Bob Geldof se střetl s Nigelem Faragem na řece Temži

15. 6. 2016




Euroskeptik a šéf strany UKIP Nigel Farage zorganizoval na středu dopoledne flotilu probrexitových člunů, především probrexitových anglických rybářů, které demonstrovaly na řece Temži za odchod Británie z EU. Mělo to evokovat duch evakuace Britů malými čluny z Dunkirku během druhé světové války. Proti němu se postavil známý hudebník a lidskoprávní aktivista Bob Geldof, který upozornil, že Británie má druhou největší rybářskou kvótu v EU. Obvinil megafonem Farage ze lhaní a varoval, že Farage není žádným přítelem anglických rybářů. Na to reagoval jeden člun podporující Brexit tím, že začal na Geldofův člun stříkat z hadice vodu.

Greenpeace zaútočil na jednu z největších rybářských lodí, které se na řece Temži účastní Farageova protestu proti EU. Je to loď Christina S ze skotského města Peterhead. Před čtyřmi lety majitelé této lodi hráli klíčovou roli v rybářském podvodu v hodnotě 63 milionů liber. Majitelé lodi Ernest Simpson a jeho syn Allan Simpson tehdy dostali každý pokutu ve výši 65 000 liber a soudy jim zkonfiskovaly 725 000 liber za to, že protizákonně lovili makrely a herinky. Ernest Simpson přiznal, že spáchal podvody vylovením a prodejem nedeklarovaných ryb za více než 2 miliony liber a jeho syn za více než 2,7 miliony liber. Šlo o rozsáhlý podvod, jehož se účastnila celá řada skotských rybářů a několik významných továren na zpracování ryb.

John Sauven, ředitel organizace Greenpeace UK, upozornil, že je "nešťastné" že se protestu britských rybářů na řece Temži účastní právě tato loď.

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Středa 15.6. 2016