Dánsko chce blokovat teroristickou propagandu na internetu

13. 1. 2017


Dánské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo plán, který má znemožnit radikalizaci, ale vyvolává obavy ohledně svobody projevu.


Ministerstvo oznámilo čtyřbodový plán zahrnující blokování přístupu k "webům s propagandou teroristických organizací".

V předloze zákona ministerstvo píše, že rozhodnutí blokovat určité weby by měla být svěřena soudům na základě žádosti policie.

Další prvky návrhu zahrnují označení šíření teroristické propagandy za zločin a přinucení radikalizovaných vězňů projít takzvaným "výstupním programem", který má být podmínkou propuštění.

Radikalizace ve věznicích se stala terčem zájmu od února 2015, kdy došlo k útoku v Kodani, při němž střelec Umar al-Husajn zahájil palbu v kulturním centru, zabil jednoho člověka a později dobrovolníka bezpečnostní agentury v městské synagoze.

Panuje přesvědčení, že pachatel prodělal radikalizaci ve vězení a po útoku výrazně vzrostl počet varování dánské vězeňské služby ohledně dalších vězňů.

Návrh vyzývá také k tomu, aby džihádistům, kteří odjeli bojovat do zahraničí, nebyly přiznávány sociální dávky. Jde o reakci na zprávy, že řada zahraničních bojovníků v Sýrii pobírá dánskou podporu v nezaměstnanosti.

Vnitřní zpravodajská služba PET odhaduje, že do Sýrie odjelo bojovat nejméně 135 lidí. Jde mezi západními zeměmi o druhý největší kontingent v poměru k počtu obyvatel. První je Belgie.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.1. 2017