Scénárista Idiokracie tvrdí, že se jeho satirický film stal skutečností

26. 2. 2016


Pokud jste fanoušky filmu Idiokracie (v ČR distribuovaného jako Absurdistán ZDE), už jste pravděpodobně zaznamenali, že současná politická atmosféra má v sobě cosi dobře známého - a rozhodně nejste sami.


Scénárista satiry z roku 2006 nedávno na Twitteru prohlásil, že i on sám je poněkud překvapen, jak se film podobá skutečnosti.

Etan Cohen napsal kultovní film s Mikem Judgem, a ani jeden z nich není moc nadšen tím, jak přesně události předpověděli.

"Lidé emailují a píšou mi na Twitter příspěvky jako "Hele, předpověděl jsi to správně!" To potěší," prohlásil Judge v rozhovoru pro The Verge. "Ale vždycky to nepotěší, protože si přejete, aby se svět změnil k lepšímu."

Pokud jste film neviděli, zde je krátké shrnutí: Zjevně průměrný muž se probudí z dlouhého kryogenického spánku do světa, v němž se stal nejchytřejším žijícím člověkem. Budoucí USA jsou posedlé antiintelektualismem a film ukazuje, jak to vede k vážnému úpadku.

Mačistický profesionální zápasník je prezidentem a vysokoškolský diplom lze koupit v supermarketu.

Etan Cohen, který se podílel i na slavnějších filmech, říká: "Myslel jsem si, že to nejhorší, co se může stát, je že každý bude nosit [sandály] Crocs".

Pokud se domníváte, že srovnávat filmového prezidenta Camacha s prezidentským kandidátem Trumpem, který masivně investoval do wrestlingového průmyslu, znamená přehánět, tedy dobrá. Nicméně stejně jako ve filmu už existuje znepokojivý průnik mezi zábavním průmyslem a politikou, který stojí za úspěchem Donalda Trumpa.

Nicméně film se dotkl údajného "kořene" problému a dokonce naznačil něco málo ohledně eugeniky, což se stalo předmětem kritiky.

Každopádně Judge se již vyjádřil jasně: "Ano, jsme v háji. Můžeme si z toho leda tak dělat legraci."

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.2. 2016