Je po brexitu nyní na řadě k odchodu z EU Itálie?

7. 8. 2016

Italský premiér a bývalý primátor Florencie Matteo Renzi se dostal r. 2014 k moci bez všeobecných voleb v důsledku odvážného vnitrostranického puče. Tento středolevicový politik byl všeobecně považován za dynamickou sílu, schopnou po dlouhých desetiletích sklerotické politiky zreformovat Itálii. Renzi uspořádá za několik měsíců - pravděpodobně v listopadu - v Itálii referendum o ústavní reformě. Bohužel to však nyní vypadá, že to s tímto italským referendem dopadne tak špatně jako s pošetilým referendem o brexitu, které zorganizoval bývalý britský premiér David Cameron.

Podobně jako britské referendum o brexitu, i na nadcházejícíh italské referendum začínají drtivou většinou pohlížet Italové jako na možnost vyjádřit svou frustraci s politickým establishmentem, hlavně proto, že Renzi se zapřísahal, že pokud toto referendum prohraje, odejde z politiky. A pokud se to skutečně stane, italské referendum by mohlo mít dalekosáhlé důsledky pro Itálii i pro celou Evropu. Renziho porážka v referendu by zřejmě otevřela možnost předčasných všeobecných voleb, v nichž by Renziho Demokratickou stranu zbavilo moci populistické a euroskeptické Pětihvězdičkové hnutí.

"Jak tomu bývá ve všech referendech, v italském ústavním referendu se nebude bojovat o podstatu této legislativy, ale o celou řadu dalších otázek, mimo jiné i o bankovní krizi," varuje Vincenzo Scarpetta, politický analytik Open Europe.

Itálie má problém se špatnými bankami. Plán zachránit třetí největší úvěrovou banku v Itálii, Banca Monte dei Paschi of Siena, nezískal důvěru investorů. Kdyby banku musel zachránit stát, mělo by to katastrofální důsledky pro Renziho a pro tisíce italských střádatelů, kteří by přišli o úspory.

Velkou otázkou je, zda znepokojení Italů ohledně bankovního sektoru, spolu s hněvem nad hospodářskou stagnací a znepokojením nad pokračující migrační krizí, povede k možné Renziho porážce. Naštěstí lhůta pro italské poslance, do níž mají rozhodnout o to, zda krachující bance mají poskytnout státní pomoc, spadá až na dobu po referendu, takže Renzimu se možná podaří řešení problému ještě jednou odložit na dobu méně nebezpečnou.

Analytikové poukazují na to, že Renzi udělal velkou chybu, když možný výsledek referenda spojil se svou politickou budoucností - v důsledku toho začíná referendum vypadat jako všeobecné volby, které on dosud nikdy nevyhrál.

K moci by se mohl dostat po jeho pádu komik Beppe Grillo, který vyjadřuje obdiv k Nigelu Farageovi, bývalému šéfovi britské strany UKIP, za to, že se mu podařilo zorganizovat brexit.

Renziho velkou chybou bylo, že se domníval, že Italům záleží na ústavní reformě: jejich prioritou je však hospodářský růst. Druhou chybou bylo to, že tím, že spojil referendum se svým osobním politickým osudem, sjednotil proti němu celou italskou opozici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.8. 2016