Inspekční orgán OSN:

Jaderná dohoda s Íránem zatím funguje, avšak inspektoři jsou "přepracovaní"

13. 6. 2016

Šéf Mezinárodního úřadu pro atomovou energii ve Vídni konstatuje, že Írán dodržuje loňskou jadernou dohodu do písmene, avšak že jeho inspektoři jsou přepracovaní vzhledem k tomu, že musejí monitorovat dodržování této dohody v zemi o velikosti Aljašky, píše Washington Post.

Yukiya Amano, generální ředitel Mezinárodního úřadu pro atomovou energii zdůraznil, že tvrdá práce na verifikaci paktu bude zřejmě pokračovat po dlouhá léta, a naznačil, že bude usilovat o to, aby zůstal v čele úřadu po třetí funkční období, aby mohl dohlédnout na dokončení této práce.

"Je to stále ještě nepevné," říká Amano o dohodě. "Dosažení dohody bylo velmi důležité, ale učinit ji udržitelnou vyžaduje velké úsilí."

Amano opakoval závěry nejnovější zprávy o Íránu, kterou vydal jeho úřad. Koncem letošního května Mezinárodní úřad pro atomovou energii konstatoval, že Írán dodržuje svou jadernou činnost v rámci hranic, určených dohodou, podepsanou loni v létě se Spojenými státy a dalšími pěti mocnostmi. Dohoda dovoluje Íránu, aby si ponechal část své jaderné infrastruktury, avšak určuje přísné limity na výrobu štěpného materiálu, který by potenciálně mohl být použit k výrobě jaderných zbraní.

Činitelé vídeňského úřadu přiznali, že občas mají spory s Íránem ohledně technických definicí, ale i ve sporných oblastech si Írán dává velmi pečlivě pozor, aby nepřekročil zakázanou linii, jak potvrzují američtí činitelé a činitelé OSN, seznámení s technickými aspekty dohody. Íránští politikové si trpce stěžují na to, co vidí jako odmítnutí západních mocností dodržet svou stranu dohody a napravit důsledky mnoha let hospodářských sankcí. Amano uvedl, že se vyhýbá politickým kontroverzím a zaměřuje se striktně na měřitelné výsledky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.6. 2016