Uprchlík z Československa: Státy musejí bezodkladně přijmout uprchlické děti z mrazivých táborů na Balkáně

13. 1. 2017

Moderátorka: Lord Dubs přicestoval do Británie z Československa jako uprchlík v jednom z kindertransportů. Jeho ústavní dodatek z Dolní sněmovny umožnil dětským uprchlíkům, aby dostali v Británii bezpečné útočiště. Pane lorde, vy jste právě navštívil některé uprchlické tábory v Řecku. Jaké jsou tam podmínky?

Lord Dubs: Byl jsem tam před týdnem. Je tam strašná zima. Podmínky jsou děsivé. Není tam skoro vůbec žádné vytápění. Někteří uprchlíci spí v Soluni na ulicích. Je to zoufalá situace a co je horší, není žádná naděje. Oni tam uvízli a není úniku.

Moderátorka: A když si pomyslíte na své vlastní dětství a na to, jak jste byl jako dětský uprchlík přijat v Británii? Vás tu bezpečně přijali. Jak reagujete na ten kontrast?

(K tomu: Rozhovor s Evou Zahradníčkovou: Jak Evropa mučí uprchlíky v táborech v Řecku, ovládaných mafií ZDE)

Lord Dubs: Pro mě to bylo daleko lehčí. Utekl jsem před holocaustem z Československa, ale jakmile jsem přijel tím vlakem do Británie, bylo to všechno zařízené, bylo to všechno lehké. Tohle je zoufalá situace. V Řecku je v těchto táborech 25 000 dětí. Celkem je v Řecku 65 000 uprchlíků. Asi 800 dětí nemá vůbec žádné ubytování. Je to naprosto zoufalé. Je tam polní kuchyně, humanitární organizace vozí jídlo do centra Soluně pro lidi, kteří tam žijí bez přístřeší. Je to děsné.

Moderátorka: Zmínil jste se o těch ohromujících číslech. O počtech dětí, uvízlých v těchto mrazivých táborech. Kolik z těchto dětí byste chtěl, aby Británie přijala?

Lord Dubs: Zatím jsme jich z Řecka přijali šest. Myslím, že bychom jich mohli přijmout alespoň několik stovek. Neříkám, že bychom je měli přijmout všechny, ale měli bychom přijmout několik stovek. A měli bychom to udělat rychle. Každý další den je pro tyto děti nebezpečný. Je to nebezpečné, protože je tam mráz, mohou onemocnět, jejich rodiny jsou v strašlivém stavu, některé ty děti mají rodiny, jiné je nemají. Je to zoufalá situace. Měli bychom to udělat co nejrychleji.

Moderátorka: Britská vláda schválila Dubsův dodatek, váš dodatek, podle něhož má do Británie přijít zatím asi 900 dětí bez doprovodu rodičů. Co víc podle vás by měla britská vláda udělat?

Lord Dubs: Zatímco jsou děti v takové zoufalé situaci, v Řecku i jinde, myslím i v Itálii, měli bychom rychle jednat a přijmout alespoň několik dalších stovek. Měli bychom několika stovkám těchto dětí poskytnout slušný život. A ostatní země by měly udělat totéž. Ale my bychom měli jednat hned teď.

Moderátorka: Vyskytuje se ale proti tomu teď odpor. Existuje množství nepřátelství proti hromadné imigraci. Lidé v této zemi zatvrdili svá srdce.

Lord Dubs: Veřejné mínění stále podporuje názor, že bychom měli přijmout dětské uprchlíky. Je opravdu důležité, abychom toto udělali. Místní komunity to podporují a ty děti si zaslouží lepší život, než jakého se jim dostává. A potřebují bezpečí, jehož by se jim mohlo dostat v této zemi. Tito lidé, ať jsou to děti nebo dospělí, jsou ztraumatizováni, svými děsivými, strašlivými zážitky. A je naprosto správné jim poskytnout množství podpory, aby dokázali aspoň trochu překonat své trauma - oni se ho nikdy úplně nezbaví - a aby mohli mít slušnou budoucnost. Oni potřebují podporu a některé místní úřady ji opravdu poskytují, některé jiné by mohly být o něco lepší.

Videorozhovor televize Channel Four s lordem Dubsem z Československa ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.1. 2017