciálně vzrostl. A jsou to většinou mladí lidé."

"Dostávám zprávy od čtrnáctiletých, patnáctiletých a šestnáctiletých v Americe. Nacházejí mě na YouTube. Na YouTube je myslím 220 mých přednášek a tito mladí lidé mi sdělují, jak byli při jejich sledování celou noc vzhůru."

Navzdory mase důkazů o opaku Irving tvrdí, že nacisté zabili jen málo Židů a že plynové komory v koncentračních táborech jsou podvod. Jednou přirovnal Osvětim k Disneylandu.

Jeho teorie kritizovala řada respektovaných historiků, kteří poukazují na nedostatek důkazů pro Irvingova tvrzení a obviňují ho, že ignoruje ohromnou spoustu důkazů, že nacisté zavraždili miliony Židů.

V mnoha zemích, kde je popírání holocaustu trestné, byl Irving zatčen a odseděl si v Rakousku rok ve vězení.

Irving, který býval vysoce respektovaným historikem, začal být považován za člověka, který produkuje "provokace" místo seriózní práce.

Navzdory tomu tvrdí, že díky internetu "pravda o holocaustu postupně vychází najevo".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.1. 2017